Tratament sămânță de la INNVIGO AGRO: ”Problemele complicate au soluţii simple și costuri corecte!”
agrointeligenta.ro -În campania de vară 2019, pe întreg cuprinsul țării au fost o serie de probleme legate de calitatea grâului recoltat din cauza condițiilor climatice mai dificile din această primăvară. Cu toții ne aducem aminte evoluția culturilor de cereale din februarie și pâna în martie 2019, când grâul a ieșit din iarnă întârziat din punct de vedere fenologic și a evoluat în salturi; de la o răsărire și înfrățire în primavară secetoasă la perioada ploioasă care a urmat din lunile mai și iunie, facând aproape imposibilă protejarea culturii de grâu. Acest fapt a dus în unele zone agricole din sudul, centrul și vestul țării la infestări cu patogeni specifici genului Fusarium spp precum și Pseudocercosporella herpotricoides, care au avut condiții propice de umiditate și căldură în perioada ploioasă din luna mai și până în iunie, când s-a format spicul și a vut loc înflorirea cerealelor.
Din cauza acestor condiții, în culturile de cereale, intervenția cu fungicide pentru protecția aparatului foliar și a spicului a fost deficitară din punct de vedere al eficacității tratamentelor, care nu au putut fi efectuate în perioada optimă de aplicare, respectiv aplicarea preventivă. Fuzarioza spicelor de grâu este una dintre cele mai păgubitoare şi periculoase boli ale cerealelor păioase care s-a instalat în multe culturi de cereale, generând atât pierderi mari de producţie, cât și o calitate slabă de panificație a cerealeor. Formele cele mai vizibile ale acestei boli sunt reprezentate de apariția spicelor de culoare albă sau rozalii, care sunt parțial sau complet sterile și boabele sunt infectate cu fusarium. Aceste plante atacate de fusarium nu mai sunt eficient controlate de acțiunea fungicidelor aplicate, înainte de înflorit sau chiar după momentul înfloritului. Semințele sunt debilitate, au capacitatea de germinație redusă și pot fi vectori ai bolii pentru cultura următoare.
De asemenea, pătarea în ochi a bazei tulpinii, boală generată de prezența patogenului Pseudocercosporella herpotricoides a fost unul din factorii care a generat pierderi de producție prin estomparea vaselor de circulație a sevei și căderea plantelor afectate. Simptomele acestei boli sunt adesea confundate cu efectul vijeliilor sau al căderii cerealelor din cauza excesului de fertlizanți (vezi foto).
Strategiile de protecție a culturii de cereale stabilite de fermieri au fost de cele mai multe ori în acest an schimbate din cauza stării de dezvoltare a culturii, evoluției climatice impredictibile și posibilității de intervenție cu substanțe sistemice cu 1, 2 sau 3 substanțe active.
Soluțiile tehnologice recomandate de către specialiștii INNVIGO AGRO aplicate de fermieri au dat satisfacție fermierilor chiar și în aceste condiții, în lupta împotriva bolilor, favorizând agricultorii care le-au folosit comparativ cu alte produse consacrate.
Astfel, produsele fungicide cu acțiune sistemică precum Zizan 500 SC (tebuconazol 500 g/l) în doză de 0,5 l/ha, aplicat în primul tratament – T1 asigură o lungă perioadă de protecție împotriva făinării, ruginilor, septoriozelor, iar aplicarea lui în T2 controlează patogeni de la faza alungirii paiului pâna la burduf pentru protecția aparatului foliar, singur sau în amestec cu Maker 250 SE (azoxistrobina 250 g/l), în doză de 1l/ha și/ sau aplicat împreună cu Dafne 250 SC (difenoconazol 250 g/l), în doză de 0,6l/ha. În zonele afectate de Fusarium spp. este necesară și o intervenție în T3 efectuată preventiv înainte de înflorit pentru protecția spicelor.
Pentru acestă situație se recomandă aplicarea unui produs complex cu 3 substanțe active: Kier 450 SC (difenoconazol 25 g/l+ tebuconazol 125 g/l + azoxistrobina 200 g/l), produs cu moduri diferite de acțiune și acțiune sinergică pentru protecția culturilor de cereale și rapiță. Doza de utilizare este 0,9-1 l/ha.
Pentru campania de toamnă a culturilor de cereale, INNVIGO AGRO vine în întâmpinarea fermierilor pentru rezolvarea acestor probleme cu două noi produse de tratament sămânță, care vin să completeze soluțiile tehnologice la cereale. În acest fel se asigură o protecție a culturilor de cereale împotriva tuturor bolilor încă de la semănat și până la recoltare. Triter 050 FS (triticonazol 50 g/l) în doză de 1l/to pentru combaterea malurii, tăciunilor, a fuzariozei și pătărilor la cereale și orz, Trigof 50 FS (fludioxonil 50 g/l) în doză de 1l/to, care asigură combaterea unui spectru larg de patogeni.
Toate aceste produse se împletesc și se compun într-o tehnologie completă pentru protecția maximă a culturii cerealelor astfel încât fermierul să poată fi sigur că va avea o cultură complet protejată pentru asigurarea unei producții ridicate de peste 6-7 t/ha, liberă de infecții cu fusarium, și cu indici ridicați de panificație.
INNVIGO AGRO este unul dintre producătorii de produse de protecție a plantelor care prezintă cea mai completă tehnologie de protecție a culturilor de cereale, indiferent de fluctuația evenimentelor meteo sau strategiilor pe care fermierul le adoptă în ferma sa.
Soluții complete la costuri corecte!
Innvigo – better chemistry
George Roiban
Director Marketing & Dezvoltare