• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Valentin Popa cere transparență în atribuirea terenurilor de la ADS!

    Ramona Dascălu -

    Modul în care se dau terenurile de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) stârnește nemulțumirea fermierilor români! Valentin Popa, fermier din județul Călărași, se declară revoltat de modul în care se acordă terenurile de la ADS. Acesta susține că o mare parte din aceste terenuri merg la cetățeni străini sau la fermieri care dețin deja mii de hectare, în loc să ajungă la tinerii fermieri care au terminat studii în domeniul agricol și au nevoie de sprijin din partea statului român.

    „Nemulțumirea mea este că sunt fermieri foarte tineri, care au terminat studii în domeniul agricol, dar din păcate bat pasul pe loc pentru că la noi în țară se încurajează străinii, fie libanezi, fie francezi, englezi sau spanioli, aceștia sunt primiți cu aplauze la noi în țară. Terenurile de la ADS, în proporție de 50-70%, sunt lucrate de străini. De ce străinii și nu noi? Când se licitează, de ce nu se cer niște documente care să ateste faptul că părinții, bunicii potențialului beneficiar sunt români? Deci, noi la nivel de țară nu trebuie să acceptăm lucrurile astea. Ce mă interesează pe mine că a venit ăla din Franța și că este de 20 de ani în România? Păi noi pe ăla îl încurajăm? De ce nu încurajăm românii noștrii să rămână în țară și să nu plece slugi afară?”, se întreabă fermierul Valentin Popa.

    Mai mult decât atât, fermierul din Călărași este nemulțumit și de lipsa de transparență a procesului de atribuire a terenurilor de la ADS, în acest sens acesta oferind un exemplu concret de la el din comună.

    „Este vorba despre o suprafață de teren de 66 de hectare luată de la ADS București pe UAT Gălbinași, o localitate învecinată cu noi. În baza unui protocol din 2004 sau 2010, nu mai știu exact, suprafața a intrat sub administrarea primăriei Sohatu, cu destinația de islaz. În prezent, suprafața este lucrată de domnul primar al comunei Sohatu. Nimeni nu știe însă sub ce formă s-a ținut licitația, sunt niște procese verbale de punere în posesie în care este menționat faptul că s-a ținut o licitație și s-a dat de la ADS și au putut să o liciteze ei. Licitațiile cum se țin la nivel de țară? Cu ușile închise sau cu ușile deschise și afișate în monitor și la primărie?Primarul a avut recoltă de grâu acolo, nu îl folosește ca islaz ci în scop agricol. Nu vreau să ajungă la mine acel teren, ci la un tânăr fermier, care nu are nicio legătură cu primăria sau cu consiliul local, un tânăr chiar și fără studii. Sunt foarte multe cazuri la noi în comună de tineri care au terminat studiile în domeniul agricol și s-au reprofilat pe alt domeniu, pe construcții sau mai știu eu ce, pentru că nu au loc. De ce ajung pământurile astea numai la cei din conducere? Și noi ne chinuim să luăm o adeverință de la primărie și nici pe dreptatea noastră nu ne-o dă”, a declarat Valentin Popa pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Valentin Popa subliniază faptul că toți fermierii au dreptul să afle cum se dau terenurile de la ADS, sub ce formă se lucrează acestea și face apel la transparență: „Eu doar vreau să știu care este destinația acelui teren de la ADS, sub ce formă îl lucrează și îl declară la APIA primarul? Aș vrea și eu să știu cum se dau de la ADS terenurile. Cum se face că se dau tot la cei care au 4-5.000 de hectare? Și la nivel de țară, știu foarte mulți tineri, a căror părinți lucrau 30-40 de hectare, care au urmat un liceu agricol sau o facultate în domeniu, deci au terminat niște studii și acei tineri pot schimba ceva în țara asta acasă, și nu pot lua teren pentru că nu au loc de firmele care lucrează mii de hectare”.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!