• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Autorizație de construcție pentru solarii? Legea spune că nu, judecătorii țin cu primarii!

  Oana Timar -

  În urmă cu circa un an, Agrointeligența – AGROINTEL.RO dezvăluia cazul unui legumicultor din Dorohoi, județul Botoșani, căruia autoritatea locală îi dădea amendă și îl obliga să își desființeze solarul. Motivul? Solarul de legume nu avea autorizație de construcție în baza Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Ce a urmat este demn de un documentar despre cum justiția din România se face pe vorbe, nu pe interpretarea obiectivă a legislației în vigoare.

  Necazurile legumicultorului Iulian Constantin Lionte au pornit de la un vecin care l-a reclamat la Primărie (Citiți și: SCANDALOS: FERMIERUL PUS SĂ-ȘI DEMOLEZE SOLARIILE, ”TURNAT” LA PRIMĂRIE DE UN VECIN!). Fermierul avea solar, certificat de producător și punea legumele pe piață legal, în baza filelor din carnetul de producător. Astfel că Iulian Constantin Lionte din Dorohoi, județul Botoșani, a fost de-a dreptul șocat când a primit hârtia de la Primărie în care se spunea nu doar că trebuie să își dărâme solariile, dar, în plus, are de achitat și o amendă de 1.000 de lei.

  ”A fost la noi o plângere, aparatul de specialitate, arhitectul șef de la serviciul urbanism a spus că acest construcții de tip solarii sunt asimilate cu cele de la sere, prin legea 50. A fost o sesizare făcută la noi, eu personal m-am consultat cu șeful Inspectoratului de Stat în Construcții de la Botoșani care mi-a spus că aceasta este încadrarea corectă la solarii și necesită autorizație de construcție provizorie, pe o perioadă determinată”, declara, în noiembrie anul trecut, Dorin Alexandrescu, primarul orașului Dorohoi.

  La acea vreme, fermierul a primit termen data de 30 martie 2019 pentru a-și demola solarul. În urma mediatizării cazului, primarul părea să devină mai înțelegător, arătând că va sprijin micul producător. Ce a urmat însă a fost cu totul altceva.

  Fermierul a dat Primăria în judecată

  Iulian Constantin Lionte a decis să își apere dreptul de a produce legume. A deschis acțiune judecătorească pentru ca sancțiunea să nu fie pusă în aplicare. Nu auzisese vreodată, la cineva, că solarul de legume, o construcție fără fundație, să aibă nevoie de autorizație de construcție, așa cum susțineau cei din Primărie.

  După un proces pe repede-înainte, fermierului i-a fost respinsă cererea și judecătorii au dat dreptate Primăriei – vezi SENTINȚA JUDECĂTORILOR. Nu a contat faptul că Iulian Constantin Lionte a arătat că nu poate fi vorba de obținerea unei autorizații de construcții cât timp solarul este înființat și desființat în fiecare an.

  Răspunsul Inspectoratului de stat în Construcții: Pentru solar nu este nevoie de autorizație de construcție

  Decizia judecătorilor este cu atât mai surprinzătoare cu cât reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au obținut un răspuns oficial de la Inspectoratul de Stat în Construcții, răspuns în care se arată că pentru solarii NU ESTE NEVOIE DE AUTORIZAȚIE DE CONSTRUCȚIE!

   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Bulgaria a cerut menținerea ANT cu 2018 ca nou an de referință pentru plata subvențiilor! În lucru! Fond mutual public-privat: procent din subvenții pentru a interveni în caz de catastrofe! DEFOLIEREA ROȘIILOR, lucrare esențială pentru TOMATELE DE SOLAR SAU DE GRĂDINĂ!

  Ultimele știri

  Doi bărbaţi au semănat canabis pe 6 hectare. Cultura depistată era în plină recoltă cu zilieri angajaţi! ÎN VIGOARE! Guvernul a emis NORMELE după care tinerii fermieri primesc până la 50 ha! Fraudă de 1 milion lei la subvenția pe pășune! Primar, viceprimar și președinți de asociații – în judecată!

  Căutare în articole