• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rețeta batoanelor cu miere a ajutat-o pe Liza Mămăligă să facă din stupina familiei un brand

    Angelica Lefter -

    Mierea este un aliment sănătos care poate înlocui cu succes dulciurile din comerț, iar în anumite combinații este un adevărat panaceu. Mai mult, tendințele de a consuma alimente din ce în ce mai ecologice, fac ca acest produs sută la sută natural, să aibă mare căutare pe piața din întreaga Europă.

    Acest lucru a fost imediat observat de Liza Mămăligă, o tânără atreprenoare, care a făcut din cei 100 de stupi ai părinților săi, un adevărat brand. Împreună cu prietenul său, Ion Dulgheru, tânăra a preluat în anul 2012 prisaca familiei din Moldova pentru a duce mai departe pasiunea și munca tatălui și a bunicului, punând bazele întreprinderii sociale „Dulce Plai” de la Todirești, scrie bzi.ro.

    Batoanele cu cereale și miere, o idee de milioane

    Cei doi tineri au încercat să nu se oprească doar la vânzarea mierii, ci să creeze o gamă de produse artizanale, mai exact batoane cu cereale în combinație cu miere. Au observat că acestea au mare căutare, motiv pentru care au hotărât să înființeze o făbricuță.

    Pentru că aveau deja ideea și au pus-o în practică aceștia s-au gândit că merită să încerce să vândă și în România. Astfel, au depus un proiect în cadrul programului Diaspora Start-up Ro-WIN. Proiectul s-a dovedit a fi unul de succes și a fost imediat finanțat. ”În luna martie a anului trecut am primit prima tranșă din suma totală a proiectului în valoare de 35.000 de euro. Am mai pus din fonduri proprii aproximativ aceeași sumă pentru amenajarea spațiului, plata chiriei etc. Cu banii primiți am achiziționat echipamente: decristalizator, extruder, frigider”, susține Liza Mămăligă.

    Astfel a apărut, la Iași, făbricuța de producere a batoanelor pe bază de miere de albine, combinate cu cereale, alune sau fructe.

    ”Capacitatea de producție este de 10.000 de batonașe într-o lună, dar momentan producem mai puțin pentru că încă testăm piața din Iași. Vindem cu 4 lei bucata, iar în magazine cu 7 lei. Vânzările pot ajunge la maximum 40.000 lei pe lună, din care profitul ar fi 15% din suma aceasta. Până acum am vândut prin intermediul «Roade și Merinde», iar clienții care au cumpărat sunt părinți cu copii mici, angajații care stau mult la birou, dar și cei care fac sport. Producem 7 sortimente de batonașe și încercăm să procurăm materia primă de la producătorii locali”, mai spune Liza.

    Rețeta batoanelor cu miere este marcă înregistrată

    Reteța a fost gândită în casă, iar tinerii au testat mai multe variante până au ajuns la cea finală. Batoanele conțin în primul rând miere, apoi combinațiile sunt pe cât de sănătoase, pe atât de gustoase. Fructele, semințele, migdalele, fulgii de ovăz și mierea provin de la producătorii locali. Batonașele nu sunt prelucrate termic, de aceea toate proprietățile ingredientelor se păstrează.

    ”Termenul de valabilitate este de trei luni, iar cel mai mult durează împachetarea pentru că se face manual. Noi avem toate autorizațiile sanitar veterinare, toate batonașele se fabrică în siguranță”, explică Liza. Prețul pentru un batonaș este de aproximativ 6,8 lei, iar acestea pot fi achiziționate din câteva magazine din rețeaua La Băcănie sau din complexul Palas. „Momentan purtăm discuții pentru comercializarea produselor în câteva magazine din București”, susține Liza Mămăligă.

    Dacă ar vinde toată producția dintr-o lună ar avea un câștig de 15.000 de lei. Cu toate acestea, tinerii investitori au decis că misiunea lor este mult mai complexă. Ei vor să îi inspire pe toți cei care vor să pornească pe drumul antreprenoriatului și să atragă atenția asupra importanței albinelor în susținerea vieții.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă