DECIZIE ANSVSA PENTRU TOȚI CRESCĂTORII DE ANIMALE!
agrointeligenta.ro -Decizie ANSVSA de interes pentru crescătorii de animale! Ordin al șefului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Dr. Robert-Viorel Chioveanu a semnat un document aflat în dezbatere publică pe site-ul instituției care prevede procedura care trebuie urmată în cazul incinerării și/sau îngropării la fața locului a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în cazul unei epizootii.
Potrivit sursei citate, înainte de declararea epizootiei se identifică locul corespunzător de către unitățile administrativ teritoriale locale, aprobat de către membrii Centrului Local de Combaterea Bolilor.
Atenție! Prezenta procedură se aplică în cazul în care a fost emisă o hotărâre a Centrului Naţional de Combatere a Bolilor sau a Centrului Local de Combatere a Bolilor prin care se dispune incinerarea şi/sau îngroparea la faţa locului a subproduselor de origine animală. Procedura se aplică și în cazul cadavrelor animalelor sălbatice afectate de o epizootie care implică o boală cu declarare obligatorie. Amplasamentele și echipamentele utilizate pentru excavarea gropilor în vederea incinerării și/sau îngropării la fața locului a subproduselor de origine animală se asigură prin grija unităților administrativ teritoriale, la nivel judeţean şi/sau local.
Metodele alternative de incinerare și/sau îngropare utilizate pentru neutralizarea SNCU ((subproduse de origine animala nedestinate consumului uman) sunt aplicate în următoarele situații:
1. când capacitatea de neutralizare a unităților de neutralizare autorizate este depășită;
2. când transportul până la cea mai apropiată unitate autorizată pentru procesarea sau eliminarea subproduselor de origine animală nu poate fi efectuat datorită lipsei drumurilor de acces sau acesta nu îndeplineşte cerinţele sanitare veterinare de colectare în siguranţă de către unităţile de ecarisare și există pericolul propagării de riscuri pentru sănătatea publică sau animală;
3. când situaţia epidemiologică o impune.
Etapele preliminare care trebuie respectate în procesul de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animala sunt următoarele:
a) recensământul populaţiei de animale care trebuie ucise, în vederea stabilirii dimensiunii gropii;
b) identificarea altor produse sau materiale infectate care trebuie îngropate/ incinerate;
c) procurarea materialelor necesare procedurilor de îngropare/incinerare, dezinfectării teritoriului și a echipamentelor utilizate, împrejmuirii gropilor;
d) asigurarea necesarului de personal și instruirea prealabilă a acestuia;
e) asigurarea echipamentelor şi mijloacelor tehnice necesare îngropării/incinerării;
f) stabilirea traseelor de transport al cadavrelor la locul de îngropare/incinerare.
g) Centrul Local de Combatere a Bolilor ia decizia cu privire la metoda alternativă de neutralizare : îngropare sau incinerare in groapă.
Cum se face îngroparea
Îngroparea subproduselor de origine animală se va face după consultarea prealabilă a direcţiei de sănătate publică, a Administraţiei Naţionale „Apele Române” prin structurile subordonate, a Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi a autorităţii administraţiei publice locale.
La stabilirea locului unde se va realiza îngroparea se vor avea în vedere următoarele:
1. tipul de sol raportat la permeabilitatea acestuia. Gropile se vor realiza, pe cât este posibil, pe soluri ce nu sunt permeabile (argiloase) pentru a se evita contaminarea (transmiterea) agentului patogen în pânza freatică.
2. panta terenului să nu fie mai mică de 100 și nici mai mare de 300.
Amplasarea gropilor trebuie realizată în aval de orice captare de apă subterană – foraj, dren, fântână domestică, la o distanță care să corespundă zonei de protecție sanitară cu regim sever, așa cum este definită în Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică.
Într-o primă etapă se va realiza un foraj geotehnic cu adâncimea de minim 5 m, adaptată în funcție de litologia depozitelor întâlnite în timpul săpării, care să arate succesiunea litologică, proprietățile terenului, precum și existența unei ape freatice și adâncimea acesteia. Forajul se va realiza în aval de groapă, pe direcția generală de curgere a apei subterane freatice, pentru a putea fi echipat ca foraj hidrogeologic și să fie utilizat pentru monitorizarea gropii, atunci când este cazul.
În situația în care locația de îngropare/incinerare a subproduselor de origine animală se află în interiorul unei arii naturale protejate, este necesară respectarea pevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare.
Condiţiile de realizare a gropilor
Este de preferat ca locul pentru îngropare să fie de forma unui şanţ, pentru ca echipamentele grele, cum ar fi excavatoarele, să poată face săpăturile de la suprafaţa pământului, fără a fi nevoite să intre în adâncime.
Procedeu:
a) se sapă un șanţ care poate avea adâncimea variabilă, în funcţie de numărul de animale care trebuie îngropate și de adâncimea la care se află pânza de apă freatică. Lăţimea șanţului va fi de 2,5-3 m iar lungimea va fi variabilă, în funcţie de nr. de animale;
b) în perioadele ploioase, pentru evitarea înfiltrării apei de precipitaţie în înteriorul gropii, aceasta se va acoperi cu un material impermeabil;
Succesiunea straturilor in interiorul gropii, de jos în sus:
a) geomembrana (folie de plastic sau prelată de cel puţin 1,5 mm) se așterne pe toată suprafaţa gropii, inclusiv pe taluzuri;
b) un strat de nisip;
c) un strat continuu de pământ argilos (argilă sau bentonită), de minim 40 cm;
d) un strat de substanţe dezinfectante (pulbere);
e) un strat de cadavre;
f) un strat de substanţe dezinfectante (pulbere);
g) un strat de argilă;
h) un strat de folie;
i) un strat de pamânt de minim 1-2 m.
Șanţul va fi umplut pe trei sferturi, pentru a permite dilatarea conținutului. În funcție de agentul patogen responsabil de declanșarea epizootiei se va efectua secționarea abdomenului la cadavre sau puncționarea rumenului la cadavrele de rumegatoare.
Semnalizarea locului de îngropare:
Pentru evitarea pătrunderii animalelor sălbatice sau a persoanelor neautorizate în perimetrul gropii, acesta se va împrejmui cu un gard de sârmă introdus în pământ la o adâncime de 25-30 cm, asigurat cu lacăt, și se va marca, pentru atenţionare, pe perioada stabilită de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor, cu următoarea inscripţie: ,,ACCESUL STRICT INTERZIS ÎN ACEASTĂ ARIE!”
Cum se face arderea animalelor moarte
Arderea se poate face într-o groapă sau într-un șanţ, săpate pe un câmp plat, poziţionate pe cât posibil aproape de ferma de animale, respectând distanţa pănă la pânza freatică și resursele de apă.
Groapa de incinerare
Lungimea și lăţimea gropii de incinerare se stabilesc în funcţie de necesarul prognozat pentru incinerare, dar nu mai mare de 10×10 m, iar adâncimea se stabilește în funcţie de condiţiile hidrogeologice și litologice locale, cu respectarea amplasării bazei gropii la cel puţin 1,5 m deasupra cotei maxime la care se află nivelul hidrostatic al apei subterane freatice. Groapa de incinerare va fi copertată cu un strat de 1,5 m de pământ sau materiale inerte.
În perioadele ploioase, pentru evitarea infiltrării apei de precipitaţie în interiorul gropii, aceasta se va acoperi cu un material impermeabil. Pentru evitarea pătrunderii animalelor sălbatice sau a persoanelor neautorizate în perimetrul gropii, acesta se va împrejmui cu un gard și se va marca prin atenţionare pe perioada stabilită de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor.
Începând de la baza gropii se propun următoarele straturi:
a) strat continuu de pământ argilos (argilă sau bentonită), de minim 40 cm pe toată suprafaţa;
b) materialul de incinerat va fi așezat în straturi succesive pe ruguri de material lemnos.
Combustibilul folosit: benzină sau, în caz excepţional, motorină cu conţinut scăzut de sulf. Pentru asigurarea unei incinerări omogene se pot folosi ca straturi intermediare numai ruguri din material lemnos, fiind interzisă folosirea cauciucului/anvelopelor.
Autoritățile sunt avertizate că este obligatorie completarea documentelor și evidenţelor veterinare. De asemenea, persoana desemnată din cadrul unităților administrativ – teritoriale locale pe teritoriul cărora se declară epizootia păstrează înregistrări privind următoarele date:
a) cantitățile, categoriile și speciile de subproduse de origine animală incinerate sau îngropate;
b) datele și locurile de incinerare și de îngropare.