Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

ȘEF DIN APIA anunță CÂND ÎNCEP PLĂȚILE ȘI PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

Când începe plata subvențiilor APIA pentru crescătorii de bovine! Inginerul Mirela Paraschiv – şef serviciu măsuri specifice în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Hunedoara, explică motivul pentru care fermierii care dețin vaci de lapte sau de carne nu pot intra încă la plata avansului APIA.

Motivul pentru care nu au intrat la avans crescătorii de bovine este că nu s-a terminat perioada de retenție. În fiecare an avem acele 6 luni de zile perioadă de retenție, perioadă în care crescătorii noștri de bovine, tot ce intră în această categorie, fac dovada existenței animalelor. Abia după ce se termină această perioadă va fi calculat exact numărul de capete ce va intra la sprijinul cuplat în anul 2019 pentru această campanie. Așadar, mai avem foarte puțin, vreo 2-3 săptămâni și se termină și această perioadă”, a declarat în cadrul emisiunii Satul Hunedoarean ing. Mirela Paraschiv – şef serviciu măsuri specifice APIA.

Conform declarațiilor făcute de directorul general al APIA, Adrian Pintea, sprijinul cuplat pentru vacile de lapte și de carne va intra la plată în a doua parte a campaniei APIA pe acest an, adică după data de 1 decembrie.

Pentru bovine nu s-a stabilit încă cuantumul. De ce? Pentru că la bovine este o perioadă de retenție de 6 luni de zile, încă suntem în perioada de retenție, care se finalizează la data de 15 noiembrie. Deja este tardiv pentru a se acorda această plată în avans. Se va face plata și pentru bovine, dar la plata finală, care începe pe 1 decembrie, conform reglementărilor europene și naționale. Deci un avans nu există pentru bovine”, ne-a spus înainte de declanșarea campaniei de plată avans directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Crescătorii de ovine și de caprine primesc avans din SCZ

Mai norocoși decât colegii lor cu vaci, crescătorii de oi și capre beneficiază de prima tranșă de plată la APIA. Sprijinul cuplat pentru cele două specii a fost stabilit la 17,71 euro pe cap de animal din care se achită 70% în faza de avans, până pe 30 noiembrie.

Avansul pentru plata directă în sectorul vegetal se calculează ca 70% din cuantumurile pentru:

  • Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), este de 102,6082 euro/ha;
  • Plata redistributivă pentru intervalele între 1 şi 5 hectare (inclusiv 5 ha) – 5 euro/ha şi peste 5 hectare şi până la 30 de hectare inclusiv este de 48,7127 euro/ha;
  • Plata pentru înverzire – 59,3201 euro/ha;
  • Plata pentru tinerii fermieri – 31,2477 euro/ha.

Plăţile pentru schemele finanţate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,7496 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, în timp ce pentru plăţile schemelor finanţate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) cursul de schimb valutar este de 4,6635 lei/euro. Acesta a fost stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31 decembrie 2018.

Avansul APIA se achită în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, urmând ca din 1 decembrie să se demareze plata integrală.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!