• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Irigații blocate în județul Ialomița! Echipele tehnice sunt ținute în carantină la Țăndărei!

    Angelica Lefter -

    În această perioadă fermierii se confruntă cu probleme diverse, de la seceta care afectează culturile, la sincopele de comunicare între autorități și  cei care efectuează anumite servicii, cauzate în general de restricțiile impuse pentru stoparea răspândirii COVID-19 pe teritoriul țării noastre.

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au aflat că unii fermieri din Ialomița, care își irigau culturile, nu mai pot face acest lucru de câteva zile. Totul  din cauza faptului că echipele care montau transformatoarele, veneau de la Țăndărei, localitate izolată de autorități din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus înregistrate acolo.

    Fermierul ialomițean Silviu Mihai, de 40 de ani, din comuna Scânteia, lucrează 1.500 de hectare și avea nevoie urgentă de irigații. Din păcate, din cauza unei comunicări defectuoase, spune el, montarea tranformatoarelor a fost blocată.

    ”A fost ieri o problemă la Țăndărei, firma, prin echipa care montează transformatoarele pentru irigații, nu a avut voie să iasă să monteze transformatoarele la rețea. S-a făcut de la Organizația Utilizatorilor de Apă și Irigații (OUAI) Scânteia o adresă către Prefectură și s-a rezolvat situația până la urmă, le-a dat voie, cu condiția să lase utilajele la intrare în oraș, să nu mai aibă acces oameni. Apa este pe canal, dar noi nu putem porni sistemul de irigat din cauză că firma de la Țăndărei nu a putut să iasă să monteze aceste transformatoare. La momentul acesta nu sunt montate, dar am înțeles de la autoritățile locale că se va rezolva problema zilele acestea. Acum nu putem să irigăm, au spus că trimit echipa spre sfârșitul săptămânii. Dacă nu irigăm în perioada aceasta va fi totul compromis la culturile de toamnă: rapiță, grâu, orz”, ne-a declarat fermierul Silviu Mihai care este și vicepreședinte al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din județul Ialomița.

    Dacă anul trecut a fost unul bun, fermierul Silviu Mihai preconizează că 2020 va fi un an foarte greu, iar singura speranță pentru a putea salva culturile, ar fi irigațiile.

    ”Noi plătim cotizație la OUAI, sistemul de irigații este al lor. Apa este gratuită pe canal, doar energia electrică o plătim separat. Acum suntem la semănatul porumbului în această perioadă. Am pus porumb, flarea-soarelui, rapiță, grâu, preponderent este porumb. Anul acesta se anunță un an foarte greu, nu avem așteptări prea mari, doar putem salva suprafețele pe care le avem cuprinse la irigații. Doar jumătate din suprafață o avem la irigat, nu este cuprinsă toată. Preferăm să irigăm mai mult porumbul și soia. Anul trecut am obținut undeva la 13.000 de kilograme la hectar la porumb, anul acesta dacă facem 8-9 tone e bine, asta dacă irigăm, dacă nu 2-3 tone la hectar. Dau cerealele la câteva companii din țara noastră, ei probabil trimiteau la export”, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, agricultorul ialomițean.

    Investițiile făcute pe parcursul a 10 ani în sistemele de irigații au dat roade. Fermierul spune că abia acum realizează cât de bună a fost decizia de a realiza sistemul, chiar dacă el poate fi folosit pentru o parte dintre culturi. Mai mult Silviu Mihai este nevoit să cheme angajații de acasă pentru a duce la bun sfârșit lucrările.

    ”Avem instalații de irigat, am investit 400-500 de mii de euro în acest sistem, de 10 ani, ca să îl avem funcțional. Se pare că infrastructura ne salvează anul acesta. Numai pentru sistemul de irigat lucrează 12 persoane efectiv, din 30 de angajați în total. O parte sunt angajați tot timpul anului, acum i-am chemat de acasă din șomaj, am angajat și alții. Oamenii sunt numai din zonă. Suntem la 30 de kilometri de Țăndărei. Nu mi-e teamă că restricțiile din Țăndărei ne-ar putea afecta major, până și fermierilor de acolo le-au dat voie să meargă la câmp. A fost o sincopă de comunicare acolo, nu s-au gândit că pot apărea probleme. Deja vecinii din județul Brăila, care se află la graniță cu Țăndărei irigă de o săptămână”, a explicat fermierul din Scânteia.

    Ialomițeanul a ținut să transmită un mesaj de solidaritate tuturor agricultorilor, în speranța că, prin muncă și devotament, vor putea să asigure necesarul pentru siguranța alimentației românilor în aceste vremuri grele.

    ”Mesajul meu este să se mobilizeze toți fermierii pentru a produce în țară, în această perioadă grea. Acțiunea dumneavostră este foarte bună, eu urmăresc Agrointeligența – AGROINTEL.RO, acum asta ne-a mai rămas să vă urmărim pe internet, ne bucurăm că sunteți alături de noi! Este un moment de răscruce, fac un apel la solidaritate, să asigurăm necesarul pentru țară!”, menționează fermierul ialomițean Silviu Mihai.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd