Creșterea animalelorŞtiri agricole

O mare fermă de porci scapă de coșmarul pestei porcine africane

Foto: Turnul Sfatului

După ce timp de o lună de zile i-a fost blocată activitatea, ferma cu peste 10.000 de capete de porci din Gherghița, județul Prahova, va scăpa în curând de restricțiile impuse de inspectorii DSV o dată cu izbucnirea unui focar de pestă într-o gospodărie aflată la doar câțiva kilometri distanță. Măsura ar urma să se aplice după data de 22 septembrie.

Așa cum a scris și Agrointeligența – AGROINTEL.RO într-un articol publicat la jumătatea lunii august, activitatea fermei din Gherghița a fost blocată, intrările și ieșirile de animale fiind complet interzise în tot acest timp.

După ce timp de două luni, județul Prahova s-a confruntat cu apariția a numeroase focare de pestă porcină africană, în special la nivelul unor localități din zona de sud a județului, inspectorii DSVSA iau în calcul ridicarea restricțiilor impuse la ferma din Gherghița.

“Restricția de la ferma Gherghița va fi ridicată având în vedere că în zonă nu a mai fost confirmat niciun focar de pestă porcină africană. Măsura a fost aplicată în urmă cu aproape o lună, iar în cazul în care nu mai apar cazuri noi în localitate se procedează la stingerea focarului, în urma recoltării de probe de sânge și efectuarea de analize PPA”, a declarat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova, pentru observatorulph.ro.

Primul focar de pestă porcină africană care ar urma să fie stins în Prahova este cel de la Brazi.

“Porcii din localitatea Brazi, undeva la peste 200, vor fi supuși unui examen clinic și vor fi recoltate probe de sânge pentru efectuarea analizelor PPA. În cazul în care nu se vor mai constata probleme, focarul de pestă porcină africană de la Brazi va fi stins, iar în gospodăria unde a fost confirmat virusul se vor introduce doi porci santinelă”, a mai precizat directorul DSVSA Prahova.

Potrivit ultimei actualizări făcute de ANSVSA, în data de 3 septembrie, la nivelul județului Prahova mai erau active 42 de focare în gospodăriile populației.

 

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!