• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Moştenirea lui Jocko Besné: 15 milioane de euro, o statuie grandioasă şi scheletul din muzeu

    agrointeligenta.ro -

    Statuia în mărime naturală, realizată integral din metal, a taurului-star al geneticii franceze,  Jocko Besné, va fi inaugurată la data de 29 octombrie, într-o piaţetă nou construită din localitatea Blain.

    Jocko Besné, din rasa Prim Holstein (cea mai răspândită rasă de bovine din lume), este unul din cei mai cunoscuţi tauri europeni. Datorită caracteristicilor genetice, a longevităţii deosebite şi a numărului foarte mare de urmaşi, Jocko Besné a devenit simbolul geneticii franceze de performanţă.

    400.000 de urmaşi în 60 de ţări
    Jocko Besné este considerat de specialişti ca fiind unul din cei mai importanţi reproducători (în primii trei) din istoria rasei Prim Holstein (în România denumirea echivalentă a rasei ar fi Holstein – Friză Franceză). Acest taur a trăit 17 ani (1994-martie 2012) şi s-a născut într-o fermă din Morbihan.

    rsz_jocko3
    Pe durata existenţei, crescătorii au recoltat de la taur nu mai puţin de 1,7 milioane de paiete (fiole) cu material seminal şi a avut potrivit estimărilor între 300.000- 400.000 de „urmaşe”, iar aceste cifre nu inclus „urmaşii”-tauri. Vacile de lapte care au moştenit caracteristicile lui Jocko Besné sunt acum răspândite în 60 de ţări. Numai în Franţa există aproape 100.000 de taurine descendente din această linie.
    Jocko Besné a bătut şi un record de longetivitate, după cum a declarat preşedintele Comisiei Prim Holstein – Créavia, Vincent Rétif.
    „Înainte de toate, Jocko a fost un fenomen, o legendă, un campion. Datorită lui vorbim de recoduri doborâte în Franţa, în Europa şi în lume. În general, un taur reproducător sfârşeşte la abator după 8-10 ani, după ce materialul reproducător îşi pierde caracteristicle genetice atractice. Ei, bine, Jocko a trăit 17 ani şi a generat material de reproducere până când a murit”, a menţionat Vincent Rétif.

    În loc de abator, un loc la un muzeu parizian

    Jocko Besné a avut parte de o moarte naturală şi la o vârstă înaintată, faţă de ceilalţi confraţi. El a murit la un centru de inseminare din Génoé, regiunea Bossiérie, localitatea Blain (Loire-Atlantique).

    jocko 2Scheletul său a fost conservat şi a fost trimis pentru a fi expus la Muzeul de Istorie Naturală din Paris ca un simbol al patrimoniului crescătorilor de bovine.

    Cifra de afaceri generată în urma folosirii materialului genetic reproducător provenit de la taurul din Blain a fost de 15 milioane de euro.
    De asemenea, membrii Cooperativei Evolution au finanţat ridicarea unei statui din metal, înmărime naturală, ca o recunoaştere pentru beneficiile aduce cercetării rasei Holstein şi crescătorilor de animale din întreaga lume. Comanda a fost înaintată artistului încă din 2011.

    rsz_12image

    Opera care va fi expusă într-o piaţetă nou construită din Blain aparţine artistului monumentalist Georges Fortuna, un autodidact cu numeroase lucrări inspirate de science-fiction şi biomecanică realizate în mai multe regiuni din Franţa.
    Prim Holstein este o rasă bovină cu producţie foarte mare de lapte, cu o greutate de 600-800 kilograme. Producţia de lapte poate ajunge la lactaţie normală la 9.100 de litri, dar poate depăşi 11.000 litri. În unele cazuri, pentru anumite vaci de top din această rasă, producţia înregistrată poate fi de 14.000 litri.

    Foto: Canal Blain, Prim Holstein Morbiham 56 Over-Blog, Les amis du chuchoteur, Time Out Paris


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd