• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liderii fermierilor, reacție fermă: ”Nu blocați exporturile de animale! Veniți cu soluții ca zootehnia să nu fie distrusă!”

    Ramona Dascălu -

    Lideri ai fermierilor reacționează înainte de prostestul din fața Ministerului Agriculturii pentru interzicerea exportului de animale vii! Astăzi, luni – 2 decembrie, la ora 16:00, va avea loc o manifestație prin intermediul căreia se urmărește convingerea autoritățile române de a lua măsuri pentru interzicerea exportului de animale vii. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu președinții unora dintre cele mai importante asociații de fermieri din țară pentru a afla poziția acestora vizavi de presiunea exercitată de ONG-uri privind interzicerea exportului de animale vii.

    Ionel Arion, președinte PRO AGRO: Nu putem să blocăm azi oieritul şi oierii prin interzicerea exportului

    „Ce vom face cu atâtea animale? Pentru că nu avem posibilitate de procesare imediată a acestora. Animalele acestea nu pot fi ținute, sunt tăieri de necesitate uneori, sunt tăieri la termen, sunt tăieri de vârstă, sunt fel de fel de cazuri și nu putem să ținem la nesfârșit animalele pe stabulație. Noi nu avem acum capacitate de procesare și de comercializare pentru că trebuie încheiate contracte pe alt tip de marfă, una este animalul viu alta este carcasă, preparat sau semipreparat. Modul ideal ar fi într-adevăr să industrializăm această materie primă, animalele vii crescute pentru consum, dar cred că nu este oportun acum să interzicem exporturile pentru că şi aşa crescătorii de animale sunt văduviţi de capital. Nu putem să blocăm azi oieritul şi oierii prin interzicerea exportului pentru că prin tradiţie, România nu este mare consumatoare de carne de oaie, consumăm de două ori pe an, o dată toamna şi o dată primăvara, în preajma sărbătorilor. România nu are un consum atât de mare şi nu are o tradiţie şi un cult al consumului cărnii de oaie şi suntem tributari exportului, şi facem bine că exportăm pentru că până la urma urmii avem nevoie să exportăm. Bineînţeles că suntem de acord să fie respectate normele, este normal, este civilizat să se întâmple lucrul acesta. Trebuie să avem grijă mai mare atunci când încheiem contractele de export, să cerem partenerilor noştri să fie respectate nişte norme aflându-ne în Uniunea Europeană şi o mai bună gestionare a riscurilor. Până la urmă, ce s-a întâmplat în Marea Neagră nu este vina statului român, nu este vina exportatorilor, acolo trebuie să îşi asume cel care a făcut transportul pentru că asta este, marfa odată încărcată pe vas sau pe camion, transportatorul îşi asumă riscurile”.

    Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România: Nu se poate ca autorităţile să permită aşa ceva!

    „Noi trebuie să exportăm în viu. Nu se poate aşa ceva. A ajuns ţara asta să fie condusă de ONG-uri şi de toţi golanii care sunt în spatele lor? Nu le este ruşine? Care e situaţia – trebuie să autorizeze plecarea animalelor din fermă şi să terminăm odată cu golănia care este în port. Nu se poate ca autorităţile să permită aşa ceva. Nu vedeţi ce anomalii sunt în ţara asta? Vrem renaşterea satului românesc şi interzicem porcul în gospodărie. Păi cu ce să renaşti? În loc să încurajăm tinerii, să creăm pârgii financiare. Dacă se interzice exportul nu numai că ieşim în stradă, dar mutăm şi ministerul Agriculturii, şi Guvernul şi Parlamentul”.

    Mary Pană, ACEBOP: Nu poţi să omori afacerea ciobanilor fără să ai un program cu care să-i ajuţi

    „Trăim într-o societate democrată, asemenea manifestări sunt prezente şi sunt normale, suntem un stat democratic de 30 de ani. Noi susţinem foarte mult proiectul legislativ iniţiat de domnii miniştri Cîţu şi Oros privind transportul animalelor vii pe distanţe lungi. Este un proiect legislativ foarte bun, care prevede o demarare în perioada de călduri excesive, atunci transporturile vor fi suspendate, urmând ca pe parcursul a 4-5 ani de zile să se înlocuiască comerţul cu animale vii cu comerţul cu carne, adică produs cu valoare adăugată. Nu poţi să faci de astăzi pe mâine o interdicţie. Nu se poate dacă nu ai ceva în spate. În perioada asta de 4+5 ani de zile se va crea un program bugetat care va prevede abatoare, centre de frig şi transport în bune condiţii pentru carnea de oaie. Noi avem în vedere avansarea proiectului legislativ, care nu numai că este un proiect bun, dar şi comisarul Vytenis Andriukaitis a specificat anul trecut că este un proiect bun. Deci, este un proiect agreat de Uniunea Europeană. Noi, ca şi asociaţie, susţinem suspendarea transporturilor pe timp de caniculă şi crearea de uregnţă a unui program guvernamemtal pentru abatoare, centre de frig. Nu poţi să omori afacerea ciobanilor fără să ai un program cu care să-i ajuţi. În plus, în etapa a doua, trebuie să avem un program prin care să încurajăm românii să mănânce carne de oaie pentru că la noi consumul de carne de oaie este foarte scăzut”.

    Nicolae Cioranu, preşedinte Romovis: Oprirea exportului de animale vii înseamnă pieirea noastră

    „Suntem în poziție de război. O să luăm măsuri pentru că nu putem altfel. Asta pentru noi este mai mult ca o crimă a fermierilor. Le transmitem să-și ia bagajul și să plece din țara asta, că țara asta este a oierilor de când ne știm, de sute de ani, dacă ne tratează în felul acesta. Dacă dumnealor cred că noi ne batem joc de animale, de generații de oameni, ca și fermieri, și dacă facem o tradiție de sute de ani, și se așteaptă ca cineva să stea picior peste picior când dumnealor rostesc închiderea exportului de animale vii și se leagă de un caz total accidental, nu putem să-i înțelegem ca pe niște oameni. Da, suntem de acord cu condiții optime de transport, suntem de acord cu modernizarea vaselor de transport, dar nu să oprim exportul. Eu îmi pun mare bază și am mare încredere în autorități. Eu vă spun că o să ne ducem astăzi să cunoaștem acești oameni față în față. Nu cred că cineva din autorități poate să fie de acord ca să ne batem joc și de oaie ca de restul sectoarelor, deci nu cred că vrea cineva să ducă și oaia unde s-a dus vaca, unde s-a dus porcul, pasărea. Și dacă îmi spune cineva, până nu văd nu cred (…). Deocamdată nu este un conflict, zic eu. Dacă vom putea să avem un dialog decent și prietenesc, nu avem nimic împotrivă, deci noi nu venim cu nicio ură, nu venim cu nimic. Dacă venim câțiva oameni acolo, venim să discutăm față în față cu niște oameni care vor pieirea noastră, asta înseamnă pentru noi exportul de animale vii”.

    Ionică Nechifor, preşedinte Moldoovis: Nu poţi opri dezvoltarea unui sector doar că aşa vor unii din ONG-uri 

    „Este un mod democratic pentru fiecare cetățean de a protesta , dar trebuie să aibă și fundament protestul. Avem nevoie de reguli bine stabilite privind exportul de animale în viu, sper ca Proiectul de Lege initiat de dl   Ministru Oros , să includă absolut toate elementele ce vin în sprijinul fermierului dar si al bunăstării animaleleor. Comisiile pe Agricultură din Parlament să invite Organizațiile Profesionale la dezbateri. Consider oportun o perioadă de tranzitie in ce privește exportul de animale vii, respectiv abatorizare. Este adevărat, prin abatorizarea animalelor în țară  am câștiga atât plus valoare, cât și locuri de muncă, de asemenea evităm unele restricții în ce privește siguranța alimentară și mă refer la analize suplimentare privind sănătatea animală, însă, România are cca. 5,5 mil. cap. tineret ovin şi ccca. 2 mil. cap. oi adulte la valorificare, anual, deci nu poţi opri dezvoltarea unui sector doar că aşa vor unii din ONG-uri sau competitori pe piaţa mondială, România se află printre primele tări din lume la exportul de ovine (…). Nu cred să se impună o contra-manifestație, nu suntem la bâlci, trebuie să dăm dovadă de maturitate și să prezentăm pe masa ministeriabilor argumente prin care zootehnia trebuie încurajată. Suntem un popor cu tradiție și potential, deranjăm foarte mult statele competitoare și sigur apar aceste organizații care, speculează astfel de drame (gen vasul eșuat din Midia) și fuga la protest. Sper ca Statul român prin autoritățile centrale să aibă înțelepciunea de a găsi măsurile cele mai bune pentru a împăca pe toată lumea”. 

    Dan Petrescu, preşedinte Asociaţia Profesională a Ciobanilor: În momentul în care interzicem exportul de animale vii în România, fermierii sunt blocați și duși la moarte

    „Vis-a-vis de acest protest, ONG-urile ar trebui în primul și în primul rând să stea de vorbă cu noi, fermierii, să se pună de acord cu noi și să ne vadă problemele noastre care sunt și apoi să se ducă să protesteze în fața ministerului, după ce află de la noi lucruri esențiale și adevărate, consider eu din partea Asociației, atunci poate să se ducă la minister și să ceară ceea ce cer ei. Nu pot să ceară ONG-urile în țara românească interzicerea exportului, nu are nici o legatură. Nici noi nu suntem de acord cu maltratarea animalelor, ceea ce spun ei, dar nici de cum cu interzicerea exportului de animale vii. Nu putem să facem așa ceva, în momentul în care interzicem exportul de animale vii din România fermierii sunt blocați și duși la moarte.  Atât timp cât nu avem abatoare, atât timp cât nu avem piață de desfacere în comunitatea europeană, deci nu putem să interzicem exportul de animale vii. Suntem în  sprijinul Ministerului Agriculturii, suntem în sprijinul ANSVSA-ului, atât timp cât se vor crea posibilități de a construi în România abatoare, de a avea piață de desfacere pe toată comunitatea europeană, de a avea piață de desfacere cu alte state membre, inclusiv cu statele arabe, nu numai neapărat cu Emiratele Arabe sau cu Iordania, ce am avut până acum, mai sunt și alte state arabe care vor să cumpere produs de România, produs viu. Și exportul nu se face numai pe baza navelor pe mare se poate face și aviatic cum ne-a promis și în trecut că se va deschide exportul aviatic, se poate face și transportul mobil. Dacă noi deschidem piețe către Turcia, dacă deschidem piețe către Egipt, dacă deschidem piețe în comunitățile europene, Italia, Spania, Germania, Spania mai puțin că ei eu productivitate care dă mult mai mare decât noi, deci Germania, Italia, statele acestea unde se consumă de carne de oaie și sunt prețurile exagerat de mari la ei, dacă noi deschidem aici exportul și ne vindem animalele produs finit acolo se merită, dar atât timp cât noi nu avem acest lucru nu putem bloca exportul. Deci noi cerem să nu se ia în calcul nici o interzicere până când în România nu se fac abatoare, până nu se deschide exportul de produs în comunitatea europeană nu avem cum să facem lucrul acesta. ONG-urile, suntem de acord și cu ONG-urile, nu cu maltratarea animalelor, la asta suntem de acord și am fost tot timpul. Pe noi ne doare sufletul pentru animalele noastre să le vedem chinuite și batjocorite în felul acesta cum s-a întâmplat acum. Asta este problema noastră, dar în schimb când ajung acolo pe noi nu ne mai interesează fiindcă nici pe ei nu îi interesează cum ne tăiem noi porcul în gospodărie, că avem tradiții și ne tăiem porcul în gospodărie. Noi nu o să facem nici un protest, noi așteptăm rezultate! Noi așteptăm rezultate de la Ministerul Agriculturii, așteptăm rezultate de la ANSVSA, la tot ceea ce a cerut Asociația până acum, de când s-a înființat și până în prezent.”


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal