• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Opinia majorității trebuie să primeze! LAPAR, cea mai mare organizație de fermieri din cultura mare, își nuanțează poziția privind plafonarea subvențiilor

  agrointeligenta.ro -

  Gheorghe Albu, președintele interimar al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a avut o reacție la articolul lui Vlad Macovei, președintele Grupului Agrointeligența, legată de schimbările majore de strategie față de tema plafonării subvențiilor pentru fermele foarte mari. Textul menționat, aici: https://agrointel.ro/121080/pro-sau-contra-plafonarea-subventiilor-grenada-cu-cuiul-scos-aruncata-in-bratele-fermierilor-in-campania-electorala-2019-2020/

  În textul său, Vlad Macovei, menționa LAPAR ca una dintre organizațiile fermieri care susțin plăți directe în agricultură fără plafon de suprafață iar Gheorghe Albu a ținut să facă câteva precizări extrem de importante.

  După cum știți, România nu a ales varianta plafonării subvențiilor, dar a ales o variantă înțeleaptă de mărire a sumei de redistribuire de la 5% la 10%, care să se ducă în folosul fermelor mici și mijlocii. LAPAR este de acord cu forma aceasta pe care a ales-o România la Comisia Europeană. În această privință noi nu avem decât o sugestie pentru cei care vor negocia pe mai departe și anume, dacă plata redistributivă acum este până la 30 de hectare, asta ar însemna că se va încuraja dezvoltarea fermelor până în 30 de hectare pentru că ei vor lua o sumă mult mai mare, de la 5% la 10%, și dacă tot s-a mers pe ridicarea procentului până la 10% din redistributivitate, atunci este bine să se mărească puțin și ștacheta fermelor, adică de la 30 de hectare la 60-100 de hectare, dar asta numai după un calcul bine stabilit în așa fel încât să nu fim în situația în care să aducem toate fermele către 30 de hectare, ceea ce ar fi o mare greșeală, mai ales că sunt investiții pentru ferme de 100 de hectare, de 200, 300 de hectare. Aceasta este remarca pe care chiar am și discutat-o în Consiliul Director LAPAR”, a spus președintele interimar al LAPAR.

  Gheorghe Albu a adăugat însă că este nevoie de o consultare largă a fermierilor și că nu ar fi bine ca liderii organizațiilor de fermieri să își urmărească propriile interese în detrimentul simplilor agricultori.

  Când se vor face consultările la nivel de asociații județene, și pe urmă la nivelul formelor asociative centrale, să se discute și acest lucru ca un punct doi, cel legat de plafonarea subvențiilor sau chiar mai degrabă de procentul acesta de redistributivitate, precum și dacă trebuie mărită suprafața de 30 de hectare, pe lângă primul punct legat, cel care face referire la plafonul la achiziția de terenuri agricole. În momentul în care se vor face aceste dezbateri este bine să se prindă ambele probleme pentru că altfel acolo nu vor fi decât punctele de vedere a doi-trei lideri, care, sincer vă spun, că marea majoritate a liderilor își urmăresc interesele lor personale și nu de grup. O lege este bună atunci când reprezintă opinia majorității, și dacă vreți și opinia democratică a celor care formează aceste forme asociative, cel puțin asta este părerea mea ca lider interimar la LAPAR. Ambele puncte sunt la fel de importante, dar pentru că acum fierbe legea aceasta cu înstrăinarea terenurilor consider că acest subiect trebuie tratat cu prioritate”, a adăugat liderul celei mai importante organizații de fermieri din cultura mare.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Data de referință a ANT – folosită fraudulos. Dacă renunțăm, banii pot merge la SCZ pe animale reale! În lucru! Fond mutual public-privat: procent din subvenții pentru a interveni în caz de catastrofe!

  Ultimele știri

  Prima reacție a conducerii ANZ despre procesul deschis de ciobani: ”Am un semn de întrebare de ce se opun tocmai Registrele Genealogice” RWA furnizează fermierilor îngrășământ-peleți din gunoi fermentat de pasăre! SITUAȚIA PE JUDEȚE! APIA: Lista cu crescătorii de animale intrați la ajutorul de stat de 100 euro/UVM!

  Căutare în articole