• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Domnule premier Orban, pentru a mări producția unui fermier cu 100.000 €, trebuie ajutor de stat de exact 100.000 €! Nu e altă soluție! Cine dă ordin, ăla și plătește!

    Vlad Macovei -

    Declarațiile prim-ministrului Ludovic Orban, din ultima ședință de Guvern, care a solicitat creșterea producției în sectorul agroalimentar au stârnit nedumerirea multor fermieri. În ultimele ore, am primit multe mesaje de la producătorii agroalimentari. Dincolo de supărare sau indignare chiar, firul călăuzitor al fiecărei discuții, cu fiecare fermier se oprește aici: ”Cum naiba să fac asta, domnule premier Orban, fără să mă duc în cap?”.

    Domnule Orban, acum un an și jumătate ați primit o diplomă la Balul Fermierilor 2018, vă mai amintiți? V-am înmânat-o personal și am motivat acordarea acesteia pe considerentul că PNL, al cărui președinte erați atunci și sunteți și acum, este un partid care a susținut decizii de sprijin a agriculturii naționale și s-a luptat cu abuzurile împotriva reprezentanților din sectorul agroalimentar. Mai mult, doctrina liberală, obiectivele asumate de PPE la nivel european, pun la loc de cinste antreprenoriatul, inițiativa privată dar și securitatea alimentară a națiunii. Și investitorii din sectorul agroalimentar se cam încadrează aici, ar trebuie să fie la loc de cinste. Și nu prea sunt, domnule prim-ministru!

    Să știți că degeaba îi dați directive ministrului Oros să crească producția agricolă. Domnul Adrian Oros ar trebui măcar să nu bușească actuala producție preconizată înainte de izbucnirea crizei. Sunt ceva semne că va fi foarte greu să nu înregistrăm scăderi ale producției agroalimentare, de unde să mai vorbim de creșteri.

    Degeaba le spune ministrul Agriculturii fermierilor, prin mesaje pe Facebook, că totul va fi bine, oamenilor le cam vine să își smulgă părul din cap. Nu este în totalitate vina ministrului și a secretarilor de stat că trăiesc o formă accentuată de negare și izolare, situația chiar e grea, îi înțeleg foarte bine. Îi înțeleg și de ce nu prea răspund la mesajele disperate ale celor din sectorul agroalimentar, nu prea au ce să le zică, situația e nasoală, soluții nu prea găsim, doar lozinci mai avem disponibile.

    Dar totul va fi bine. Cu toate acestea, nimeni nu le-a strâns degetele în ușă ca să accepte posturi în Guvern și minister, uite, Costache de la Sănătate a smuls ușa cu totul și a tulit-o. Fuga e rușinoasă, dar e sănătoasă. Și fuga fizică, la propriu, e mai puțin nocivă decât fuga de răspundere, o știți și dumneavoastră domnule prim-ministru Orban, că nu vă știu un laș din punct de vedere politic, dimpotrivă.

    Așadar domnule Orban, dacă ordonați recolte-record, dat fiind ciclul lung de producție în agricultură, întreb și eu, în numele fermierilor, cu ce bani? Că cine dă ordin, ăla și plătește, așa e în liberalism, nu? Și dacă dați dispoziții administrative, politice și guvernamentale ofertei să crească, cum facem să se întâlnească și cu cererea? Respectuos, constructiv și cu bună-credință vă transmit că nu există decât o singură soluție. Terminați cu vrăjelile și cu naivitățile vinovate, singurul lucru care va funcționa, dacă vreți cu adevărat o creștere de producție agroalimentară este ajutorul de stat, plata directă, acum, simplu, fără abureală! Vreți să aveți garanția că o fermă își folosește la maxim capacitatea de producție, ba poate o și crește? Plătiți în echivalență 1 la 1. Vreți un kilogram de mere mai mult dintr-o livadă? Dați fermierului contravaloarea unui kilogram de mere în sprijin direct guvernamental.

    Orice altă măsură, efecte indirecte, stimulare, concepte dintr-astea din timp de pace, nu vor funcționa! Credeți că degeaba Comisia Europeană a dat derogare statelor membre pentru ajutor de stat până la 100.000 de euro pe fermă? Asta e singura soluție pentru a relansa producția sau pentru a-i ajuta pe fermieri să nu o piardă (în criză e cam același lucru). Așadar, dați bani fermierilor, vă rog! Nu le spuneți că nu sunt bani la buget, puneți zona medicală pe primul loc și imediat după, securitatea alimentară a României.

    Ajutați agricultura, ajutați industria alimentară, sprijiniți-i cu bani, direct, pe antreprenori pentru a face producție. Și dacă veți face asta, veți avea și PIB, și echilibrarea balanței comerciale, veți crea și locuri de muncă pentru cei din Diaspora reveniți acasă, veți slăbi presiunea pe prețurile finale, vom avea produse românești în supermarketuri, retailerii sunt alături de noi și de fermieri! Profitați de asta, domnule Orban și dați bani fermierilor pentru a trece cu bine criza! Aveți o oportunitate fantastică, folosiți-o, domnule prim-ministru, dacă vreți să măriți producția în agricultură și industria alimentară! Ocupați-vă direct de asta, merită!


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”