• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Boala hemoragică a iepurilor: semne, tratament, vaccinare

  agrointeligenta.ro -

  Boala hemoragică a iepurilor face parte din afecțiunile virale ale acestor animale și este printre cele mai periculoase: se poate ajunge chiar la pierderea întregului efectiv.

  Boala hemoragică mai este cunoscută și ca epidemia chinezească sau septicemie virală.

  Contaminarea iepurilor se face de la fecalele animalelor bolnave

  Contaminarea animalelor expuse are loc prin consumarea viruşilor eliminaţi de către animalele infectate, este vorba despre o tipică infecţie de contact. Mai pot exista cazuri de infectare prin intermediul insectelor hematoface, dar foarte rar.

  Forme ale bolii hemoragice la iepuri

  În funcție se semnele bolii și de evoluția ei, boala hemoragică la iepuri are trei forme:

  – formă supraacută – fără simptome: iepurii mor fără să prezinte vreun semn de boală, sunt găsiți fără suflare, iar când se prăbușesc, țipă și și se sufocă cu hemoragiile nazale. Această formă este cea mai periculoasă pentru că duce la pierderea efectivului de iepuri într-un timp foarte scurt.

  – formă acută – cu simptome vizibile: iepurii prezintă amețeli, sunt neliniștiți, respiră dificil, au convulsii, pareze și, în final, mor din cauza unor hemoragii, de obicei nazale. Rata de mortalitate la această formă este ridicată: 50-90%.

  – formă subacută – cu simptome blânde: o stare mai proastă de sănătate, care favorizează instalarea bolii pe fondul unei imunități scăzute a animalelor. Iepurii mor după câteva săptămâni de evoluție a bolii la tineretul mai mic de 4 săptămâni, în timp ce puii peste această vârstă pot supraviețui și capătă imunitate bună.

  Confirmarea prezenței bolii hemoragice la iepuri se poate face prin analiza probelor de ficat sau de splină. Se vor observa și leziuni interne: ficat decolorat, cu necroze, splină mărită de 2-3 ori, hemoragii la nivel pulmonar.

  Tratamentul cu antibiotice, ineficient la boala hemoragică

  La boala hemoragică tratamentul are șanse mici de reușită. În fazele incipiente ale bolii se pot face încercări cu antibiotice și sulfamine în apa de băut, includerea de vitamine în terapie, dar rezultatele sunt foarte slabe.

  Când boala hemoragică este confirmată în efectivul de iepuri, cei bolnavi trebuie eliminați și îngropați. Cei care nu sunt afectați trebuie sacrificați și pot fi consumați. Este esențial însă să lichidați efectivul pentru a se putea face o dezinfecție și o dezinsecție riguroase.

  Ca măsuri de prevenire a bolii hemoragice la iepuri, un risc mare îl prezintă animalele nou introduse în crescătorie. Dacă aveți exemplare noi, ele trebuie ținute în carantină, în cuști separate, circa 21-30 de zile.

  Vaccinarea iepurilor contra bolii hemoragice

  Cea mai eficientă măsură de prevenire a bolii hemoragice la iepuri este vaccinarea. Există vaccinuri mixte care protejează iepurii atât contra acestei afecțiuni cât și contra mixomatozei. Produsele pe care le puteți administra sunt – Mixohemovirovac de la Romvac, Lepoviral (produs în Franța) care se administrează atât iepurilor adulți, cât și celor tineri.

  Vaccinarea iepurilor se poate face începând de la vârsta de 60 de zile, și uneori, în zone în care boala a apărut, chiar și de la 30 de zile, iar apelul se face la 21 de zile. Sigur, că pentru a menține efectivul sănătos din 6 în 6 luni se poate face această vaccinare, și de asemenea o igienă riguroasă, cu dezinfecții periodice, mai ales atunci când se aduc iepuri noi sau când se trec dintr-o cușcă în alta. Și dezinsecțiile sunt foarte importante.

  Cel mai bun lucru este să facem o curățenie mecanică bună, o dezinfecție, un repaos de 2-3 zile, cât timp acționează dezinfectantul și după aceea iepurii să fie din nou introduși în adăpostul curat și dezinfectat.

  La orice semn care poate neliniști crescătorul, acesta este bine să apeleze la medicul veterinar.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Calendarul APIA pentru plata subvențiilor în luna august! Subvenție APIA virată ASTĂZI! Adrian Oros: 10.951 de fermieri cu banii în conturi! De ce fermierii afectați de secetă nu își pot amâna ratele! Explicația ministrului Adrian Oros!

  Ultimele știri

  Furie în legumicultură! Fermierii cer MADR să achite 3.000 euro la Tomata, așa cum s-a aprobat inițial programul! Ghiță Ciobanul: De ieri sunt președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor prin decizia membrilor fondatori! După Dan Petrescu, şi oierul Ioan Suciu și-a anunțat candidatura la Primărie!

  Căutare în articole