• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Nu aruncaţi pepenii stricaţi! Uleiul din sâmburi este excelent

  agrointeligenta.ro -

  Mulţi pepenari se plâng că în ciuda unei recolte bune, anul acesta a fost unul prost pentru ei – sezonul nu a încept bine iar finalul lui îi găseşte în situaţia de a scădea preţurile mult sub cât şi-ar dori doar că să nu fie nevoiţi să arunce chiar ei fructele. Dar se poate si altfel!

  În România pepenii sînt valorificaţi doar ca fructe proaspăte, de sezon. Vânzările depind de cât de cald şi însorit este anotimpul – o vară care începe cu temperaturi scăzute şi cu ploi, cum a fost cea de anul acesta, face ca la mijlocul sezonului, oferta alimentată de marfa nevândută căreia i se adaugă cea nou venită din pepenării să împingă preţurile în jos, chiar foarte jos – existând chiar şi cazuri în care pepenii sînt aruncaţi pentru că nu îi mai cumpără nimeni.

  Un astfel de mod de valorificare nu ţine cont de faptul că pepenii reprezintă o sursă de materie primă pentru produse cu valoare mare cu cerere constantă tot impul anului – cum ar fi uleiul din sâmburi de pepene.

  Uleiul de sâmburi de pepene este foarte asemănător în ce priveşte compoziţia şi proprietăţile cu cel din sâmburi de struguri (nu o spunem noi ci specialiştii, a se vedea studiul Characteristics and composition of melon and grape seed oils and cakes, Basil S. Kamel, H. Dawson, Y. Kakuda, Journal of the American Oil Chemists’ Society May 1985, Volume 62, Issue 5, pp 881-883) – asta înseamnă că producerea lui poate aduce câşiguri cel puţin similare.

  Un singur pepene conţine cam 300-350 de sâmburi. Un sâmbure conţine cam 47% grăsime vegetală din care peste două treimi sînt acizii graşi polinesaturaţi

  98 gr acizi graşi saturaţi, 74 gr acizi graşi mononesaturaţi şi 280 grame acizi graşi polinesaturaţi la 1000 de grame de seminţe de pepene

  Acest ulei este bogat în vitamine şi minerale precum niacina (Vitamina B3 35,500 mg), riboflavina (o vitamină de tip B 1,900 mg), tiamina (vitamina B1 1,450 mg), alte vitamine din complexul B, vitamina A şi vitamine din complexul D, care îl fac extrem de valoros din punct de vedere nutritiv şi sanitar găsindu-i-se aplicaţii atât în alimentaţie cât şi în farmacie şi cosmetică.

  Acest ulei (când este obţinut prin presare la rece) ajunge să se vândă cam la 9 USD per uncie (aprox. 30 de mililitri) – desigur, vorbim despre un produs din categoria extra-virgin, obţinut prin presare la rece, cultivat în regim de agricultură organic pe care îl folosim ca etalon în absenţa unor cotaţii „bursiere”.

  Dacă stăm să socotim că un pepene are 300-350 de seminţe, care cântăresc cam 1/6 grame, conţinând cam 1/2 grăsimi vegetale (deci ulei), putem ajunge la concluzia că fiecare pepene conţine materie primă cam pentru o uncie (este mai puţin decât o uncie, dar nu foarte mult) de ulei cu valoarea de 9 USD (30 RON).

  Ar fi un argument în favoarea schimbării opticii în ce priveşte modul de valorificare a acestei culturi – poate că valorificarea ca fructe proaspete a pepenilor în sezonul de vară ar trebuie să devină secundară – de altfel în multe ţări ca fructe proaspete sînt comercializaţi doar pepenii fără sâmburi – principala formă de valorificare devenind cea având ca scop obţinerea seminţelor pentru ulei.

  Pentru pepenarii care se uită cu tristeţe la pepenii trecuţi sau crăpaţi nu am decât câteva cuvinte – cumpăraţi-vă o presă de ulei!


  Te-ar mai putea interesa

  CUM a reușit un fermier din Ialomița să aibă PEPENI MAI DULCI și cu MIEZ MAI ROȘU! Cei mai noi hibrizi de pepeni verzi de la Syngenta: Cultivatorii de la Dăbuleni s-au îndrăgostit de ”Regele Sorento”, dar încearcă și semințele recent lansate DULCELE DE DĂBULENI se bate cu HIBRIZII DIN AFARĂ! Ce avantaje are SOIUL ROMÂNESC DE PEPENI!

  Ultimele știri

  Terenuri gratuite de la stat pentru tineri, în 2022. Schimbări importante Banii în conturi pentru fermieri. Plăți urgente anunțate de ministrul agriculturii! Adrian Chesnoiu: ”Ne-am trezit cu ministerul dat în judecată de crescătorii de animale!”