• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiurile românești de legume vor fi protejate. S-a aprobat înființarea Băncii de gene de la Buzău

    agrointeligenta.ro -

    Visul cercetătorilor de la Buzău a devenit realitate! În ședința Guvernului din data de 12 septembrie a fost aprobată Hotărârea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău are ca obiect principal activitatea de explorare, inventariere, colectare, cercetare – dezvoltare și conservare a resurselor fitogenetice. Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău și de pe cuprinsul țării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale și aromatice pe cale de dispariție.

    Colecția de specii și subspecii de plante va sta la baza viitoarelor cercetări în domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale, având ca scop menţinerea biodiversităţii, îmbogăţirea colecţiei de resurse genetice și salvarea speciilor.

    Acest act normativ, susține Guvernul, are o contribuție majoră în menținerea siguranței și securității alimentare naționale, precum și în redresarea horticulturii românești, prin introducerea soiurilor autohtone cu potențial de producție și calitate superior. Banca va avea rolul de a conserva patrimoniul genetic autohton din domeniile de interes pe termen mediu și lung și de a proteja intelectual și juridic prin amprentare genetică, metodă neutilizată în prezent la nivel național.

    De asemenea, Banca va îmbogăți colecția de resurse genetice la plantele medicinale şi aromatice din România prin înfiinţarea unei colecţii naţionale, unde se vor regăsi plante din flora spontană autohtonă şi internaţională, plante rare sau aflate pe cale de dispariţie.

    Beneficiarii acestei bănci de resurse genetice vegetale vor fi toate unitățile de cercetare dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale din țară și străinătate.

    Petre Daea a promis banca de gene în 2017

    Într-o vizită care a avut loc acum doi ani la Stațiunea de la Buzău, Petre Daea a stabilit un plan de măsuri pentru revigorarea Stațiunii înclusiv înființarea Băncii de gene care va păstra toate soiurile de legume românești obținute ca rezultat al cercetării.

    Costel Vânătoru, doctor în horticultură, coordonator al Laboratorului de Genetică şi Ameliorare din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, a explicat la vremea respectivă în exclusivitate pentru Agrointeligența -AGROINTEL.RO că a expus conducerii Ministerului Agriculturii toate argumentele pentru a face această investiție.

    ”Noi am încercat să îl convingem pe domnul ministru și i-am explicat cât de necesară este această investiție. Sperăm să se țină de cuvânt și să își dorească acest lucru pentru că avem nevoie de această bancă de gene. Investiția bineînțeles că o să fie mare pentru că este necesar să fie făcută la standardele actuale și nu o magazie unde pui semințe la păstrat. Noi am expus conducerii Ministerului Agriculturii toate aceste aspecte și am evidențiat că investiția trebuie făcută pe ramură așa cum este în toată lumea, adică pentru cultura mare o bancă de gene, pentru legumicultură, floricultură altă bancă de gene, pentru viticultură separat și tot așa. Și bineînțeles avem nevoie de un depozit central care să conserve pe termen lung genotipurile care sunt transmise de la aceste bănci de gene către un depozit central, așa cum este cel din Norvegia care păstrează semințele pe termen mediu și lung, adică vorbim chiar și de mii de ani. Noi am expus toate aceste detalii și acum să vedem cum se materializează”, a explicat Costel Vânătoru.

    Articolul integral cu declarațiile lui Costel Vânătoru îl puteți citi aici: DECIZIE REVOLUȚIONARĂ pentru LEGUMICULTURĂ. BANCĂ DE GENE – înființată la STAȚIUNEA DE LA BUZĂU!


    Te-ar mai putea interesa

    Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția? Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an

    Ultimele știri

    La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple