• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii, revoltați de varianta interzicerii exportului de animale vii: Veți avea probleme mari cu noi!

    Angelica Lefter -

    Marii crescători de oi din România sunt revoltați de propunerea Animals International, care alături de alte organizații neguvernamentale, somează Comisia Europeană și guvernele Statelor UE ”să suspende exportul cu animale vii pentru a proteja viața”. Contactați de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, oierii s-au arătat stupefiați de inițiativă și consideră că întreaga acțiune este menită să submineze exporturile României cu ovine, segment al economiei care funcționează foarte bine.

    Citiți și: Animals International: Am cerut la Bruxelles SUSPENDAREA tuturor EXPORTURILOR DE ANIMALE VII! 

    Crescătorul de oi Dumitru Andreșoi (foto) are peste 60.000 de capete și nu vinde ovine care au sub 40-45 de kilograme. Inițiativa Animals International nu este o noutate pentru el, însă este de părere că organizația vrea să blocheze exportul României cu ovine din motive strict economice: ”Asta nu e o noutate pentru noi, această organizație (Animals International -n.r.) reprezintă interesele Australiei. Vor să blocheze relațiile internaționale ale României, dar le transmit că nu au nicio șansă. Cum poți să blochezi un transport de animale vii? În Australia sunt niște probleme ale lor, interne, dar în afară de această țară, toată lumea transportă animale vii, bineînțeles respectând condițiile de bunăstare și normele sanitare-veterinare. Există restricții la libera circulație a oamenilor, în perioada aceasta cu coronavirusul, însă nu la mărfuri și animale. Înțeleg în acest context că trebuie luate măsuri drastice de prevenire a răspândirii virusului, dar nu mai mâncăm sau ce facem acum? Cei de la organizația Animals International încearcă să profite de acest coronavirus să aducă în discuție o problemă, pentru că de 2-3 ani de când Australia are probleme cu contractele, cu țările Arabe, ei încearcă să blocheze România. Nu au nicio șansă!”

    Dumitru Andreșoi: Când primeam 5 lei pe kilogram, nu interesa pe nimeni

    Oierul hunedorean, care este și președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, spune că este de acord să se facă controale pentru bunăstarea animalelor, însă blocarea a peste 60.000 de oieri este de neconceput: ”Am fost la dezbateri acum două săptămâni, în Parlament, acestea sunt niște tâmpenii cu care șicanează crescătorii de animale din România. Vă dați seama, dacă s-ar implementa ce spun ei, 60.000 de crescători de ovine ar fi în faliment și ar afecta și țara, că e cel puțin 1.000.000.000 de euro care intră. Specia ovină este singura din România care aduce plus-valoare în țară. Noi avem balanță comercială pozitivă, restul… vaca, porcul, toate vin de afară, au balanță comercială negativă. Noi suntem sigurii interesați ca animalele să fie sănătoase, pentru că noi vrem să avem relații comerciale cu clienții noștri din Orient și dacă pe vapor sunt 100.000 de oi și mai ajung 10.000, cine e nebun să dea banii pentru oi moarte, și ei au interes să aibă animalele bunăstare. Noi suntem de acord să se facă controale, să se respecte crotaliile, să fie animalele sănătoase, noi nu trebuie să inventăm nimic, noi avem niște norme europene, doar că trebuie să le implementăm și cu țările terțe. De când cu necazul acela cu nava de la Midia, când a fost eroare umană, asta se poate întâmpla, dar peste tot se întâmplă accidente.”

    Andreșoi mai spune că exporturile românești de ovine deranjează alte state care nu mai au contracte cu Orientul, iar măsurile care se cer impuse vor duce la revolta fermierilor români: „Acești indivizi (reprezentanții ONG-urilor) sunt prea mulți băgați în seamă. Vor avea o problemă mare de tot cu crescătorii de ovine dacă nu se liniștesc. În această situație trebuie să luăm măsurile cele mai dure, dar nu de a interzice. Sunt zeci și sute de miliarde de euro pe plan mondial, până anul trecut, până nu a crescut prețul la fermieri, când aveam 5 lei nu interesa pe nimeni, cum Australia nu a mai putut să vândă în Orient cum a crescut prețul la noi, în toamna anului trecut, acum deranjăm.”

    Nicolae Cioranu: Unii ies ”ca păduchele în frunte”

    Nicolae Cioranu, președintele Federației ROMOVIS, oier din Arad, care crește peste 1.200 de capete, spune că este în stare de orice dacă for fi luate măsuri pentru stoparea exportului de animale vii: ”Am o părere foarte proastă despre această decizie, dar nici noi nu vom sta. Vom face orice ca să nu se suspende comerțul cu animale vii. Dacă de fermieri pe ei nu-i interesează, este altceva. Am fost de acord cu bunăstarea pe timpul transportului, se discută în Comisia pe Agricultură de la noi, unde noi am fost prezenți, dar ochii care nu ne văd nu ne-au putut sesiza prezența. E clar, noi ne vom lupta ca exportul de animale vii să nu se închidă până noi nu avem altă oportunitate. Să facă ei (cei de la Animal International) abator și noi le vom da, să facă ei ce vor cu ele. Să ni le plătească și pot toate ONG-urile să le crească ei. Să nu creadă nici Uniunea Europeană că ne vom lăsa. Dacă cineva vrea să vadă o mișcare mai puternică decât cea de acum cinci ani a oierilor din România, nu are decât să suspende exporturile de animale vii!”

    Totodată, Cioranu a arătat că ONG-uri din străinătate profită de situația creată de prezența COVID-19 în țara noastră și accelerează blocarea exportului românesc de ovine. ”Aceste organizații de câte ori prind o ocazie, de atâtea ori accelerează. Eu am foarte clară ideea: Nu se vrea ca România să răzbească pe piețele unde Australia a vândut. Acest ONG este finanțat de către Australia…se poate trage concluzia. Când apare câte o oportunitate atunci dumnealor ies ”ca păduchele în frunte”, așa este o vorbă românească! Ceea ce fac ei este de trei ori foarte grav! Foarte, foarte, foarte grav! Ei dacă țin așa mult la animale, prima dată să ne caute piețe pentru carcasă, după aceea abatoare în România și pe urmă mai vedem. Pentru noi nu contează că ne ia animalul din fermă, contează să ne fie plătită munca, vă spune o voce a fermierilor mari!”, a mai spus oierul.

    Nicolae Cioranu a declarat că oieritul este o tradiție în familie și indiferent de prețuri sau vremuri, dragostea pentru animale l-a determinat să nu renunțe la meserie: ”Noi din 2019 am vândut mai bine, am avut momente când am vândut sub prețul de producție, dar noi nu ne-am lăsat de asta pentru că noi creștem oile din suflet, apoi ne gândim cât câștigăm, facem asta de când eram mici, tatăl și bunicul meu au dat oi la export și așa am făcut și eu, nu pot să ne oprească ei acum! Ce afacere ar fi asta, că ei spun că e afacere, cine ar cumpăra de sute de mii de lei furaje, investiție și să nu aibă un contract, le iernez, apoi eu să nu știu cât va fi prețul, face cineva așa ceva? Eu zic că nu! Cei care o fac, o fac din inimă și aceea suntem noi, oierii!”

    Dan Petrescu: Nu are nicio legătură animalul cu ceea ce se întâmplă cu coronavirusul

    La rândul său, Dan Petrescu, Președintele al Asociației Profesionale a Ciobanilor și crescător de ovine în județul Argeș, spune că este un moment de care profită anumite organizații, deoarece în ferme nu sunt probleme: ”Nu are nicio legătură animalul cu ceea ce se întâmplă cu coronavirusul. Animalele pleacă din ferme în care nu evoluează niciun fel de boală, pentru că până acum nu avem probleme în ferme. Mașinile cu care sunt transportate animalele sunt dezinfectate, noi dăm acte care atestă că animalele sunt sănătoase clinic, deci nu există nicio problemă. După ce că le avem noi pe ale noastre, mai vin și ei cu interzicerea exportului acum. Nu sunt de acord cu așa ceva sub nicio formă. În ceea ce privește medicii veterinari, ei își fac treaba în continuare. De exemplu, la mine în fermă au fost chiar azi ca să facă vaccinul anticărbunos”.

    Și oierul Ionică Nechifor, președintele Moldoovis, crede că exportul cu animale vii nu poate fi oprit, decât cu intervenția statului român, în interes național. ”În condițiile actuale, se impune o analiză, ce cantitate de carne de oaie dispunem și de câtă are nevoie consumatorul nostru! Statul să creeze o rezervă de stat și să oprim atât cât ne trebuie pentru un an! Surplusul sa plece la export! Cei de la Animals International să și facă interesele în alte state, de exemplu unde are sediul! Exportul nu poate fi oprit, doar daca statul intervine și dorește să oprim totul pentru cetățenii noștri! Asta ar însemna să constituie o rezervă de stat și să plătească în avans”, a spus fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Despre propunerea Animals International puteți citi mai multe AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!