• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Animalele maltratate sau lăsate nesupravegheate vor fi CONFISCATE! Înregistrările video și fotografiile – probe în fața legii!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat marţi că a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru întărirea măsurilor de protecţie a animalelor, conform căruia poliţiştii vor putea să emită ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost.

    ”Am postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru întărirea măsurilor de protecţie a animalelor, act normativ ce eficientizează implicarea poliţiştilor şi autorităţilor locale în gestionarea situaţiilor de pericol pentru animale”, a declarat Marcel Vela la sediul MAI.

    Potrivit lui Vela, proiectul are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol, prin stabilirea unui mecanism care va permite poliţiştilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost.

    ”De asemenea, prin proiectul de ordonanţă instituim obligaţia consiliilor judeţene şi al Consiliului General al Municipiului Bucureşti de a asigura cu caracter continuu şi permanent servicii publice de adăpostire a animalelor, fie prin organizarea unor adăposturi proprii, fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, cu iubitori de animale sau cu alte entităţi”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.

    Conform documentului aflat în dezbatere publică, organele de poliție care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit ordin de plasare a animalului în adăpost. Prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:
    a) rănirea sau schingiuirea animalelor;
    b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
    c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
    d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
    e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.

    Aceeași sursă mai precizează că polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din:
    a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
    b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
    c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
    d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;
    e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

    Pentru verificarea sesizărilor privind animalele aflate în situație de pericol și în scopul cunoașterii situației de fapt, polițiștii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol.

    Animalele vor putea fi date în custodie temporară unor organizaţii neguvernamentale

    Mai mult, arată Marcel Vela, animalele vor putea fi date în custodie temporară unor organizaţii neguvernamentale care fac dovada îndeplinirii condiţiilor de adăpostire şi îngrijire a acestora pentru a putea fi oferite spre adopţie, iar ordinul de plasare la adăpost a animalului poate fi contestat de către deţinător în condiţiile legii contenciosului administrativ.

    ”Potrivit proiectului, se instituie dreptul poliţiştilor de a pătrunde în domeniul, în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaţiile aflate la dispoziţia poliţiştilor indică faptul că în acele spaţii se află un animal în situaţie de pericol. Acţiunile poliţiştilor pot fi fotografiate sau înregistrate fără consimţământul persoanelor care deţin animalul”, a afirmat ministrul.

    Vela a mai anunţat că se va modifica legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, stabilindu-se un mecanism pentru încadrarea funcţiilor de poliţist din structura poliţiei cu personal specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţional Sanitare Veterinare sau din sursă externă.

    ”Având în vedere toate aceste noutăţi aduse de actul normativ, am stabilit ca serviciile publice de adăpostire a animalelor să fie operaţionalizate în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru o perioadă de 180 de zile, Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia Română şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pot desfăşura activităţi de informare a populaţiei”, a mai spus Marcel Vela.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Markus Kamieth este noul CEO al BASF Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață