Uite cum fac unii afaceri din agricultura…la înălţime
agrointeligenta.ro -Dacă pe acoperiş poţi amenaja un restaurant, o piscină, un teren de baschet, de tenis sau chiar de fotbal, de ce nu ai putea amenaja şi o sera – Este drept, să o şi faci motorul unei super profitabile afaceri este altceva.
Agricultura viitorului cucereşte din ce în ce mai mult spaţiu în mediul urban. Nu la nivelul zero, acolo unde preţul unui metru pătrat ar putea ajunge, în cazul unor metropole, să depăşească 10.000 de dolari, ci în spaţiile egale ca suprafaţa şi perimetrul de pe acoperişuri, unde este mult mai ieftin.
Serele sunt amenajate pe acoperiș
Producţia se face în sere, construcţii uşoare care nu pun în pericol structura de rezistenţă a clădirilor, în sistem hidroponic, cu controlarea absolută a tuturor factorilor de mediu – umiditate, lumină, concentraţia aerului – asta făcând fireşte, ca deşi, după longitudine şi latitudine, locaţia să fie amplasată într-una dintre cele mai poluate zone ale lumii, recolta să fie eco.
Acesta este doar prima jumătate a secretului succesului – a doua se referă la modelul de afacere avut.
Prima investiție, în Canada
Compania canadiană Lufa Farms a surprins pe toată lumea în urmă cu doi ani când şi-a deschis pe acoperişul unei clădiri din Ahuntsic-Cartierville (Montreal, Quebec, Canada) prima fermă de legume – o seră cu o suprafaţă de aproximativ 2500 de metri pătraţi.
Ferma produce doar în sistem organic, putând fi capabilă să oferă legume proaspete şi în extra-sezon. Vânzarea se face prin abonament – ceea ce ofere avantaje şi producătorului şi cumpărătorului – iar distribuţia este realizată printr-o reţea de puncte de ridicare.
Lufa Farms are peste 2000 de abonaţi şi 150 de puncte de ridicare.
Le-a mers atât de bine încât au avut resurse să se extindă construind pe un alt acoperiş, mai generos ca suprafaţa, încă o seră de această dată de 4 000 metri pătraţi
„Noua sera ne va permite să oferim o gamă şi mai largă de legume proaspete premium, cultivate în modul cel mai responsabil şi livrate zilnic cumpărătorilor” spune Lauren Rathmell unul dintre fondatorii Lufa Farms „Acum avem spaţiu pentru a cultiva peste douăzeci de specialităţi de roşii, înclusiv Cherry, Striped German şi legendarele Cherokee Purples, care nu se regăsesc în magazinele obişnuite”
Lufa Farms oferă coşuri de legume la preţul de 22 dolari pentru un coş de şase livre (2,72 kilograme) sau de 35 dolari pentru un coş de nouă livre (4 kilograme) – produsele fiind 100% organice şi incluzând şi produse proaspete în extra-sezon.
Liderii pieței bio din Quebec
Oferta atât prin conţinut cât şi prin preţ, i-au făcut pe cei de la Lufa Farms lideri pe segmentul produselor agricole organice în Quebec.
Costurile punerii la punct unei astfel de sere sînt mult mai mari decât cele presupuse de una similară aşezată pe pământ undeva într-o zonă rurală – între 1,2 şi 2 milioane dolari. Costurile de operare sînt însă mai mici – mai puţină foţă de muncă, teren, apă, îngrăşăminte, echipamente – în plus, şi costurile de transport sînt mai mici
Cei de la Lufa Farms vând mai scump dar şi mai mult decât fermele clasice – doar din producţia primei sere vindeau peste 1000 de coşuri de legume pe zi – de cinci sau trei ori mai mult.
Surse: FreshPlaza, New Yor Times