• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APPR: România a primit derogare pentru folosirea neonicotinoidelor în campania de primăvară

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) informează pe pagina sa de Facebook că fermierii români vor putea folosi neonicotinoide în campania de primăvară, la semănatul culturii de porumb. Autorizarea temporară a venit în urma solicitărilor făcute de agricultorii reprezentanți de APPR și Federația Națională Pro Agro. Tratarea semințelor cu neonicotinoide se va putea face și pentru cultura de sfeclă de zahăr, a anunțat Ministerul Agriculturii.

    ”Fermierii din România vor beneficia și în campania de primăvară 2020 de protecția împotriva dăunătorului Tanymecus dilaticollis. APPR continuă pentru al patrulea an proiectele de cercetare aplicată pentru a găsi cele mai eficiente soluții de combatere a acestui dăunător”, se arată în mesajul APPR.

    Un singur produs a fost autorizat pentru tratamentul cu neonicotinoide: este vorba despre Nuprid AL 600 FS din portofoliul Alcedo, un produs pe bază de imidacloprid.

    Derogarea vine cu o serie de restricții: însămânțarea cu semințe tratate se va putea face numai pe suprafețe puternic afectate de Tanymecus dilacollis și Agriotes spp., iar tratarea semințelor trebuie făcută numai de către prestatorii de servicii autorizați.

    Situația privind loturile care beneficiază de tratamentul cu neonicotinoide va fi monitorizată, iar evidența acestor suprafețe actualizată săptămânal.

    ”Pentru campania de primăvară 2020, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în conformitate cu art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, autorizează utilizarea în situații de urgență a unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semințelor de porumb, precum și utilizarea în situații de urgență a semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecția plantelor pe bază de neonicotinoide”, a anunțat și Ministerul Agriculturii printr-un comunicat de presă.

    Autorizațiile temporare reprezintă instrumente legale pe care statele membre le au la dispoziție pentru a asigura fermierilor accesul la produse pentru protecția plantelor în situații unde există risc fitosanitar asupra culturilor. Raportat la numărul de autorizaţii temporare acordate de statele membre UE, în perioada 2008-2018, autorizațiile temporare emise de România reprezintă aproximativ 1,3% din numărul totalul de autorizații temporare acordate în Uniunea Europeană.

    Perioadele pentru care MADR acordă autorizațiile temporare sunt: 20 ianuarie – 1 mai 2020, în cazul tratării şi utilizării semințelor de porumb şi 20 ianuarie – 18 mai pentru utilizarea semințelor tratate de sfeclă de zahăr.

    Decizia MADR vine în urma solicitărilor Asociației Producătorilor de Porumb din România, a Federației Naționale PRO AGRO și a Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, în contextul următoarelor elemente:

    În concluzie, unica soluție pentru controlul eficient al acestor dăunători este în prezent tratamentul semințelor cu insecticide pe bază de neonicotinoide. Tratamentele cu insecticide efectuate în perioada de vegetație pot duce mult mai ușor la unele incidente de mortalitate a familiilor de albine și poluare a mediului înconjurător.

    ”Ținând cont de potențialul ridicat de atac al dăunătorilor de sol și luând în considerare faptul că nu există soluții care să permită menținerea competitivității fermelor din România, până la identificarea unor alternative chimice, este imperios necesară utilizarea de sămânță tratată în zonele și pe suprafețele unde fără o astfel de soluție culturile de porumb și sfecla de zahăr ar putea fi compromise.

    Având în vedere că floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere și luând în considerare importanța sectorului apicol din România, precizăm că în acest an MADR nu va acorda autorizație pentru utilizarea în situații de urgență a produselor de protecție a plantelor pe bază de neonicotinoide pentru tratarea semințelor de floarea soarelui”, subliniază Ministerul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!