• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce subvenție se plătește de la APIA pentru un hectar cu grâu!

  Roxana Dobre -

  Subvenția APIA la grâu este singura plată pe care se mai pot baza fermierii pentru Campania 2019 după ce seceta a distrus o mare parte dintre recolte. Sumele pe care le achită agenția de plăți producătorilor agricoli care aleg să cultive grâu sunt de multe ori luate în considerare și ca ”bază” în discuțiile de încheiere a unui contract de arendă, subvenția fiind încasată de cel care lucrează pământul adică arendașul.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut o simulare de calcul la subvenția APIA pe hectarul cu grâu, conform cuantumurilor anunțate pe 2019. Acest model de calcu poate fi util mai ales pentru fermierii care vor să cultive grâu în toamnă și vor să își facă o ideea a sumelor ce pot fi primite de la APIA pentru această cultură!

  Condiții generale pentru subvenția APIA la cultura de grâu

  Pentru subvenția la grâu fermierii trebuie să respecte condițiile generale aplicabile pentru culturile vegetale, această schemă nefiind ”legată” de vreo producție pe hectar. Astfel, sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare.

  Ce obligații are un fermier care vrea subvenție APIA pentru cultura de grâu:

  ● Să fie înregistrat în Registrul Unic de Identificare, administrat de APIA;
  ● Să depună o singură cerere de plată la central local/judeţean APIA unde este arondat care să cuprindă atât declarația privind sectorul vegetal cât si declarația privind sectorul zootehnic, după caz;
  ● Să dovedească că este fermier activ (pentru sumele ce depășesc 5.ooo de euro/exploatație n.r) pentru plăţile directe/măsurile de mediu şi climă M11 şi M13;
  ● Să declare corect toate suprafeţele şi culturile;
  ● Să identifice şi să delimiteze corect fiecare parcelă agricolă utilizată;
  ● Să îndeplinească condiţiile de eligibilitate specifice fiecărei scheme de plată solicitată;
  ● Să se prezinte pentru clarificări la APIA cu documentele solicitate, dacă i se solicită acest lucru;
  ● Să respecte normele de ecocondiţionalitate (GAEC şi SMR) pe toată suprafaţa agricolă a fermei; Nerespectarea uneia dintre aceste norme atrage după sine reducerea plăţilor, în funcţie de gravitatea, amploarea, persistența şi caracterul repetat al nerespectării acestora, cu excepţia ANT sector vegetal şi zootehnic, precum și a schemei simplificate pentru micii fermieri;
  ● Să permită efectuarea controalelor, de către APIA sau de către alte organisme abilitate în acest sens. În caz contrar, poţi fi exclus de la plată!

  Ce subvenții se plătesc la APIA pentru grâu

  Fermierii pot cere de la APIA următoarele scheme directe pentru suprafețele însămânțate cu grâu:

  SCHEME DIRECTE, achitate din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) și Bugetul Național (BN):

  PLĂȚI COMPENSATORII, achitate din bugetul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADER):

  Subvenția APIA pentru grâu: cuantumuri pe hectar

  Sumele pe hectar stabilite pentru anul 2019 și achitate până pe 30 iunie 2020 sunt:

  Notă: Cuantumurile sunt calculate în lei conform cursului aplicat de APIA de 4,7496 de lei pentru un euro.

  Ce alte subvenții se plătesc de la APIA pentru cultura de grâu

  Subvenția minimă și maximă pentru un hectar cu grâu

  Pentru a calcula subvenția minimă și maximă ce se plătește de la APIA pentru un hectar de teren cultivat cu grâu, am luat în calcul mai multe variante de exploatații. De precizat că suma minimă pe care o puteți încasa pentru un hectar cu grâu este de 856,10 lei.

  Fermier cu maxim 5 hectare de grâu (neeligibil și eligibil pentru schema Tineri fermieri)

  SAPS+Redistributivă (I)+ Înverzire+ANT 1= 102,6082 euro/ha + 5 euro/ha+59,3201 euro/ha+13,3202 euro =180,2485 euro/ha este suma integrală care se acordă în 2019 pe hectar fără schema de Tineri Fermieri. În lei suma este de 856,108 lei aceasta fiind suma minimă achitată de APIA pentru un hectar de grâu! 

  Dacă fermierul are până în 40 de ani se adaugă și schema de Tineri fermieri, 31,2477 euro/ha. Adică 180,2485 euro/ha + 31,2477 euro/ha = 211,4962 euro/ha este suma integrală care s-a acordat în 2019 pe hectar cu schema de Tineri Fermieri. Adică 1.004,522 de lei.

  Sumă integrală pe 5 hectare: 166,9283 euro/ha X 5 hectare=834,6415 euro adică 3.964,241 de lei. Pentru Tinerii fermieri calculul pe 5 ha devine: 198,176 euro/ha X 5 hectare=990,88 euro adică 4.706,283 lei 

  Fermier care are peste 5 hectare cu grâu (neeligibil și eligibil pentru schema Tineri fermieri)

  Pentru primele 5 ha se ia în calcul nivelul I la Plata redistributivă adică sunt valabile calculele de mai sus. Și anume:

  -Sumă integrală pe primele 5 hectare: 834,6415 euro adică 3.964,241 de lei. Pentru Tinerii fermieri calculul pe 5 ha suma integrală este 990,88 euro adică 4.706,283 lei.

  Pentru următoarele 5 ha se ia în calcul nivelul II la Plata redistributivă

  SAPS+Redistributivă (II)+ Înverzire= 102,6082 euro/ha + 48,7127 euro/ha+59,3201 euro/ha= 210,641 euro/ha adică 1.000,460 de lei pe fiecare hectar (fără Tineri fermieri) începând cu hectarul șase și până la 30 de hectare. Important! Pentru calculele de peste 30 de hectare nu se mai adaugă plata redistributivă deoarece aceasta se achită doar fermierilor care lucrează până în 30 ha!

  Dacă se adaugă și Schema de Tineri fermieri calculul devine: SAPS+Redistributivă (II)+ Înverzire+Tineri fermieri= 102,6082 euro/ha + 48,7127 euro/ha+59,3201 euro/ha+31,2477 euro/ha= 241,8887 euro adică 1.148,874 de lei pe fiecare hectar (cu Tineri fermieri) începând cu hectarul șase și până la 30 de hectare.

  Pentru plățile compensatorii se adaugă sumele, conform cuantumurilor calculate mai sus în lei, în funcție de măsura la care sunteți eligibili.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Un fermier își închiriază casa fără bani unei familii care vrea să se mute la țară și să crească animale! Anunț APIA: 31 iulie – termen de depunere a cererilor pentru motorina din trimestrul 2! Când populismul PNL îl bate pe cel al PSD: „Grindă” acuză că o lege este blocată. Ce nu a spus: Autorul blocajului e Oros!

  Ultimele știri

  Transport ilegal de bovine, confiscat de polițiști! Zeci de vaci au fost omorâte! Fermierul și senatorul Tanczos Barna a fost confirmat cu COVID-19 și este internat cu pneumonie! Oierii îi cer ministrului Oros două demisii grele! ”S-a ajuns la abuzuri grave!”

  Căutare în articole