• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier terorizat de o stână între case: ”Suntem invadați de căpușe. Deși are pășune, vecinul își ține animalele în mizerie, lângă casă!”

    Ramona Dascălu -

    Stână de oi între casele oamenilor într-o comună din Cluj! Adrian Cucura, un fermier din comuna Gilău, se plânge că nu mai poate trăi liniștit în curtea sa din cauza unui vecin care crește în gospodărie 300 de oi. Marea problemă, pe lângă numărul mare de animale pe care le deține crescătorul, este reprezentată de faptul că nu prea obișnuiește să facă curat la animale, iar mirosul a devenit insuportabil pentru cei din jur. Ba mai mult de atât, acum, de când vremea s-a încălzit, au apărut și căpușele, care pun viața copiilor în pericol.

    Saivanul unde sunt crescute animalele se află doar la un pârâu distanță de casa fermierului Adrian Cucura. Chiar dacă proprietarul mioarelor este un bărbat tânăr și în putere, acesta nu are grijă de animele și le ține în mizerie, reclamă clujeanul.

    ”Un pârâu de un metru ne desparte. Nu are gard, nu are nimic. E un focar de infecție acolo. Acum o să zică că le-a scos în câmp, dar acasă vine și le mulge și oricum are mieii acasă, iar toată iarna stă cu toate acasă. Eu cred că nu face tratamente la animale, că nu face nimic, ci le ține numai ca să ia subvenții, așa zic eu. E dezastru, dacă ați veni să vedeți ce fermă are, ați fugi. Este tânăr, are până în 40 de ani, dar mizeria este până la tavan la oi. Ăștia ar trebui desființați de tot. Nu are voie să stea cu animalele între case, că și eu sunt fermier, sunt cu cultura mare, cultiv porumb și soia, și știu. Toți oierii din comună au plecat, și-au făcut ferme, pe unde au putut, pe câmp, numai el a rămas cu animalele în sat”, a declarat Adrian Cucura, fermier din Gilău, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fiica fermierului, mușcată de căpușe, două pisici deja omorâte

    Acum, de când s-a încălzit afară, pe lângă mirosul insuportabil care vine de la fermă, oamenii nu mai au curaj să-și lase copiii să iasă din casă de frica căpușelor.

    ”În fiecare an am avut probleme și cu căpușele din cauza animalelor pe care le are el, numai că anul ăsta o căpușă a mușcat-o pe fiica mea, și dacă până acum am zis că poate nu e așa de grav, acum deja s-a agravat situația. Fata mea nu a ieșit din casă și azi dimineață a leșinat când a văzut că are o căpușă pe ea. Două pisici mi-au murit săptămâna trecută și avem și cățelul care stă prin curte și toată ziua luăm căpușele de pe el. Eu nu am animale, am numai doi porci, iar de la porci nu vin căpușele. Și avem gard între noi, am făcut eu gard numai să nu le mai văd mizeria”, a povestit acesta.

    Bărbatul susține că vecinul său ar avea unde să-și țină oile, și pe timp de vară și pe timp de iarnă, dar pur și simplu nu dorește: ”Are 300 de oi, dar dacă îl întrebi zice că are numai 100 pentru că sunt trecute și pe numele lui și pe al soției, că anul trecut au avut control de la APIA și era și soția băgată. Țin animalele în sat de șmecheri pentru că ar avea unde să le ducă, are pășune dată de la primărie, are și teren cumpărat unde ar putea să le țină pe timp de iarnă”.

    Fermierul din Gilău spune că de 10 ani de zile se confruntă cu această problemă, iar în toată această perioadă a încercat să stea de vorbă cu vecinul său de nenumărate ori, însă fără niciun rezultat. De asemenea, spune că și cei de la primărie cunosc problema, dar nu au luat nicio măsură: ”Am vorbit cu el, dar îmi râde în față, îmi întoarce spatele și pleacă. Am apelat și la primărie, au fost, au văzut despre ce este vorba, au zis că iau măsuri, au scos două furci de mizerie de acolo și au plecat. Am vorbit de mai multe ori și cu viceprimarul și i-am spus că nu mai putem așa, seara nu putem nici măcar să stăm pe terasă afară, și dă din umeri, că nu are ce să-i facă. Și știu și de ce, pentru că soția oierului lucrează la primărie ca femeie de serviciu. Am făcut astăzi și o adresă către Direcția de Sănătate Publică ( DSP)”.

    La primărie ni s-a spus să revenim mâine pentru o poziție oficială

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a sunat la primăria din Gilău, dar secretara instituției, când a auzit despre ce este vorba, ne-a îndemnat să revenim mâine cu un telefon. Vom insista în acest sens pentru că este important să avem o poziție 

    În această seară, fermierul ne-a informat că a transmis sesizarea la DSP și că așteaptă și o reacție din partea autorităților locale care să aplice legea privind distanța minimă ce trebuie să existe între o fermă de animale și cea mai apropiată locuință. În cazul unei exploatații de creștere a ovinelor, această distanță este minim 100 de metri.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii