Subvenție de 151 de euro/cap animal pentru crescătorii care își reduc efectivele. Fermele, testate cu dispozitive de miros!
Ramona Dascălu -Un nou tip de subvenție pentru crescătorii de animale! Se crează un precedent prin care și fermierii români ar putea beneficia în viitor de plăți compensatorii pentru a reduce nivelul de poluare creat de exploatațiile zootehnice.
Pentru moment, noul tip de subvenție a fost introdus în Olanda unde Guvernul a decis să plătească un sprijin de 151 de euro pe cap de porc pentru reducerea efectivului din fermă. Fermele de porci care provoacă cea mai multă mizerie au șanse mai mari să primească această subvenție.
Autoritățile olandeze sunt obligate, printr-o hotărâre judecătorească, să reducă emisiile de azot în atmosferă, fiind statul european cu cele mai multe efective de vaci și porci raportat la suprafața terestră. Acesta este motivul pentru care administrația a decis reducerea numărului de porcine, ca o primă măsură luată în acest sens.
„Ne confruntăm cu o sarcină importantă: să facem ca industria de porci să fie mai durabilă în viitor. Pentru fermierii care continuă această activitate vom implementa de la începutul anului 2020 o măsură care vizează inovația și reducerea emisiilor”, a declarat Carola Shouten, ministrul olandez al Agriculturii, potrivit jurnalul.antena3.ro.
Încă de la începutul acestei săptămâni, fermierii din unele regiuni ale țării pot începe să-și depună dosarele pentru primirea subvențiilor, după cum a transmis Ministerul Agriculturii.
Fermele de porci vor fi clasificate pe o scară de miros, iar cele care au scorul cel mai mare vor trebui să solicite subvenție de încetare a activității. Ajutorul va fi disponibil numai pentru zonele cu o densitate ridicată a animalelor, acestea aflându-se în estul și sudul țării.
Guvernul va plăti agricultorilor până la 151 de euro pentru fiecare porc rămas, în regiunile din sud, în timp ce fermieii din est vor primi 52 de euro pentru fiecare porc la care renunță, a declarat agenția pentru întreprinderi din această țară. După ce se va încheia perioada de înregistrare, pe 15 ianuarie, fermierii eligibili pentru subvenții vor avea opt luni la dispoziție să scape de porci și să curețe gunoiul de grajd.