Furaje, seminţe, îngrăşăminteIMPORTANTŞtiri agricoleUtilaje și tehnologii

BULETIN DE AVERTIZARE pentru FERMIERI! Zbor masiv de Sfredelitorul porumbului – Ostrinia nubilalis (generația 1) în cultura de porumb!

Buletin de avertizare privind atacuri puternice ale unui dăunător puternic – Sfredelitorul porumbului! Conform datelor colectate prin programul european de monitorizare a dăunătorilor – Evalio® AgroSystems, implementat în țara noastră de FMC România, în această perioadă se înregistrează zbor masiv de Sfredelitorul porumbului – Ostrinia nubilalis (generația 1) în cultura de porumb! Dacă sunteți în zona de sud, monitorizați cultura de porumb, și aplicați tratamentul cu insecticid în următoarele 3-4 zile (2-5 iulie 2019).

Dinamica capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis, în perioada 17-30 iunie 2019, în zona de sud a României

Sursa: Evalio® AgroSystems FMC România (http://www.evalioagrosystems.fmc.com). Pentru mai multe detalii, accesați serviciul digital Evalio, oferit gratuit de către FMC România.

Recomandările FMC PENTRU COMBATEREA Ostrinia nubilalis

De ce vă recomandăm tratamentul cu Coragen® și Avaunt® ?

Coragen®

  • Coragen® este rezistent și eficient la temperaturile ridicate din timpul verii;
  • Coragen® se poate aplica de la stadiul de 4 frunze ale porumbului până la recoltare (BBCH 14-87);
  • Este rezistent la spălare dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;
  • Este selectiv cu entomofauna utilă;
  • Momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate);
  • Datorită activității ovi-larvicide excelente, insecticidul Coragen® previne pătrunderea larvelor în tulpina sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul sfredelitorului tulpinilor de porumb.

DOZA OMOLOGATĂ: 125 ml/ha

Avaunt®

  • Asigură o protecție excelentă a culturii tratate și are un efect puternic asupra ouălelor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile de dezvoltare;
  • Acționează prin contact și ingestie, iar după ce pătrunde în organismul dăunătorului produce un efect neurotoxic ireversibil;
  • Nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării (optimul aplicării 22-34⁰C).

* Avaunt® este omologat în UE la cultura de porumb, în România este în proces de omologare.

Aceste informații sunt cu titlu informativ, pentru aplicarea corectă a tratamentelor, vă rugăm să verificați încă o dată culturile dumneavoastră pentru a determina prezența dăunătorilor, a larvelor acestora și ulterior efectuați tratamentele necesare.

De ce este important să combatem Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului)?

Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) este un dăunător polifag, periculos care poate afecta serios cultura de porumb. La început, larvele consumă din frunze (atacul în primele faze) iar apoi sapă galerii în tulpina plantelor de porumb. Acest lucru determină frângerea tulpinilor de la punctul de atac, sub greutatea știuleților sau a vântului, reduce capacitatea de nutriție a plantelor și rezistența la secetă. Atacul după formarea știuletelui provoacă pagube însemnate și determină pierderi de producție, dar și compromiterea calității recoltei, prin instalarea de putregaiuri în condiții de umiditate atmosferică crescută (precipitații) înainte de recoltare. În urma atacului de Ostrinia nubilalis la știuleți, pe leziunile produse se instalează diferite specii de ciuperci saprofite (Fusariumm spp., etc.), care conduc la apariția unor niveluri ridicate de micotoxine și dificultăți în vânzarea producției.

În cele mai multe cazuri, o combatere eficientă a speciilor de Ostrinia nubilalis va conduce și la un control secundar al speciei de Helicoverpa armigera. Începând cu anul 2020, FMC își propune să monitorizeze alături de Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigerea, o altă specie de lepidoptere polifagă și extrem de periculoasă.

CITIȚI ȘI: FMC Romania implementează, și în România, programul European de monitorizare a dăunătorilor: EVALIO® AgroSystems

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!