• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Funcționarii APIA cer sistarea campaniei de cereri: „Nu suntem din fier! Și noi suntem în pericol de infectare, nu doar fermierii!”

    agrointeligenta.ro -

    Val de reacții după ce Ministerul Agriculturii a comunicat că începând de luni, 16 martie, adeverința de la Primărie nu va mai fi solicitată de fermieri, ci de funcționarii APIA. Dacă măsura a fost salutată de către agricultori, care au apreciat că era nevoie de o astfel de decizie, la nivelul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) lucrurile au creat și mai multă nemulțumire.

    Funcționarii APIA cer să fie protejați

    Funcționarii APIA au reacționat rapid, la fel ca și acum două zile când la Botoșani, un coleg de-al lor a fost luat cu salvarea de la centru, cu suspiciune de coronavirus, ulterior testele infirmând îmbolnăvirea. Angajații agenției de plăți au atras atenția că sunt extrem de expuși  în această perioadă când trebuie să primească cererile de plată de la fermieri, documentele fiind depuse personal de beneficiarii de subvenții în cadrul centrelor APIA.

    ”Suntem niste oameni normali care suntem îngrijorați de sănătatea noastră, a familiilor noastre, și a celor din jurul nostru. Zilnic facem cereri cu fermieri care stau la 30 cm. de tine și te gândești: o fi, no fi bolnav? Nici nu poți să te concentrezi! Se pare că pentru sefi noi nu contăm, ordine și termene asta scrie pe fruntea noastră. Oare în Italia se mai primesc cerei, domnilor șefi?”, a scris tot în urmă cu două zile un alt funcționar.

    ”Au fost plecați mulți afară și s-au întors acuma. Nu ni s-a pus la dispoziție nici un dezinfectant, ne intoxică cu afișe”, este un comentariu postat de un angajat APIA încă de acum două zile.

    ”Eu am 752 fermieri planificați, deja am primit peste 100, te întreabă cineva dacă poți? Nu. Dacă te îmbolnăvești, te aruncă ca pe un gunoi”,  spus alt angajat din cadrul APIA.

    Supărarea funcționarilor a crescut și mai mult de ieri, după ce MADR a anunțat că fermierii nu vor mai merge la primării după adeverințe, dar campania de primire a cererilor nu va fi sistată.

    ”Vai de capul nostru! La o Primărie merg într-o zi 10-15 oameni. La APIA peste 100 de oameni. Ce s-a rezolvat? Nici o decongestionare”, este revoltat un funcționar.

    ”Măsuri împotriva răspândirii virusului in randul fermierilor, dar funcționarii de la APIA care preiau aceste cereri sunt făcuți din fier? Ei nu sunt în pericol de infectare cu coronavirus? Nu se respectă nimic din toate măsurile trimise împotriva răspândirii virusului. Fermierii stau nas în nas cu funcționarii, dezinfecția lasă de dorit, distanță nu există. Despre ce vorbim? Se discută numai de protecția fermierilor?Funcționarii sunt invizibili? Alo! Asta se numește discriminare. Avem dreptul la a fi protejați…de multe”, este o altă opinie exprimată în spațiul public, pe pagina de Facebook a APIA.

    Soluția? Întreruperea campaniei de depunere a cererilor

    La acest moment, funcționarii APIA urmăresc cu groază numărul în creștere al infectărilor cu noul coronavirus la nivel național. Ei cer măsuri urgente care să nu îi expună și pe ei la noul coronavirus. ”Ar trebui amânată campania!” este mesajul pe care, într-un fel sau altul, angajații îl transmit către MADR și conducerea APIA.

    ”Suntem extraordinar de expuși și nu garantează nimeni pentru siguranta noastră. Ar trebui suspendată campania pentru a nu pune în pericol sănătatea funcționarilor. Limitarea intrării în APIA nu rezolvă situația răspândirii virusului. Poate cineva va auzi și va ține cont de aceste aspecte. Trebuie luate măsuri drastice”, este mesajul unui angajat din APIA.

    În plus, funcționarii arată că trebuie să se ia măsuri menite ca și mai multe documente să fie depuse prin mijloace electronice, cu confirmare telefonică.

    Cu o vastă experiență, funcționarii atrag atenția și asupra unor probleme de ordin tehnic și legal care ar putea ca mai apoi să îi aducă în fața procurorilor. ”Legal, o primărie nu poate emite o adeverință decât solicitantului. Modificările intervenite de la o campanie la alta în categoria de folosință în proprietatea asupra terenului etc. cum se vor rezolva? Singurele documente de folosință (de acordare a subvențiilor) pentru funcționarii APIA sunt adeverințele. Ați uitat de vremea când ceream 4 sau 5 documente pentru folosință și pe urmă dădeam cu subsemnatul la DNA? Că de ce am acceptat suprafețele? Domnilor și doamnelor care ați luat o asemenea hotărâre ați uitat de DNA? Noi funcționarii APIA, nu!”, este un alt semnal de alarmă tras de funcționarii APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina – suspect într-un caz de corupție cu terenuri agricole Ce așteptări au fermierii de la viitorii europarlamentari. Manifestul în 7 puncte al Copa-Cogeca O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini