• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚIA APIA TĂIATĂ CU 70%! FERMIERII REVOLTAȚI: ”NU NE-A CONSULTAT NIMENI!”

    Ramona Dascălu -

    Producătorii de legume fac un apel urgent către ministrul Agiculturii. Fermerii sunt nemulțumiți de scăderea drastică a plafonului alocat în anul 2019 pentru Sprijinul Cuplat Vegetal în spații protejate care ar tăia din  cuntumurile sperate de circa 9.000 euro/ha la 2.600 euro/ha.

    OIPA Legume-Fructe, organizație condusă de președintele Aurel Tănase, a remis Agrointeligența-AGROINTEL.RO o luare de poziție transmisă către Ministerul Agriculturii în care arată că draftul de Hotărâre de Guvern privind Sprijinul Cuplat aferent anului 2019 nemulțumește întregul corp de producători în spații protejate, prin plafonul alocat.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră despre banii pentru SCV aici: SUBVENȚII APIA: Cuantumurile ce vor fi plătite la sprijinul cuplat după 31 martie!

    Valoarea de 3.457.080 euro alocată pentru legumele în spații protejate pentru anul 2019 reprezintă 30 % din valoarea alocată în anul 2018.Se invocă o notificare din iulie 2019 de care nimeni nu știe. Este inadmisibil să se aloce mai puțin la categoria spații protejate, în timp ce la tomatele destinate industrializării, castraveții cultiuvati în câmp pentru industrializare, plafoanele cresc la cartoful timpuriu pentru industrializare, la cartoful de sămânța se mențin”, arată cultivatorii de legume reprezentați de președintele OIPA Legume-Fructe, Aurel Tănase.

    În adresa înaintată de OIPA se semnalează că în fiecare an organizațiile reprezentative, recunoscute de MADR, au fost consultate și chiar prin semnătură și-au asumat suprafețele declarate eligibile de către APIA. ”Anul acesta nu s-a întâmplat. Ce să înțelegem? Va rugăm reanalizați poziția în cauză întrucât așteptările fermierilor erau de 9.000 euro/ha și ne trezim cu 2.600 euro/ha (30 %), aspectul provocând încordare, nemulțumire totală, abandon”, se mai arată în textul citat.

    Ion Păunel: Este o bătaie de joc la adresa fermierilor vizavi de speranțele pe care și le făceau pentru sectorul legumelor

    Tăierea bugetului pentru subvențiile legumicultorilor a stârnit o reacție dură și a venit și din partea preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel care afirmă că Ministerul Agriculturii a uitat să pună cifra 1 în față la suma alocată și asta pentru că în ceea ce privește alocarea financiară 2014-2020 vizavi de sprijinul cuplat, România a avut alocat pentru sprijinul cuplat sere și solarii aproape 13 milioane de euro. ”De fiecare dată, nunărul fermierilor a crescut și plafonul a scăzut. De ce a scăzut acest plafon noi am fost informați vreodată? Din informațiile pe care le am și din mecanismele europene, acest sprijin cuplat a început din anul 2014 și putea fi ridicat pentru fiecare submăsură de sprijin cuplat cu 5% în fiecare an. Dacă pentru solarii aveam 10 milioane și ceva de euro plus 2 milioane și ceva de euro pentru sere, dacă adăugăm câte 5% pentru toți acești ani, însemna o altă sumă”, a arătat Păunel.

    Aceasta a completat că este o bătaie de joc la adresa fermierilor vizavi de speranțele pe care și le făceau pentru sectorul legumelor, care sector oricum este un sector deficitar, neorganizat, dar un sector de care avem atâta nevoie în această perioadă grea, și nu numai acum. ”De 30 de ani în ministerul Agriculturii nu avem măcar o direcție de legumicultură și horticultură, așa mult interes există din partea statului român și a guvernanților români care au fost și care sunt vizavi de legumicultură. Este o jignire totală suma alocată de statul român și cerem public de ce aceste sume au fost diminuate, cu acordul cui și ce demersuri au făcut în acest către Uniunea Europeană. Au făcut notificări, au scăzut cumva suprafețele de legume? Mecanismul sprijinului cuplat pentru orice formă de sprijin cuplat este așa: suma alocată trebuie împărțită la suprafețele eligibile și la fermierii eligibili, dar suma alocată în fiecare an este aceeași, adică de 13 milioane de euro, și vorbesc acum de legume în spații protejate, dar și la celelalte forme de sprijin cuplat România a avut niște plafoane pe care trebuie să le respecte și atunci în funcție de numărul de beneficiari care sunt per an și care sunt eligibili, suma se împarte pentru că acesta este mecanismul sprijinului cuplat în toate țările europene”, a mai completat acesta.

    Legumicultorul spune că fermierii nu au fost consultați când s-au făcut notificările la Bruxelles. ”Întrebarea noastră este așa: De la 13 milioane de euro pe fiecare an, cât am avut alocați pentru solarii plus sere, de ce dintr-o dată am rămas la 3 milioane? Unde s-a dus diferența? Cine făcut notificările către Bruxelles și cu cine s-a consultat? Dacă s-a consultat cu cineva din domeniu, noi fermierii ne-am închina. Avem fermieri, avem cooperative, avem grupuri de producători, avem acea organizație pe filieră de produs condusă de domnul Tănase, care a fost la fel de vocal ca și noi și cred că este în continuare și a explicat fermierilor ce înseamnă sprijin cuplat pe filieră de produs. Și ministerul cu cine a discutat? De ce ne-a tăiat acest plafon? Dacă se iau astfel de decizii, vrem să fim consultați și noi în acest sens. Dacă Uniunea Europeană derogă niște bani și niște măsuri de sprijin, tu, statule, de ce încerci să nu dai acești bani sau unde i-ai băgat? Unde sunt banii ăștia? Deci, noi una peste alta suntem forte revoltați și credem în continuare că cei care au făcut acest calcul au uitat să pună cifra 1 în față pentru că cifra adevărată este de 13 milioane de euro, pe care România o are alocată pe fiecare an pe sprijinul cuplat pentru solarii și sere”.

    Surse Bruxelles: Guvernul din România a decis reducerea fondurilor

    Vrem niște explicații oficiale și de această dată o să facem și demersuri în acest sens, mai avertizează Ion Păunel.

    De la Bruxelles, pe surse, am primit informația că a fost și este decizia statului român de a acorda mai puțini bani pentru legume sau de a-i direcționa spre alte sectoare. Omul nostru, pentru că așa l-am considerat, și îl considerăm în continuare, pe secretarul de stat Emil Dumitru, atunci când i-am adus niște argumente și pe programe europene și vizavi de sprijinul cuplat, informații pe care le primeam și noi telefonic, s-a supărat foarte tare că avem și noi fermierii informații de la Bruxelles. Deci, noi nu avem voie să știm, noi să fim acolo în mormânt. Primim în continuare informații cu lingurița despre ce se întâmplă acolo și noi ne așteptam să vină cu polonicul. Fosta guvernare nu a știut să ne răspundă unde suntem bani, cei 13 milioane de euro, iar cei care sunt acum la guvernare sunt supărați că de ce știm și noi că atâția bani ar fi. Nu vedem activitatea de la Ministerul Agriculturii, este inexistentă. Noi atâta vedem pe comunicarea de la ministrul Agriculturii: că s-a inventat o izoletă în România și presupun că de asta a fost postată pe site, ca să intrăm cu toții în ea, adică agricultura românească și fermierii mici. Și mai vedem publicate conferințele de presă de la Ministerul de Interne, adică restricții, restricții, restricții”, a punctat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt.

    Izoleta românească, știre distribuită pe canalale Ministerului Agriculturii

    Acum avem o guvernare, asta este, le mulțumim că ne postează o izoletă pe care au inventat-o niște români și să înțelegem că asta e informația către noi fermierii mici și oamenii de rând, că ne așteaptă izoleta și dacă putem să intrăm 2-3 în ea e și mai bine. Deci, noi înțelegem că pe noi, pe legumicultorii români, ne așteaptă izoleta, că altă speranță nu mai avem. Bine măcar că e românească ca să nu ne îngroape într-o izoletă străină”, a conchis Păunel.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd