• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Daniel Buda, europarlamentar: Exportul de animale vii nu trebuie interzis, ci trebuie găsite soluții legislative!

  Angelica Lefter -

  Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, atrage atenția, printr-un discurs concis, că ”Uniunea Europeană nu trebuie să interzică niciodată transportul animalelor vii!”

  Asta în contextul în care este vizibilă această direcție, susținută de unele ONG-uri și grupuri naționale și europene, de interzicere a exportului de animale vii. Această măsură extremă ar afecta iremediabil exportul românesc, iar pierderile ar fi colosale, după cum arată oficialul român.

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO a preluat mesajul lui Daniel Buda, în care susține că tradițiile religioase aflate în Orientul Mijlociu impun sacrificarea, în special a ovinelor, după anumite ritualuri și doar la ei acasă, iar interzicerea transportului de animale vii ar înseamna ca în nici 24 de ore aceste piețe pe care le au alte state membre precum România, Franța, Irlanda sau Grecia, să fie ocupate de alte state din MERCOSUR, din Noua Zeelandă sau Australia.

  ”În opinia mea eu cred că nu ar trebui să ne asociem la acest demers și să facem chiar ceea ce credem că este necesar să respingem posibilitate ade a se înființa această comisie pentru că noi, ca și grup al PPE-ului, noi susținem fermierii. În același timp, sunt probleme în sector și evident că aceste probleme pot să fie rezolvate pe cale legislativă și nicidecum prin intermediul unei comisii de anchetă. Eu sunt în acest intergrup care se ocupă de transportul animalelor vii, în Parlament. N-au deloc, niciunfel de inițiativă constructivă. Singura lor țintă este să oprească transportul animalelor vii. Nu ne putem permite să abordăm de această manieră această problemă pentru că în momentul în care am discuta la modul serios această chestiune, alte țări precum cele din Noua Zeelandă sau din MERCOSUR vor ocupa piețele pe care astăzi, fie că vorbim de România, fie că vorbim de Irlanda sau de Grecia le avem cu Orientul Mijlociu. Am încercat și eu să verific această posibilitate de a sacrifica animalele în interiorul Uniunii Europene. Stimați, colegi, nu se poate! Aceste state din Orientul Mijlociu au nevoie de animale vii și doar așa putem să avem relații comerciale cu aceștia. În România, de exemplu, o bună parte a Produsului Intern Brut (PIB) este dat de acest transport al animalelor vii, de aceea orice discuție serioasă pe această chestiune va duce la pierderea acestor piețe”, a menționat Daniel Buda, într-o intervenție în Parlamentul European.

  Într-un text scris, europarlamentarul român arată că: ”Problemele din sistem care fără discuție există, trebuie să fie rezolvate atât prin modificarea legislației la nivel european, dar și prin crearea unor mecanisme care să ne asigure că această legislație este corect implementată în statele membre. România a demonstrat în mod cert că respectă acest lucru!”.

  ”În strategia ”Farm to Fork” există un calendar foarte clar cu privire la ceea ce înseamnă ameliorarea legislației în această direcție. Iată deci că aceasta este procedura legislativă pe care noi trebuie să o arătăm în spațiul public că este de urmat. Știm că sunt probleme, dar această chestiune se rezolvă în timp prin modificările legislative acolo unde trebuie și, evident, să ne asigurăm că ea este implementată așa cum trebuie în statele membre. Nu ascund faptul că în România a fost o problemă serioasă legată de transportul animalelor vii, când 15.000 de animale s-au înecat, dar după acel incident nefericit s-au luat o serie de măsuri care vin să prevină astfel de evenimente. Pe de altă parte, să fim serioși, și avioanele mai cad! Nu înseamnă că nu mai zburăm cu avioanele! Ceea ce este important, însă, să dăm un mesaj foarte clar către fermierii noștri că suntem preocupați de problemele lor și că singura procedură este aceasta de a modifica legislația astfel încât să ne asigurăm că ea este corect implementată!”, a conchis Daniel Buda, în fața colegilor europeni.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Octavian Drăgan, pomicultorul care duce mai departe tradiția mărului românesc, este protagonistul celui de-al optulea episod din Tărâmul Eroilor! Ministerul Agriculturii a triplat taxele pentru fermieri la doar un an de când ele au fost majorate! Oierii nu se lasă! La proces cu MADR și ANZ! Din Minister n-a avut nimeni curaj să se prezinte!

  Ultimele știri

  Poziție clară de la Bruxelles: ”Transportul de miei către țările arabe nu poate fi oprit! Adrian Oros: ”Sunt fermieri care lucrează ilegal suprafețele, fără un contract de arendă corect! Doliu în agricultură! Tânărul inginer agronom Andrei Pascal a murit într-un groaznic accident

  Căutare în articole