• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noutăți în Programul Tomata. Cele 10 schimbări la sprijinul pentru cultura de roșii în 2020

    agrointeligenta.ro -

    Programul Tomata 2020 include modificări în raport cu modul în care s-a derulat acest program de ajutor de minimis anul trecut. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat cu un lider din sectorul legumicol, cu președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, Ion Păunel, și vă spune care sunt noutățile la care să fiți atenți atunci când solicitați în acest an ajutorul de minimis pentru cultura de roșii în spații protejate – sere și solarii.

    Schimbări în Programul Tomata 2020

    1. Sprijin numai pentru cultura din ciclul I
    2. Termen nou pentru vânzarea roșiilor
    3. Adeverința de la Primărie, obligatorie pentru subvenție
    4. Un nou termen limită pentru depunere documentele de valorificare
    5. Registrul cu tratamentele efectuate, obligatoriu
    6. Controale la rodire și la recoltare
    7. Controale fitosanitare la cultura de roșii
    8. Divizarea fermei, condiție eliminatorie
    9. Sprijin maxim, 20.000 de euro în trei ani
    10. Penalități pentru cei care fraudează programul de minimis

    Pe 31 ianuarie, Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru ajutorul de minimis acordat cultivatorilor de roșii în sere și solarii. Documentul evidențiază câteva condiții noi pe care fermierii trebuie să le respecte dacă vor să fie eligibili pentru plata de 3.000 de euro pe an achitată într-o singură tranșă, după valorificarea cu acte a unei producții minime de 3 kilograme de roșii pe metru pătrat, pe o suprafață de cel puțin 1.000 de metri pătrați de spațiu protejat. Ca și până acum, programul se derulează prin direcțiile agricole județene.

    Citiți și: Programul Tomata 2020: termene cerere, acte necesare, condiții, plăți 

    Noutăți Tomata 2020. Sprijin numai pentru cultura din ciclul I

    Începând din acest an, legumicultorii mai pot intra în programul Tomata numai pentru roșiile timpurii, adică tomatele din ciclul I de cultură. Anul trecut, sprijinul se acorda și pentru tomatele livrate către finele anului. Despre acest aspect, Ion Păunel a declarat pentru Agrointeligența –  AGROINTEL.RO că nu este nimic bătut în cuie și că există șanse ca până la finele anului 2020, Executivul să revină cu o altă hotărâre de Guvern prin care să prelungească ajutorul de minimis și pentru roșiile din ciclul al II-lea de cultură.

    ”Am văzut că avem doar primul ciclu, nu avem și ciclul al II-lea de cultură. Mă gândesc că ministerul (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – n.r.), așa cum anunța noua conducere, ar vrea să vadă și un impact al acestui program, după ciclul I urmând să dea o altă hotărâre de guvern și pentru ciclul II. Cu siguranță va exista și ciclul II, pentru că la discuțiile pe care le vom avea, acest lucru îl vom susține, pentru că foarte mulți fermieri mizează pe culturi duble. Aici îi avem în primul rând pe cei care cultivă în ciclul I alte tipuri de legume – castravete, varză, ardei gras, capia, iar pe ciclul II pun tomate. Mai avem cultivatorii de tomate pe ciclul lung, prelungit, recolta lor se întinde pe tot sezonul, până dă bruma, în noiembrie”, a declarat Ion Păunel pentru publicația noastră.

    Noutăți Tomata 2020. Termen nou pentru vânzarea roșiilor

    Termenul până la care trebuie făcută valorificarea producției minime de roșii cerută de programul Tomata este 15 iunie, inclusiv, a anunțat ministrul Adrian Oros în cadrul unei conferințe de presă susținută pe 12 februarie. Față de anul trecut, cantitatea minimă ce trebuie valorificată a fost crescută de la 2 tone la suprafața minimă de 1.000 mp la 3 tone. 

    Noutăți Tomata 2020. Adeverința de la Primărie, obligatorie pentru subvenție

    Poate schimbarea care va încurca cel mai mult legumicultorii care vor dori să acceseze ajutorul de minimis în acest an va fi introducerea obligativității ca între documentele obligatorii la depunerea cererii să se includă și o copie din fila de Registru Agricol. Astfel, pentru a fi eligibili în programul Tomata 2020, legumicultorii trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate, la data depunerii cererii.

    Odată cu cererea și documentele care atestă activitatea agricolă și forma de funcționare, fermierii trebuie să depună la direcțiile agricole și adeverința în original, care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, suprafața de teren cu spatii protejate, în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză. În plus, este obligatorie și o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere, din care să rezulte suprafețele deținute și cultivate în sere, solarii și alte spații protejate.

    Noutăți Tomata 2020. Un nou termen limită pentru depunere documentele de valorificare

    În acest an, existând sprijin numai pentru roșiile din ciclul I, s-a venit cu o modificare și privind termenul limită de depunere a acetelor care atestă vânzarea roșiilor. Termenul pentru înscrierea, depunerea cererilor pentru înscrierea în programul de minimis în 2020 este 15 aprilie, dar termenul limită pentru a depune actele doveditoare vânzării cu acte a recoltei va fi 30 iunie. Ca și în anii trecuți, actele prin care fermierul poate dovedi că a vândut cantitatea minimă de roșii sunt: bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

    Noutăți Tomata 2020. Registrul cu tratamentele efectuate, obligatoriu

    Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor – un document obligatoriu în cadrul programului Tomata 2020. Conform proiectului de HG, legumicultorii trebuie să țină o evidență strictă a stropirilor pe care le fac în cultura de roșii, iar intervențiile cu substanțe trebuie să se regăsească în documentația oficială. Registrul cu tratamentele aplicate va face obiectul verificărilor în teren efectuate de către reprezentanții Direcțiilor agricole. Conform liderului SPA Olt, decizia de a se introduce obligativitatea registrului de evidență a tratamentelor fitosanitare este una normală, acesta urmând să conțină nu numai data aplicării, dar și ce produs și substanță s-au folosit și în ce cantitate/concentrație. ”Până la urmă este normal să cultivăm produse sănătoase și fermierii să fie serioși. Aș vrea să atragem atenția fermierilor să respecte dozele maxime și minime admise. Dacă cineva folosește substanțe interzise, să plătească. O bună măsură ar fi să i se distrugă cultura și apoi să suporte consecințele pentru că nu ne jucăm cu sănătatea consumatorilor”, a specificat Ion Păunel, la rândul său legumicultor.

    De precizat că o copie a registrului va trebui depusă și la direcțiile agricole, alături de celelalte documente, tot până la 30 iunie. Registrul trebuie să fie completat la zi şi avizat de Oficiul Fitosanitar Județean.

    Noutăți Tomata 2020. Controale la rodire și la recoltare

    Între schimbările din cadrul programului Tomata 2020 sunt și cele referitoare la controalele în teren. Inspectorii de la direcția agricolă vor verifica suprafețele declarate și vor întocmi fișa de verificare la începutul rodirii, ulterior fiind întocmită și o fișă de evaluare a producției înainte de recoltare, la solicitarea scrisă a beneficiarilor. ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului Bucureşti, efectuează inspecții în teren, pe parcursul perioadei de vegetație a culturilor de tomate și verifică permanent modul de respectare a prevederilor prezentei hotărâri de către beneficiarii sumelor reprezentând sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis, inclusiv existența Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor”, se arată în proiectul de HG.

    Noutăți Tomata 2020. Controale fitosanitare la cultura de roșii

    Între schimbările din 2020, legumicultorii trebuie să țină seama și de faptul că vor fi verificați și de inspectori fitosanitari. ”Controlul respectării normelor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor se face de către inspectorii fitosanitari oficiali care au în atribuții efectuarea controalelor oficiale şi alte activități oficiale”, de arată în proiectul de HG.

    Noutăți Tomata 2020. Divizarea fermei, condiție eliminatorie

    Pentru a preveni accesul în program prin ”spargerea” exploatațiilor, proiectul de HG prevede ca ajutorul de minimis să nu se plătească: ”solicitanților a căror suprafață de culturi de tomate în spații protejate este obținută prin divizarea unei suprafețe cu tomate în spatii protejate existentă în anul de cerere, indiferent de modalitatea de transfer al suprafeței, cu excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare înregistrate în registul agricol. În cazul în care se constată încălcarea prevederilor prezentei hotărâri de către solicitanți aceștia nu beneficiază de schema de ajutor de minimis”.

    Noutăți Tomata 2020. Sprijin maxim, 20.000 de euro în trei ani

    Din acest an intră în vigoare pentru programul Tomata 2020 noul plafon european pentru ajutoarele de minimis. Dacă anul trecut, accesul la sprijinul financiar de la bugetul de stat era limitat la cel mult 15.000 de euro pentru ultimii trei ani, indiferent de schemele accesate, din 2020, această sumă maximală crește la 20.000 de euro pe beneficiar.

    Noutăți Tomata 2020. Penalități pentru cei care fraudează programul de minimis

    Actul normativ elaborat de Guvern conține prevederi ample și clare cu privire la ce sancțiuni sunt aplicate în cazul în care se dovedește că o persoană a fraudat programul de ajutor de minimis. Nu doar că beneficiarul va fi obligat să restituie sumele încasate, dar va plăti și penalități: ”În situația atestării de către beneficiari a unor date ori situații nereale pe documentele aferente ajutorului de minimis sau încălcarii în orice mod a prevederilor prezentei hotărâri, beneficiarii schemei de minimis sunt obligați la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării acestuia, conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare”.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent