• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Spargere la fitofarmacie! Hoţii au furat seminţe, pesticide și echipamente agricole!

    Angelica Lefter -

    Se fură de oriunde și oricum! Asta o demonstrează un nou caz ajuns în atenţia reporterilor Agrointeligenţa-AGROINTEL.RO! Este vorba despre o spargere dată într-un depozit al unui magazin horticol și al unei fitofarmacii din Bârlad, județul Vaslui. Întâmplarea a fost relatată jurnaliștilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO chiar de deținătorul afacerii, Daniela Prisecaru, de 52 de ani, din județul Vaslui.

    ”Ne-am deschis de curând un magazin cu depozit, aici lângă Bârlad, în localitatea Simila, pe Drumul European 581, este un magazin horticol. L-am inaugurat la 1 decembrie 2019 și abia am început aprovizionarea cu diverse produse. Este o fitofarmacie și un mic depozit unde ținem îngrășăminte, echipamente pentru irigații și folie. Am primit marfă ca să putem începe activitatea anul acesta. Pe 24 spre 25 februarie 2020, noaptea, ne-au spart depozitul. Au furat motopompe, motocoase, motofierăstraie, acestea în valoare de 10.000 de lei. Au mai luat porumb de sămânță, vreo 30 de saci, și un palet întreg de pesticide microambalate, acestea au fost cele mai scumpe, 50.000 de lei valorau. În total, paguba se ridică la 60.000 de lei. De asemenea, hoții au furat un scarificator de gazon, cred că au crezut că este motosapă. Acela este util doar persoanelor care au gazon în curte.”

    Persoana păgubită, Daniela Prisecaru, a apelat la oamenii legii, cu care a colaborat foarte bine, însă va mai dura până când făptașii vor fi prinși. Femeia spune că sunt foarte dese cazurile acestea de furt de la fermieri sau din magazine de profil, infracțiuni în urma cărora hoții încearcă să vândă bunurile, mai ieftin, chiar și în alte județe.

    ”Există posibilitatea ca hoții să încerce să meargă pe la fitofarmacii, pe la micii fermieri care au solarii sau chiar și la fermierii mari, că au fost câteva produse și la ambalaje mai mari. Poate merg să întrebe alți fermieri dacă vor să cumpere la jumătate de preț sau să ofere marfa cu oricât vor cumpărătorii să dea. De multe ori merg în alte județe, căci și la noi, anul trecut au mai venit și au adus din Ialomița, spre exemplu, de vânzare, diverse lucruri furate. Pot să fie hoți de la noi din zonă sau din zona Tecuci, Chidigeni, acolo s-au auzit cazuri, sunt persoane care asta fac. Umblă pe la fermele prin județul nostru, peste tot, acum au mașini și parcă au hartă. Am apelat la Poliție, iar cum sunt în cercetări, dar ancheta este de durată. Am avut alarmă, nu a auzit nimeni, însă am înțeles că la Vaslui la dispecer nu s-a văzut alarma activată, căci avem contract cu o firmă de pază. Noi acum i-am tras la răspundere pe cei de la pază, dar durează până vom afla adevărul. Cred că va trebui să-i dăm în judecată. Noi sperăm măcar în recuperarea unor bunuri”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO proprietara fitofarmaciei din Vaslui.

    Cu speranța că spărgătorii vor fi prinși, Daniela Prisecaru, care s-a ales cu o pagubă de 60.000 de lei, speră să-și recupereze din bunuri. Mai mult, trage un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe fermieri, potențiali cumpărători de bunuri furate, să îi dea în vileag pe hoți.

    ”Fac un apel la ceilalți fermieri, dacă au bunăvoința, când li se vând asemenea produse să anunțe, chiar la 112, implicit la poliție, că este marfă furată și să nu cumpere de la aceste persoane! Vor merge probabil la fermieri cu solarii, la cei cu ferme mici, care utilizează soluții pentru stropit legumele, pomii și via. Nu avem în depozit substanțe interzise, deci nu au putut sustrage asemenea substanțe”, este apelul Danielei Prisecaru.

    Campania STOP FURTURI ÎN AGRICULTURĂ! este menită să vină în sprijinul fermierilor care se confruntă cu furturi din exploatațiile agricole și chiar din gospodării. Fenomenul trebuie să fie eradicat! Dacă aveți cunoștință de cazuri de furturi, dacă sunteți și dvs. victima unor astfel de infracțiuni, vă rugăm să ne contactați pe e-mail la redactia@agrointel.ro sau telefonic la 0744.311.359 (de luni până vineri, între orele 9.00 și 18.00).


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale