• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • OFICIAL: Gospodarii NU mai trebuie să cheme veterinarul când taie porcul de Crăciun!

  agrointeligenta.ro -

  Autoritățile sanitar-veterinare din România și-au dat seama de aberația instituită și renunță la a mai obliga gospodarii să cheme medicul veterinar când sacrifică se sacrifică porcii. Prevederea, comunicată inițial primăriilor de DSVSA-uri, este acum eliminată din condițiile impuse de ANSVSA la tăierea porcilor.

  După ce, în cursul dimineții de vineri, Agrointeligența –  AGROINTEL.RO a publicat un amplu articol în care mai mulți medici veterinari, din diferite colțuri ale țării, arătau că este imposibilă supravegherea tuturor tăierilor de porci, mai tâziu în cursul aceleiași zile, ANSVSA  a publicat pe site-ul său, la secțiunea comunicate de presă, care sunt măsurile impuse la sacrificarea porcilor în preajma sărbătorilor de iarnă. Dacă până acum, primăriile din mediul rural primiseră informări că tăierile trebuie să fie supravegheate de către un medic veterinar, acum această regulă a fost eliminată. Numai la pensiunile agroturistice este obligatoriu ca porcul să fie examinat de un specialist veterinar înainte și după sacrificare.

  În cazul gospodarilor care taie porcul de Crăciun, autoritățile verifică respectarea normelor sanitar-veterinare privind identificarea și înregistrarea animalelor. Astfel, se intensifică și controalele în vederea interzicerii creșterii extravilane (stâne, cantoane, societăți agricole, alte clădiri dezafectate etc.). În cazul, în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, etc) sau/și după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne (splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavități, etc.) se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

  Citiți și: DSVSA: DOCUMENTE OBLIGATORII pentru CEI CARE VÂND SAU CUMPĂRĂ PORCI PENTRU CRĂCIUN! 

  În cazul pensiunilor și punctelor gastronomice locale, înainte de a fi sacrificat un porc este obligatorie efectuarea efectuarea cu 24 de ore a examenului ante-mortem, și ulterior al celui post-mortem.  În zona de tăiere trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării cărnii și organelor, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă, un recipient pentru colectarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman. În zona în care are loc tranșarea cărnii trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării, ceea ce implică obligatoriu existența unei surse de apă potabilă rece și caldă și facilități corespunzătoare. Carnea tranșată și organele trebuie manipulate și depozitate în condiții igienice, inclusiv la temperatură controlată, de către persoane cu stare de sănătate și de igienă personală corespunzătoare, astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare cu agenți fizici, chimici și microbiologici, respectiv pentru a nu compromite siguranța cărnii și a organelor.

  Vă reamintim că la începutul lunii noiembrie, primăriile din mediul rural au primit o informare de la DSVSA că sacrificarea porcilor în gospodării va mai putea face numai sub supraveghere sanitar-veterinară. Practic, fiecare gospodar care mai taie porcul trebuiasă anunțe medicul veterinar, să primească aprobare de la acesta, iar un medic, asistent sau un tehnician veterinar trebuie să supravegheze procesul de sacrificare. Citiți mai multe în articolul: TĂIEREA PORCULUI ÎN GOSPODĂRIE, NUMAI CU AVIZ de la MEDICUL VETERINAR! 

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Tânăr fermier nevoit să-și abandoneze afacerea în agricultură după ce culturile i-au fost distruse de secetă! MADR: Condiții de eligibilitate pentru fermierii care solicită despăgubiri de secetă! România – record pe piața exportului de cerealelor: Locul 3 în UE la grâu, locul 1 în UE la porumb

  Ultimele știri

  Au început noi controale în teren! Amenzi de până la 20.000 de lei pentru fermieri! Ministerul de Interne: Atacurile urșilor și lupilor vor fi considerate situație specială de urgență! Legume crescute în apă. Ferma viitorului a fost pusă pe picioare la Pleșoiu!

  Căutare în articole