• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermier terorizat de o stână între case: ”Suntem invadați de căpușe. Deși are pășune, vecinul își ține animalele în mizerie, lângă casă!”

  Ramona Dascălu -

  Stână de oi între casele oamenilor într-o comună din Cluj! Adrian Cucura, un fermier din comuna Gilău, se plânge că nu mai poate trăi liniștit în curtea sa din cauza unui vecin care crește în gospodărie 300 de oi. Marea problemă, pe lângă numărul mare de animale pe care le deține crescătorul, este reprezentată de faptul că nu prea obișnuiește să facă curat la animale, iar mirosul a devenit insuportabil pentru cei din jur. Ba mai mult de atât, acum, de când vremea s-a încălzit, au apărut și căpușele, care pun viața copiilor în pericol.

  Saivanul unde sunt crescute animalele se află doar la un pârâu distanță de casa fermierului Adrian Cucura. Chiar dacă proprietarul mioarelor este un bărbat tânăr și în putere, acesta nu are grijă de animele și le ține în mizerie, reclamă clujeanul.

  ”Un pârâu de un metru ne desparte. Nu are gard, nu are nimic. E un focar de infecție acolo. Acum o să zică că le-a scos în câmp, dar acasă vine și le mulge și oricum are mieii acasă, iar toată iarna stă cu toate acasă. Eu cred că nu face tratamente la animale, că nu face nimic, ci le ține numai ca să ia subvenții, așa zic eu. E dezastru, dacă ați veni să vedeți ce fermă are, ați fugi. Este tânăr, are până în 40 de ani, dar mizeria este până la tavan la oi. Ăștia ar trebui desființați de tot. Nu are voie să stea cu animalele între case, că și eu sunt fermier, sunt cu cultura mare, cultiv porumb și soia, și știu. Toți oierii din comună au plecat, și-au făcut ferme, pe unde au putut, pe câmp, numai el a rămas cu animalele în sat”, a declarat Adrian Cucura, fermier din Gilău, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  Fiica fermierului, mușcată de căpușe, două pisici deja omorâte

  Acum, de când s-a încălzit afară, pe lângă mirosul insuportabil care vine de la fermă, oamenii nu mai au curaj să-și lase copiii să iasă din casă de frica căpușelor.

  ”În fiecare an am avut probleme și cu căpușele din cauza animalelor pe care le are el, numai că anul ăsta o căpușă a mușcat-o pe fiica mea, și dacă până acum am zis că poate nu e așa de grav, acum deja s-a agravat situația. Fata mea nu a ieșit din casă și azi dimineață a leșinat când a văzut că are o căpușă pe ea. Două pisici mi-au murit săptămâna trecută și avem și cățelul care stă prin curte și toată ziua luăm căpușele de pe el. Eu nu am animale, am numai doi porci, iar de la porci nu vin căpușele. Și avem gard între noi, am făcut eu gard numai să nu le mai văd mizeria”, a povestit acesta.

  Bărbatul susține că vecinul său ar avea unde să-și țină oile, și pe timp de vară și pe timp de iarnă, dar pur și simplu nu dorește: ”Are 300 de oi, dar dacă îl întrebi zice că are numai 100 pentru că sunt trecute și pe numele lui și pe al soției, că anul trecut au avut control de la APIA și era și soția băgată. Țin animalele în sat de șmecheri pentru că ar avea unde să le ducă, are pășune dată de la primărie, are și teren cumpărat unde ar putea să le țină pe timp de iarnă”.

  Fermierul din Gilău spune că de 10 ani de zile se confruntă cu această problemă, iar în toată această perioadă a încercat să stea de vorbă cu vecinul său de nenumărate ori, însă fără niciun rezultat. De asemenea, spune că și cei de la primărie cunosc problema, dar nu au luat nicio măsură: ”Am vorbit cu el, dar îmi râde în față, îmi întoarce spatele și pleacă. Am apelat și la primărie, au fost, au văzut despre ce este vorba, au zis că iau măsuri, au scos două furci de mizerie de acolo și au plecat. Am vorbit de mai multe ori și cu viceprimarul și i-am spus că nu mai putem așa, seara nu putem nici măcar să stăm pe terasă afară, și dă din umeri, că nu are ce să-i facă. Și știu și de ce, pentru că soția oierului lucrează la primărie ca femeie de serviciu. Am făcut astăzi și o adresă către Direcția de Sănătate Publică ( DSP)”.

  La primărie ni s-a spus să revenim mâine pentru o poziție oficială

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO a sunat la primăria din Gilău, dar secretara instituției, când a auzit despre ce este vorba, ne-a îndemnat să revenim mâine cu un telefon. Vom insista în acest sens pentru că este important să avem o poziție 

  În această seară, fermierul ne-a informat că a transmis sesizarea la DSP și că așteaptă și o reacție din partea autorităților locale care să aplice legea privind distanța minimă ce trebuie să existe între o fermă de animale și cea mai apropiată locuință. În cazul unei exploatații de creștere a ovinelor, această distanță este minim 100 de metri.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Primăriile – achiziții puternice pe piața utilajelor. Un obiect: drumurile agricole! Fermă de vaci lăsată fără subvenții! Primarul refuză să semneze adeverința pentru APIA! Cum arată cabana în stil scandinav construită la țară de doi tineri soți din Hunedoara

  Ultimele știri

  Percheziții de amploare la traficanții de animale vii care înşelau crescătorii Kerafol – mai mult decât o combinație de aminoacizi. Produsul – o ”poliță de asigurare” pentru culturi! ExpoFerma – primul târg cu adevărat digital de agricultură din România