• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stocurile de sămânță de grâu, aproape epuizate la SCDA Caracal. Cele mai cerute soiuri: Glosa, Otilia și Izvor

    Ramona Dascălu -

    Cei care vor să își achiziționeze sămânță de grâu românească de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal – SCDA Caracal trebuie să se grăbească pentru că mai sunt în stoc doar câteva sute de tone de sămânță, care cel mai probabil se vor epuiza în următoarele zile. Anul acesta, stațiunea din județul Olt oferă fermierilor soiuri de grâu românesc: Glosa, Otilia și Izvor.

    „Din totalul de 2.500 de tone de sămânță de grâu produsă în acest an la stațiune, în acest moment mai avem pe stoc cam 500 de tone, deci stocul e epuizat în proporție de peste 80%. Într-o săptămână noi o să finalizăm cu grâul de sămânță produs pentru campania din acest an. Anul acesta în comparație cu anul trecut stocul de sămânță s-a vândut mult mai repede”, a declarat drd. ing. Marius Cătălin Bran, directorul SCDA Caracal, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO

    Vara aceasta, sămânța de grâu de la SCDA Caracal s-a vândut ca pâinea caldă, campania fiind demarată îmn forță la începutul lunii august. Directorul stațiunii Marius Cătălin Bran spune că acest lucru se datorează atât creșterii interesului fermierilor români pentru sămânța de grâu certificată, precum și raportului calitate-preț foarte bun pe care stațiunea l-a oferit agricultorilor: „Pot spune că în acest an fermierii s-au îngrijit din timp pentru a-și procura sămânța de grâu certificată și tratată. A crescut interesul fermierilor față de sămânța de grâu certificată. Oamenii au văzut că este o diferență foarte mare între sămânța certificată și cea necertificată. De asemenea, cred că a contat foarte mult și raportul calitate-preț, care este un raport echilibrat în comparație cu ce există în piață”.

    Directorul SCDA Caracal este un veritabil ambasador al soiurilor românești de grâu

    Prețul la sămânța de grâu de la Stațiunea Caracal, cel mai bun preț din piață

    Chiar dacă anul acesta prețul la sămânța de grâu a fost mai mare comparativ cu anii trecuți, la SCDA Caracal fermierii au putut găsi cel mai mic preț de pe piața românească

    „Având în vedere că cel puțin la noi stocul de sămânță s-a epuizat mult mai repede o să fie o cerere foarte mare de sămânță pe piață în acest an. Și prețul, din moment ce sămânța este mult mai puțină, o să fie mult mai mare. Anul acesta este anul în care sămânța a avut cel mai ridicat preț, și vorbesc de nivelul pieții, și asta datorită faptului că și grâul de consum la recoltat a avut un preț mai ridicat, în jur de 65-70 de bani față de anul trecut când a fost 50 de bani. În plus, și cererea din piață din ce în ce mai mare pentru sămânță certificată. La noi prețul a fost cel mai mic din piață și din țară, și anume 1,5 lei la categoria bază, 1,3 lei la C1 și 1,8 lei pe kilogram la cel mai nou soi pe care noi îl avem în multiplicare începând de anul acesta, și anume Otilia, care este un soi cu un potențial de producție comparativ cu al celor străine”, susține Marius Cătălin Bran, directorul SCDA Caracal.

    Fermierii care cumpără sămânța de la SCDA Caracal au parte și de consultanță

    Fermierii care cumpără sămânță de la stațiune au ocazia de a afla informații foarte folositoare despre tehnologia de cultură, o tehnologie cu costuri mici, accesibilă tuturor fermierilor.

    „Clienților noștri care vin să achiziționeze sămânță le oferim și consultanță privind tehnologia pe care noi o utilizăm și o recomandăm și altora. Este o tehnologie cu niște costuri relativ mici astfel încât fermierul să aibă și profit la recoltat, nu numai să investească în îngrășăminte solide și foliare. Noi, cel puțin, asta urmărim, costuri de producție foarte mici pe kilogram ca să putem să venim în toamnă cu prețuri mici și accesibile fermierilor”, susține Marius Cătălin Bran.

    Sămânța de grâu vine gata de semănat, tratată cu produse Bayer

    Potrivit directorului Marius Cătălin Bran, sămânța de grâu românească produsă la stațiunea de la Caracal are niște calități deosebite: „Noi am câștigat încrederea fermierilor în timp. Aceștia s-au convins că stațiunea pune mare preț pe calitate, noi producem sămânță cu o germinație a bobului cuprinsă între 95-99% și o puritate cuprinsă între 98-99,8%. De asemenea, sămânța produsă de noi este tratată cu produse de cea mai înaltă calitate de la compania Bayer”.

    Prețurile la sămânța de grâu sunt accesibile tuturor fermierilor

    Pe de altă parte, nici raportul calitate-preț nu este de neglijat: „Mizăm foarte mult și pe raportul calitate-preț, noi ne dorim ca acest raport să fie echilibrat în comparație cu ce există în piață. (…) Cele trei soiuri le avem: Glosa din categoria biologică Bază și C1 – la categoria biologică bază prețul este de 1,5 lei pe kilogram, la categoria biologică C1 prețul e de 1,3 lei pe kilogram; soiul Izvor – din acest soi avem doar categoria biologică bază care se dă cu 1,5 lei kilogramul, și la cel mai nou soi pe care noi îl avem în multiplicare începând de anul acesta – Otilia, avem categoria biologică Bază la prețul de 1,8 lei kilogramul. Otilia este un soi la care sămânța este puțin mai scumpă pentru că acest soi are un potențial biologic foarte mare comparativ cu soiurile străine, iar norma de semănat este mult mai mică decât la Glosa și Izvor”, ne-a explicat directorul stațiunii din județul Olt.

    Stațiunea de la Caracal se adresează tuturor fermierilor români, de la mic la mare 

    În ultimele săptămâni, pragul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal a fost călcat de foarte mulți fermieri, care și-au achiziționat începând de la 500 de kilograme de sămânță de grâu până la 120 de tone de sămânță.

    „Vin să cumpere sămânță de la noi toți fermierii, de la cel mai mic până la cel mai mare. În urmă cu două săptămâni a venit un fermier în vârstă de 90 de ani împreună cu fiul său de 70 de ani. Au venit de la câțiva zeci de kilometri să cumpere un sac de 500 de kilograme de sămânță tocmai de la noi. Spuneau că au auzit de faptul că avem sămânță bună de alți oameni de la ei din sat care au cumpărat anul trecut și au fost foarte mulțumiți. Vin și mulți fermieri tineri, mai ales că aceștia au acces la informație. Știu cazuri de tineri care își îndeamnă părinții să vină să cumpere de la noi, și asta datorită faptului că suntem foarte activi pe Facebook. Și această implicare a noastră pe rețelele de socializare a avut un rol crucial în creșterea vânzărilor de sămânță”, ne-a dezvăluit directorul stațiunii.

    Comandă record de 120 de tone de sămânță de grâu

    „Ne adresăm tuturor fermierilor, și pe noi ne bucură și încurajăm cât putem fermierii să cultive sămânță românească de grâu pentru că anul acesta, care a fost unul foarte dificil, soiurile românești au obținut producții peste soiurile străine. Cantitatea minimă pe care noi o putem vinde, având în vedere ambalajul, este de 500 de kilograme. Spre exemplu, anul acesta cea mai mare cantitate de sămânță pe care am vândut-o către un fermier a fost de 120 de tone”, a mai spus acesta.

    Unii fermieri vin sa cumpere samanta cu TIR-ul, iar altii cu Loganul

    Sămânța de grâu de la Caracal a ajuns anul acesta aproape în toate zonele țării, dar preponderent în zona de vest: „Vânzările anul acesta au fost în mare parte către vestul țării, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, în zona de Sud, adică în zona noastră, dar și în Muntenia, adică Ialomița, Ilfov, și chiar și în Dobrogea, în Constanța”.

    Soiurile românești nu lipsesc din ferme

    Potrivit directorului SCDA Caracal, aproape orice fermă din România are o suprafață pe care cultivă și soiuri românești de grâu.

    „Un fermier care cultivă soiuri străine are și o anumită suprafață pe care cultivă soiuri românești. De ce? Pentru că în fiecare an soiurile românești au dat producții bune, pe când cele străine într-un an bun dau producții foarte mari, și în ani mai puțin buni producțiile și calitățile au fost destul de slabe la soiurile străine”, este de părere directorul SCDA Caracal, Marius Cătălin Bran.

    Stațiunea de la Caracal are în vedere creșterea suprafeței cultivate cu sămânță de grâu

    De la an la an, cantitatea de sămânță de grâu pusă în vânzarea de stațiunea de la Caracal a crescut simțitor și în continuarea se urmărește creșterea suprafeței destinată obținerii de sămânță.

    „De trei ani de zile, la noi la stațiune, cantitatea de sămânță pe care am vândut-o s-a dublat de la an la an. În 2016 am vândut undeva la 800 de tone, în 2017 cantitatea de sămânță de grâu a crescut la 1.500 de tone, anul trecut la 2.000 și anul acesta la 2.500 de tone. Pentru anul 2020 avem în vedere creșterea suprafeței cultivată cu sămânță de grâu din cele trei soiuri ronânești pe care noi le avem, Glosa, Izvor și Otilia cu încă 150 de hectare. Anul acesta am avut 600 de hectare, iar de la anul o să avem 750”, ne-a spus directorul Marius Cătălin Bran.

    INFORMAȚIE UTILĂ: Fermierii care doresc să cumpere sămânță de grâu direct de la SCDA Caracal pot lua legătura cu reprezentanții stațiunii la numerele de telefon 0372/797998 sau 0249/511990 ( de luni până vineri, între orele 07:30-16:30). 


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial