• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA: Sancțiuni drastice, excluderea de la plata subvențiilor și control pe toată ferma la agricultorii care încalcă această regulă!

    agrointeligenta.ro -

    Avertisment pentru fermierii din Mureș și nu numai! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Mureș reamintește producătorilor agricoli că este strict interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale de pe terenurilșe arabile, precum și arderea vegetației pajiștilor permanente.

    Arderea suprafețelor, mai avertizează APIA Mureș, reprezintă încălcarea angajamentelor asumate la depunerea cererilor de plată pentru sunvenții, în ceea ce privește respectarea normelor de ecocondiționalitate, respectiv a bunelor condiții agricole de mediu GAEC 6 – care condiționează primirea totală sau parțială a sprijinului financiar acordat prin intermediul instituției de plăți.

    Aceste fapte atrag sancțiuni drastice prin aplicarea de reduceri la sumele autorizate de plată, care pot ajunge chiar la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru anul în curs, în funcție de amploarea și persistența în timp, a urmărilor produse. Gravitatea faptei este întotdeuna mare, indiferent de suprafața afectată, iar elementul intențional al arderilor atrage efectuarea controlului APIA la toate parcelele fermei cele neafectate de astfel de fapte.

    ”Ne bazăm pe responsabilitatea fermierilor și facem apel la conformarea voluntară a acestora astfel încât să conștienteze efectiv pericolul și efectele dăunătoare pe care le produc asupra terenurilor, mediului înconjurător, sănătății oamenilor și animaleor, și în egală măsură să evalueze riscurile la care se supun prin încălcarea interdicțiilor prevăzute de legislația în vigoare , nu numai din perspectiva pierderii subvențiilor solicitate, dar și a altor tipuri de răspundere juridică posibilă, contravențională sau penală constatată de instituțiile abilitate în acest sens”, mai transmite APIA Mureș.

    Totodată având în vedere numeroasele arderi de vegetație apărute în ultima vreme ca urmare a lucrărilor de primăvară, Comisariatul Județean Mureș al Gărzii Naționale de Mediu a transmis tuturor UAT -urilor aparținătoate județului Mureș o adresă prin care se solicită primarilor, conform competențelor pe care la au , să ia toate măsurile necesare pentru a identifica persoanele care săvârșesc astfel de fapte în vederea evitării apariției de situații de incendieri ilegale de vegetație, știut fiind faptul că , în conformitate cu prevederile art.94 alin.1 litn din OUG 195/2005 privind protecția mediului arderea miriștilor și a vegetației uscate se poate face doar în situații speciale cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) și cu informare în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, dacă pe acel teren a fost identificată o boală, confirmată de Direcția Fitosanitară.

    În conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r şi s, din H.G.R. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”