• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții OVINE: Din acest an nu se mai eliberează certificate de origine fără genotipare!

  Ramona Dascălu -

  Subvenția pentru ovine va mai putea fi accesată de către crescătorii de ovine dacă reproducătorii pe care îi introduc în turme, berbecii cu origine, nu au și genotipare. Anunțul a fost făcut de către ministrul Agriculturii Adrian Oros care a precizat că măsura a fost luată în primul rând pentru a se preveni răspândirea scrapiei în efectivele de ovine, dar și să se poată proba apartenența genetică a berbecilor la o anumită rasă. Astfel, din acest an, niciun certificat de origine nu va mai putea fi eliberat fără să existe și genotipare pentru respectivul animal.

  ”Pentru că programul de ameliorare se derulează de 7 ani, avem semnale din partea crescătorilor de ovine că a fost compromis pe alocuri, că stabilirea Registrelor Genealogice nu au fost întotdeauna foarte corecte și nu s-a bazat pe o certificare științifică, prin genotipare, și că s-au eliberat certificate false de origine. (…) Vrem să oprim începând din acest an acestă problemă, nu vrem să compromitem o acțiune care în intenția inițială a fost bună și care urmărește de asemenea un scop bun, de a avea animale cu calitate genetică bună, începând de anul acesta nu vom accepta să se elibereze certificate de origine pentru reproducători doar dacă se face acel test de genotipare care să ne garanteze apartenența și testul de filiație”.

  Ce s-a întâmplat până acum – sunt alte instituții care se ocupă cu așa ceva”, a precizat ministrul Oros despre situația actuală a certificatelor eliberate până acum în condiții discutabile.

  Un element important în luarea acestei decizii l-a avut evoluția pe teritoriul României, de ceva vreme în România, a scrapiei. ”Focarele de scrapie sunt tot mai multe. Din 2014 până în prezent – 709 cazuri, iar măsurile de eradicare ale acestei boli sunt foarte costisitoare în turmă, toate animalele sunt sacrificate și fermierii sunt despăgubiți. Singura modalitate de a preveni boala este testarea precoce a ovinelor și elinarea indivizilor care sunt slab rezistenți, predispuși”, a explicat ministrul Oros.

  Scopul genotipării este dublu, a precizat ministrul Adrian Oros: ”Vrem ca prin genotipare să urmărim două aspecte: să identificăm acei indivizi sensibili, predispuși să cintarcteze boala, să îi elinimă de la reproducție, și să demonstrăm apartenență la o anumită rasă sau varietate. Toate animalele din RG vândute cu certificate de origine pentru ameliorarea rasei, să dețină acest certificat de origine care să dovedească această apartenență și în mod științific”.

  Șeful MADR a mai precizat și că fermierii aveau suspiciuni că animalele cu origine pe care le-au cumpărat nu proveneau din efective ținute în evidența Registrului Genealogic. ”Obligatoriu toți reproducătorii să dețină acest buletin de analiză pentru rasă și să că sunt rezistenți la scrapie și că nu difuzează în efectivele din România această boală. (…) Vrem ca subvențiile să ajungă la adevărații crescători de animale și nu la vânătorii de subvenții”, a mai spus Oros.

  La acest moment, genotiparea a fost realizată numai pentru 5% din efectivul național de ovine. La nivelul MADR, singurul laborator care poate face genotipare este cel din cadrul Agenției Naționale pentru Zootehnie. Genotiparea se poate face și de către ANSVSA care face astfel de analize pentru scrapie, urmând ca mâine să aibă loc o întâlnire de lucru a oficialilor din MADR cu autoritățile sanitar-veterinare pentru a se vedea modul în care și acest laborator poate deservi programul de genotipare.

  Prețul unui berbec cu certificat de origine este de 4-5 ori mai mare decât cel al unui berbec normal, astfel că prețul genotipării va fi suportat de cei care doresc să certifice reproducătorul. Prețul unei genotipări este între 20-25 de euro, conform fermierilor prețul fiind de 90 de lei la laboratorul ANZ.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive Domnule ministru Oros, nu mai fluturați steagul negru în fața fermierilor! Ajunge, aveți treburi importante de făcut, curaj! Arderea frunzelor – interzisă de luna viitoare! Amenzi usturătoare!

  Ultimele știri

  Gabriela Vila, ADAMA România și Rep. Moldova: ”Fermierul român va primi întotdeauna soluții adecvate nevoilor sale, produse și servicii eficiente” Tractorist pus pe harță – trimis în judecată după ce a atacat un minor cu hârlețul Piața mondială de cereale. Rusia introduce o taxă suplimentară pentru exporturile de grâu, porumb și orz