• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fitotoxicitatea – un pericol de sezon! Dan Maftei, ADAMA: Atenție cum folosiți adjuvanții și regulatorii de creștere!

  Ramona Dascălu Ramona Dascălu -

  Seceta determină reacții în lanț, apariția altor probleme la culturi în această perioadă fiind inevitabilă. Printre aceste probleme se numără fitotoxicitatea, chiar dacă sunt folosite produse care în mod normal nu ar trebui să producă fitotoxicități, și diverse carențe, multe dintre acestea confundându-se între ele. De aceea, în această perioadă este indicat ca produsele pentru protecția a plantelor să fie aplicate cu atenție.

  În cadrul unei transmisii live pe pagina de Facebook ADAMA România (înregistrarea de mai sus), Dan Maftei, Director Tehnic și Dezvoltare ADAMA România și Republica Moldova, atrage atenția că în această perioadă, pe lângă problemele puse de lipsa de apă sau, mai nou – excesul de apă, există o serie de alte probleme care ne pot induce în erore privind diagnosticarea corectă a bolilor sau a fitotoxicităților. Acesta spune că de multe ori carențele sau sau chiar și unele boli aflate în stadii incipiente de dezvoltare pot fi confundate ușor cu fitotoxicități, mai ales pe fondul stresului dat de secetă.

  Pe lângă secetă, pentru că o problemă nu vine niciodată singură, pot apărea din cauza secetei diverse alte probleme, cum ar fi fitotoxicitatea, diverse carențe, multe dintre acestea confundându-se între ele. Chiar dacă folosim produse care în mod normal nu ar trebui să producă fitotoxicități, pot apărea simptome similare acestora”, a spus reprezentantul ADAMA.

  Acesta explică că regulatorii de creștere, atât la rapiță, cât și la cereale, prin modul lor de acțiune pot determina simptome similare fitotoxicității, însă precizează că nu este vorba de o fitotoxicitate reală, dar planta fiind deja stresată din cauza secetei asimilează într-un ritm mai lent nutrienții și astfel poate apărea o decolorare a frunzelor, care va dispărea odată cu efectul regulatorului sau la ploaie.

  În această perioadă, din cauza acestui stres hidric și termic puternic, în marea majoritate a cazurilor acestea vin împreună, produsele pentru protecția plantelor trebuie aplicate cu mare atenție deoarece pot apărea simptome similare fitotoxicității sau de ce nu, chiar și fitotoxicitatea. Regulatorii de creștere atât la rapiță, cât și la cereale prin modul lor de acțiune pot determina simptome similare fitotoxicității, nu este o fitotoxicitate reală pentru că acest produs nu afectează planta, dar afectează capacitatea ei de a asimila nutrienți, planta fiind deja stresată”, a explicat Dan Maftei, Director Tehnic și Dezvoltare ADAMA România și Republica Moldova.

  Reprezentantul ADAMA recomandă fermierilor să evite folosirea adjuvanților, în cazul în care eticheta nu cere acest lucru, și folosirea amestecurilor multiple de produse deorece în acest mod supun planetele unui stres suplimentar. De asemenea, acesta reamintește fermierilor să nu uite că erbicidele peliculare au nevoie de apă.

  Mare atenție și la faptul că erbicidele vor fi mai greu de degradat de către plante, și evitați adjuvanții dacă eticheta nu cere folosirea lor, cât și amestecurile de produse deoarece multe alte produse altături de un erbicid pot avea aceeași acțiuni ca și un adjuvant, mai ales în această perioadă când plantele sunt stresate și chiar nu au nevoie de așa ceva. Și nu uitați, și vorbim aici în principal la porumb, că erbicidele peliculare au nevoie de apă, ideal este să folosim erbicide sistemici, erbicide de contact, care nu au nevoie să formeze peliculă dacă știm că nu o să plouă în următoarea perioadă”, a încheiat acesta.

   

   

   

   

   

   

   

   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio! Adjuvanții Lebosol – Cheia tratamentelor foliare de maximă eficiență! Erbicidarea porumbului în vegetație! Pachetul tehnologic de la Innvigo pentru o cultură fără buruieni

  Ultimele știri

  ANM: Ploi torenţiale, vijelie şi grindină! Opt județe sunt astăzi sub alertă meteo! Șeful APIA, în control! Situația la zi cu plățile fermierilor și cererile pentru subvenții! ANSVSA: Proprietarii fondurilor de vânătoare – despăgubiri pentru mistreții morți de pestă!

  Căutare în articole