Cel mai prost start al campaniei de recoltare! Marius Olteanu: ”Am obținut o producție de o tonă la hectar!”
Ramona Dascălu -Dezamăgire mare pentru fermierul constănțean Marius Olteanu, care a intrat, astăzi, marți – 9 iunie, la recoltat orzul. Agricultorul a obținut o producție de doar o tonă de orz la hectar, în condițiile în care pământul pe care îl lucrează se află în Dobrogea, una dintre cele mai afectate zone din țară de seceta cruntă din această primăvară.
Fermierul constănțean a publicat, astăzi, pe pagina sa de Facebook imagini de la recoltatul orzului. Cum se numără printre primii fermieri care au dat startul campaniei de recoltare, acesta a fost asaltat de întrebări de colegii fermieri. Vizibil dezamăgit, constănțeanul nu s-a ferit și a făcut publică și producția obținută la hectar.
”10 tone la ha, dar tăiem un 0. Prost, foarte prost”, a fost răspunsul fermierului din Constanța, când a fost întrebat ce producție la hectar a obținut la cultura de orz.
Contactat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Marius Olteanu a spus că a înființat în toamnă 10 hectare de orz. A folosit soiul Jup, de la compania Caussade Semences, însă acesta nu a putut ține piept secetei aprige din acest an.
Din cele 10 hectare, a recoltat astăzi 5 hectare, iar cealaltă suprafață de 5 hectare spune că nu o va mai recolta pentru că producția obținută nu acoperă nici măcar munca și cheltuielile pentru recoltat.
Fermierul constănțean spune că a fost vizitat și de comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, și cultura sa de orz de pe cele 10 hectare a fost declarată calamitată în proporție de 75%.
Conform ultimelor date prezentate la nivel național, din cele 2,9 milioane de hectare semănate în toamnă, peste 1,3 milioane de hectare sunt calamitatea de secetă în diferite proporții. Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat că o situația centralizată va fi realizată pe 15 iunie, fermierii solicitând ca despăgubirile de secetă să fie achitate până pe 30 iulie. Suma vehiculată până acum pentru despăgubirea fermierilor este de minim 150 de euro pe hectar.