Ruga unui fermier: ”Dacă ploaia sunt Lacrimile Tale, Doamne, te rog să plângi pentru noi! Nu lăsa așa frumusețe să se piardă”
agrointeligenta.ro -Fermierii așteptă ploi. Săptămâna aceasta, prognozele indică precipitații, în special începând de miercuri, iar agricultorii își pun speranța că apa va fi suficientă pentru a salva culturile înființate în primăvară și că le va ajuta să răsară pe cele semănate de curând.
În Botoșani, în localitatea Săveni, fermierul Dumitru Chiaburu și-a inspectat rapița care a înflorit pe secetă. ”A mai dat Dumnezeu 4 litri! Dacă ploaia sunt ”lacrimile” Tale Doamne, te rog să plângi pentru noi și nu lăsa asemenea frumusețe să se piardă!”, este ruga, din câmp a fermierului botoșănean.
Agricultorul e resemnat în privința producției, dar speră totuși să vină ploi suficiente ca investiția lui să fie recuperată și să existe și profit: ”Ar însemna să plouă câțiva zeci de litri și poate, poate. Din primăvara trecută nu a mai fost o ploaie de 20-30 l, dacă s-au strâns din noiembrie până acum 100 de litri, din care două ploi au fost de 14 și 15 litri, restul de 5,6,10 l și ceața din toamnă de vreo lună”.
Din cauza lipsei precipitațiilor, Dumitru Chiaburu și-a adaptat tehnologia de cultură pentru rapiță. ”Eu nu am arat de doi ani, acum doi ani a fost floare, anul trecut grâu. Am început de doi ani ca odată cu recoltatul să vin cu un disc chiar în urma combinei pentru a păstra apa în sol și nu ar decât atunci când terenul îmi permite să nu scot bolovani, decât o arătură proastă, mai bine n-o faci. Trebuie să ne adaptăm din mers la noile codiții meteo și să lucrăm terenul cu grijă față de apa din sol, că nu se știe când mai vine alta. (…) La noi terenurile sunt fel și fel, dar mai multe sunt grele și trebuie să le prinzi la timp, nici un an nu seamănă cu altul. (…) Se vede samulastra de grâu după erbicidare și paie de grâu care nici măcar nu sunt mucegăite de secetă”, spune îi spune botoșăneanunl, într-un comentariu, unui coleg fermier.
La acest moment, județele din sudul și estul țării sunt afectate puternic de secetă. Cel mai mult suferă culturile de cereale păioase și rapița semănată în toamnă. Pe anumite suprafețe, gradul de calamitate depășește 80%, o parte dintre fermieri luând în calcul întoarcerea culturilor după ce comisiile de evaluare le vor stabili gradul de calamitate pentru a fi despăgubiți de la bugetul de stat pentru pierdere.