• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Programul cu Mangalița și Bazna, lăsat de izbeliște. Micii crescători de porci cer realocarea banilor

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Programul cu purcei din rasele Mangalița și Bazna – în impas! Doar 500 de purcei din rasele autohtone Bazna și Mangalița au fost livrați. Reprezentanții Asociației crescătorilor de suine autohtone Mangalița și Bazna (ACSAMB) reclamă că planul era să fie livrați 18.000 de purcei iar în realitatea au fost livrați doar 500 de capete!

  Secretarul general al ACSAMB, Maria Dima, a cerut recent într-o întâlnire cu membrii Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, întruniți la Oradea, „să intrăm în legalitate”, deoarece normele tehnice care reglementează activitatea în acest sector „încalcă legea”.

  „Avem două linii de finanțare pe care nu le putem accesa, avem nevoie de finanțare urgentă, suntem discriminați de HG 9 /2018, dacă nu vom primi suma alocată vom dispărea, am spus de multe ori că dacă nu se alocă bani pentru reproducție nu avem purcei. Au fost luați bani destinați raselor Bazna și Mangalița și dați oerilor. Câți purcei au fost livrați în 2019? 400/500 față de 18.000?! Cerem realocarea sumei și pentru cei care nu au certificat în Registrul Genealogic. Este vorba de un milion de euro”, a spus Maria Dan, potrivit www.bihon.ro.

  Citiți și: PURCEI GRATIS! Tot ce trebuie să știi despre PROGRAMUL CU MANGALIȚA ȘI BAZNA!

  Aceasta a transmis celor responsabili cu acest program din Ministerul Agriculturii să ia în considerare opoziția categorică a crescătorilor la relocarea sumelor aferente programului raselor autohtone de suine pentru alte programe dedicate altor specii, așa cum s-a întâmplat în decembrie 2018, când suma de 3.900.000 lei a fost suplimentată ca schemă de ajutor de stat în favoarea altor specii, deși suma totală de 4.600.000 lei a fost acordată bunei desfășurări a HG9/2018.

  ”Din punctul nostru de vedere, neconsumarea în totalitatea a acestei sume trebuia să fie adusă la cunoștință, în primul rând, asociației acreditate pentru conducerea registrului genealogic ACSAMB și doar dacă asociația nu avea nici o obiecție sau propunere de modificare a HG9/2018 în vederea îmbunătățirii programului care să ducă la mărirea numărului de purcei livrați, banii puteau fi trimiși la alt sector. Dacă banii rămâneau tot la dispoziția crescătorilor de Bazna și Mangalița, prin acest demers MADR ar fi ajutat, în mod real atât reproducția, cât și îngrășarea în vederea abatorizării animalelor înscrise în program”.

  Ministerul a lăsat programul de izbeliște

  Maria Dan spune că „eu personal simt o mare durere în suflet căci, așa cum rezultă din răspunsul MADR, rasele noastre trebuie să se descurce singure fără nici un ajutor din partea statului pe când porcii industriali sunt prioritari în toata legislația României și campioni la primirea ajutoarelor financiare.

  ”Poate că MADR are dreptate când afirmă că «populația mondială este în creștere iar cerințele de hrană urmează același trend». Așadar, lăsați producția în exclusivitate să fie industrială căci mâncătorii sunt mulți. Voi cei mici cu rasele voastre ineficiente economic descurcati-vă singuri așa cum puteți, nu ne mai deranjați cu nimicurile voastre, drept cine vă credeți de aveți nerușinarea de a cere ajutor!? Dar aveți grijă căci legislația pentru creșterea porcului rămâne nemodificata și este dedicată doar fermelor industriale. Acel ultim paragraf în care ni se aduce la cunoștință că MADR „are în vedere inițierea unui proiect de lege care are ca obiectiv dezvoltarea acestui sector » este în contradicție cu tot cuprinsul răspunsului și a fost inserat în text doar ca diversiune, așa ca pentru proști, căci bine știm cu toții că există posibilitatea ajutorării financiare imediate a Crescătorilor de Mangalița si Bazna cu suma aprobată în HG 9/2018 dar din păcate suntem refuzați în a cheltui eficient în fermele noastre cei un milion de euro anual, bani care zac în trezoreria statului degeaba sau poate că se așteaptă sfârșitul anului pentru ca MADR să repete figura din anul 2018 când a trimis banii alocați Crescătorilor de Mangalița și Bazna la crescătorii de oi. Cred ca au considerat că ambele animale au părul creț așa că merge, e bine și așa”, a mai spus reprezentanta crescătorilor.

  În ședința din martie, Guvernul adoptase un buget de 4,6 milioane de lei pentru susținerea crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangalița. Programul pentru susținerea crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc a fost lansat anul trecut de guvern, iar schema era anunțată ca fiind permanent pentru înscriere.

  Schema de ajutor de minimis are un buget de 4,6 milioane de lei pentru acest an, în contextul în care ajutorul îl reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit din rasele Bazna și/sau Mangalița de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Laptele fermelor de vaci, colectat de o nouă fabrică de lactate 100% românești! Fenomenul MIERII FALSIFICATE trebuie stopat! Măsuri în UE contra importurilor din China! Cum se calculează încărcătura de animale la suprafața de pășune pentru APIA

  Ultimele știri

  Preț miei 2020. Crescător de ovine: Mielul de Paște se vinde cu 13-15 lei/kg în viu. Carcasa, 25 de lei/kg! DEROGARE privind ACTUL DE LA PRIMĂRIE CU CARE FERMIERII POT CERE SUBVENȚIA ÎN 2020! ALERTĂ METEO DE VIJELIE! ANM: RAFALELE POT AJUNGE LA PESTE 140-180 KM/H!

  Căutare în articole