Ştiri agricoleViaţa la ţară

Scandalul mirosurilor din Orăștie, subiect de poezie: ”Prin țară te poartă pasu’/Și de-odată-ți cade nasu’?!”

Zi de protest în Orăștie, județul Hunedoara unde mai mulți locuitori vor participa la un miting inițiat din pricina mirosului insuportabil, de dejecții porcine, ce se simte în oraș. Protestul va avea loc astăzi, 28 august, între orele 13:00 și 16:00, în fața Prefecturii și a Gărzii de Mediu Hunedoara din municipiul Deva. La acțiune se estimează că vor participa în jur de 300 de persoane.

Oamenii s-au mobilizat pe rețeaua de socializare, iar în două locații din Orăștie s-au strâns, zilele trecute, semnături și pentru o petiție inițiată în acest sens, intitulată „Pentru un aer respirabil, fără miros de dejecții porcine, la Orăștie!”.

Protestul a fost inițiat de primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan, viceprimarul localității, Alin Țambă. De asemenea, s-au mai alăturat comitetului de organizare și primarii unor localități învecinate orașului Paliei, în care, de asemenea, se resimte mirosul urât povenit de la fermele de porci. Este vorba despre primarii din comunele Mărtinești, Beriu și Romos.

Reamintim că, locuitorii din Orăștie au reclamat, în repetate rânduri, problema mirosului insuportabil pe care trebuie să îl suporte. Oamenii au mai protestat și în toamna anului trecut, acțiunea fiind organizată atunci la Orăștie, de societatea civilă din oraș.

Situația de la Orăștie s-a transformat și într-o baladă pe care celebrul Flick, ”Domnul Rimă” a compus-o la cererea unei fane din Orăștie:

Prin țară te poartă pasu’
Și de-odată-ți cade nasu’?!
Nu e nicio șemecherie,
Ai ajuns în Orăștie!

Aparent oraș de fiță,
Dar din loc în loc guiță
Fiindcă pe la noi, să știi,
Se întâmplă ”porcării”.

Da Vinci dacă-l vedea
Foarte tare îl picta
Și ieșea o pânză faină
Fix ”coCina cea de taină”.

Citiți mai multe pe acest subiect în articolul: Protest în Orăștie împotriva mirosurilor de la o fermă aflată lângă oraș 


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!