• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valentin Popa, fermier Călărași: Fermierii mari ar trebui să aibă subvenția la jumătate față de cei mici!

    Ramona Dascălu -

    Val de reacții după declarațiile fermierului Adrian Mocanu! După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat punctul de vedere al fermierului Adrian Mocanu, care a declarat că producătorii cu sub 100 de hectare nu ar trebui să primească subvenții, am fost sunați pe numărul redacției de fermierul Valentin Popa, din Călărași, care lucrează 170 de hectare de pământ. Acesta a ținut să-l contrazică pe Adrian Mocanu, atât în ceea ce privește modul în care ar trebui să se acorde subvențiile în România, precum și în alte privințe.

    De ce să nu-i dea subvenție și celui cu 5 hectare, și celui cu 10 hectare? Pentru că și ei fac agricultură și poate o fac mai bine ca cei mari (…). Ăla care lucrează 80-100 de hectare termină și recoltatul mai devreme, și semănatul mai devreme și face agricultură mult mai bine față de o parte din cei mari. Dacă el (Adrian Mocanu, n.r.) spune că dintr-o 100 de hectare nu se trăiește, îmi pare rău (…). Sunt tineri în zona de munte care trăiesc cu 20 de hectare și 10 vaci sau 20 de vaci și din contră, acestora ar trebui să le dea subvenții mult mai mari. Iar celor care nu le convine, să-și reducă suprafața de teren, că nu-i obligă nimeni să țină mii de hectare (…). Tinerii fermieri până în 45 de an ar trebui să iasă în stradă și să-și ceară drepturile. Fermierul mare trebuie să aibă la jumate subvenția față de fermierul mic pentru că dacă fermierul mic ar fi încurajat astfel, vă spun că ar ieși și calitate, și cantitate„, a declarat Valentin Popa, fermier din Călărași, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Acesta a mai spus că fermierii mari ar trebui să-i încuraje pe cei mici și nu să le pună bețe în roate, așa cum se întâmplă de multe ori la noi în țară: „Din cauza fermierilor mari nu se apucă tinerii de agricultură. Tot de la 10, 20 de hectare au plecat și ei, ca și noi, nu au plecat direct cu 1.000 de hectare. Lor acum dacă le pleacă un hectar se îmbolnăvesc, cheamă imediat proprietarii de teren să le facă ședință, să-i întrebe de ce vor să plece, le spun ce dezavantaje or să aibă că pleacă și deasta nu se apucă tinerii din România de agricultură și pleacă afară. De asemenea, îi mai transmit că fermele de afară nu depășesc 300 de hectare. Deci, cei din România cu 100 de hectare sau sub 100 de hectare nu avansează din cauza lor, a fermierilor mari. Ei sunt cei care le dau la picioare tinerilor, îi descurajează (…) Sunt multe societăți care îi amenință pe cei care vor să-și retragă terenul de la ei. Și oamenilor, mai ales celor în vârstă, trecuți de 50 de ani, le este teamă să-l dea către altă societate. Ei vor să-l dea în altă parte fie că este arenda mai bună, fie că au un alt avantaj, dar le este frică pentru sunt amenințați. Știu cum discută mulți fermieri mari din țară cu cei mici, îi consideră ca fiind niște prostănaci (…). Și la proiecte la fel, când unul tânăr se apucă de un proiect tot cei mari îl descurajează pentru că le este teamă ca ăla dacă o să avanseze o să le plece teren și nu le convine. Deci, vă spun că știu cazuri de ferme mari care la chestia asta umblă, îi amenință pe proprietari sau susțin că au nu știu ce proiect și că 7 ani nu pot da drumul la teren (…). Și într-o familie, oamenii sunt liberi să divorțeze, cine nu mai vrea să stea. Ce, suntem pe viață legați ca la pușcărie?„.

    De asemenea, Valentin Popa a ținut să-l contrazică pe Adrian Mocanu și în privința culturii de floarea-soarelui. După ce fermierul prahovean a declarat că anul acesta abia a reușit să vândă producția de floare, călărășeanul susține că nu a întâmpinat o astfel de problemă și că și în cazul în care ar fi avut sute de mii tone de floare tot ar fi avut cui să le vândă.

    Domnul Mocanu dacă crede că la noi în România nu se poate vinde producția de floarea soarelui, dânsul are portițe să se lase de agricultură. În primul rând nu poate să dea exemplu tinerilor fermieri să nu se apuce de agricultură pentru că el nu a putut să vândă cultura de floare și ca dacă nu era un fermier cunoscut el nu vindea cultura de floare. Eu îi transmit că dacă aveam sute de mii de tone tot aveam cui să o vând. Eu am avut un contract pe 1,3 lei și cred că nu am avut floare să vând, eu am dat-o la o firmă în Slobozia anul acesta, iar anul trecut am vândut la Expur, cei care avea fabrica de ulei Bunica, anul acesta mi-au dat un preț puțin mai mic și deasta nu le-am mai dat floarea. Pe mine m-au sunat din decembrie să fac contracte pentru cultura de floare și domnul Mocanu vine și spune la o întrunire cu mai mulți fermieri că dacă el nu era un fermier cunoscut și un fermier mare el nu putea să vândă„, a spus Valetin Popa, fermier din Călărași, care lucrează 170 de hectare de teren agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!