Guvernul ia în calcul interzicerea exporturilor de animale vii din România
Ramona Dascălu -Discuții serioase despre interzicerea exporturilor de animale vii, mai ales după ce dumincă, pe 24 noiembrie, în portul Midia s-a scufundat un vas având la bord 14.600 de animale. Premierul Ludovic Orban a declarat vineri – 29 noiembrie, că este nevoie, pe termen mediu, să se interzică în România exportul animalelor vii. Acesta a precizat că 70% din exporturile României reprezintă „cereale vrac și animale vii”.
Ludovic Orban a spus că interzicerea bruscă a exportului de animale vii ar reprezenta o măsură pripită: ”Din păcate, la ora actuală, transportul agricol al României este într-un proces foarte mare, aproape 70% este format din cereale vrac și animale vii. Noi că partid, în urmă cu mai multe luni, am înaintat un proiect de lege, care chiar dacă nu prevede interzicerea imediată a transportului de animale vii, prevede interzicerea exportului în anumite condiții, în care nu se pot asigura condiții de transport, cât de cât decente, pentru animalele care sunt transportate. Proiectul de lege e în dezbaterea Parlamentului, a interzice acum brusc exportul de animale vii, ar fi o măsură pripită, sigur că asta trebuie să fie obiectivul, pe termen mediu, să nu mai exportăm animale vii. Este mult mai uman și în același timp este și mult mai rentabil”, a declarat Ludovic Orban la Digi 24.
Și ministrul Agriculturii a declarat în deschiderea Târgului de produse tradiționale, organizat în curtea ministerului cu ocazia Zilei Naționale a României, că în acest moment se analizează oprirea exportului de animale vii.
„O să analizăm. Noi oricum aveam un proiect depus privind bunăstarea și sănătatea animalelor în timpul transportului și era destinat în primul rând transportului de animale vii pe vapor, mai ales în țările din Golf, pe distanțe lungi, și acolo în acel proiect de lege am stipulat foarte clar că normele de bunăstare și de sănătate trebuie respectate pe toată perioada transportului pânp la destinație și acolo trebuie să fie cel puțin un medic veterinar care să monitorizeze toate aceste aspecte legate de bunăstare și de sănătate, să țină un raport zilnic, să fie în contact permanent cu autoritățile competente din țara exportatoare, iar la sfârșit să facă un raport de călătorie și în funcție de rezultatul acelui raport, transportatorul să-și mai continue sau nu activitatea. Asta spuneam în acest proiect de lege, el este în flux legislativ, sper ca colegii mei să-l analizeze în comisii, să-l îmbunătățească și acest proiect de lege să iasă. În paralel, am făcut și vom face studii de impact privind o altă variantă de export și anume a exportului de carne și de produse procesate pentru că și din punct de vedere economic este dezavantajos pentru noi să exportăm animale vii, cereale, să creștem an de an deficitul comercial, deficit care se apropie ca și sumă de suma pe care noi o oferim ca și subvenție, cu alte cuvinte noi exportăm subvenții și trebuie să schimbăm această paradigmă”, a declarat Adrian Oros.
Declarațiile făcute de către cei doi oficiali din Guvern vin la numai câteva zile distanță după ce un vas cu 14.600 de ovine s-a scufundat în portul Midia. din interiorul navei au fost salvate circa 250 de ovine, însă numai 181 de animale au supraviețuit în final, la încheierea operațiunilor.