• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gheorghe Albu, LAPAR: Poziție tranșantă privind noua lege a vânzării terenurilor agricole

    Ramona Dascălu -

    Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris încă de săptămâna trecută, mâine, marți – 10 septembrie, la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, va avea loc o nouă întâlnire în cadrul căreia se vor stabili amendamentele aduse Legii vânzării terenurilor, Legea 17/2014.

    Discuțiile de mâine vin după ce marțea trecută au avut loc dezbateri aprinse între parlamentari și reprezentanții sectorului agricol. Cel mai disputat amendament adus legii vânzării terenurilora fost cel care introduce un plafon la achiziția de terenuri agricole în România.

    Apel pentru crearea unui dialog cu toți actorii din agricultură

    Președintele interimar al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Gheorghe Albu, se declară nemulțumit de modul în care au loc dezbaterile privind modificările aduse Legii vânzării terenurilor. Albu a participat la ședința de săptămâna trecută și se va afla și mâine la Parlament.

    „Până să se ajungă la o variantă finală trebuie să aibă loc dezbateri ample cu actorii din sectorul agricol și ai activităților conexe și numai după aceea să luăm o decizie. Decizia de acum va deveni lege și decât să facem o lege greșită, mai bine facem aceste dezbateri. La ora actuală aceste dezbateri au loc între 3-4 persoane, care reprezintă aceste forme asociative, dar care ele la rândul lor nu au un mandat clar de la membrii lor ca să susțină o variantă sau alta, tocmai de aceea și LAPAR este de acord prin jumătate de membri cu plafonarea la achiziția de terenuri, dar în același timp cealaltă jumătate nu este de acord cu această plafonare și atunci fiind părerile împărțite este bine să se țină acest dialog lărgit cu producătorii agricoli, cu actorii din agricultură și nu numai. Acesta este punctul meu de vedere legat de una dintre modificările Legii 17/2014. Dacă la dreptul de preempțiune la achiziția unui teren nu sunt deosebiri mari față de actuala formă a legislației, faptul că se impun niște condiții celor care vor să cumpere teren este mi se pare ceva normal, dar legat de plafonare este bine să se mai poarte încă discuții”, ne-a spus Gheorghe Albu.

    Fiecare președinte de asociație să se prezinte cu mandat de la fermieri la dezbaterile din Comisia de Agricultură

    Gheorghe Albu spune că ar fi recomandat ca fiecare fermier să își poată împărtăși părerea vizavi de aceste modificări aduse Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan.

    „Niciunul dintre noi acolo nu avem un mandat clar de la formele asociative pe care le reprezentăm. În mod normal și democratic, ar trebui ca acest subiect să fie dezbătut în cadrul adunărilor generale extraordinare ale asociațiilor județene membre LAPAR, și după aceea, fiecare președinte de la fiecare formă asociativă județeană să vină cu mandat și după aceea să ne facem o părere clară cu privire la plafonarea achizițiilor de teren agricol. Și la fel, și celorlalte forme asociative dacă le cere mâine cineva la Parlament un mandat precum că ei reprezintă interesul general al asociației pe care o reprezintă nu cred că au așa ceva”, a declarat președintele interimar al LAPAR pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Unitatea fermierilor, un aspect foarte important

    Președintele interimar al LAPAR este de părere că disputele care se nasc între fermele mici și mijlocii și fermele mari nu sunt de bun augur.

    „Am văzut acolo că punctele de vedere care se solictă mai degrabă sunt punctele de vedere ale liderilor acelor formațiuni. În mod greșit se fac afirmații potrivit cărora sărăcia din mediul rural este cauzată de fermelor mari. Este greșit pentru că la ora actuală prin diferitele opinii se împarte lupta între fermele mici, fermele mijlocii și fermele mari și este greșită o astfel de luptă de formă asociativă, ba din contră toate formele asociative, fie mici, fie mijlocii, fie mari, ele trebuie să aibă același scop în așa fel încât ele să își obțină revendicări care să-i satisfacă pe toți. La ora actuală unii lideri nu fac altceva decât să-i învrăjbească pe cei care fac parte din forme asociative diferite, mici, mijlocii sau mari, și acesta este un lucru de strategie greșită. Toți trebuie să fim uniți în așa fel încât,  lăsând la o parte orgoliile, fie că ești fermă mică, că ești fermă mijlocie sau mare, să facem un act normativ, care în primul rând să fie benefic României și românilor”.

    Vă reamintim că la ședința de marțea trecută, parlamentarii și fermierii au discutat despre introducerea în legislație a unui plafon la achiziția de terenuri agricole în România. În urma dezbaterilor conduse de președintele Comisiei, deputatul Alexandru Stănescu, s-a convenit ca propunerea pentru plafonare să fie de 500 de hectare pentru persoanele fizice și de 1.000 de hectare la persoanele juridice.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd