• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Munca sezonierilor români în fermele străine, protejată printr-o rezoluție votată în Parlamentul European!

    Angelica Lefter -

    Vești bune pentru românii care merg să lucreze în afara țării! Parlamentul European a votat vineri, 19 iunie, în ședința plenară de la Bruxelles o rezoluție pe tema muncitorilor sezonieri, inițiată de grupul Renew Europe.

    Aceasta a fost adoptată cu 593 voturi pentru, 34 împotrivă și 38 abțineri, la inițiativa lui Dragoș Pîslaru (Renew Europe, România), membru al Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale.

    În textul rezoluției este pus accentul pe creșterea numărului de inspecții la locul de muncă la nivel național și transfrontalier și pe condiții de locuit decente, care trebuie decuplate de remunerare, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

    Rezoluția, nu are forță juridică, dar dă linia politică pentru schimbări legislative în Uniunea Europeană și prevede acordarea de drepturi pentru muncitorii transfrontalieri.

    Pentru România este o temă foarte importantă deoarece este cel mai mare exportator european de forță de muncă, scrie g4media.ro.
    Eurodeputații solicită luarea de măsuri urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de lucru echitabile pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19.

    Potrivit comunicatului PE, criza COVID-19 a adus la limită și a agravat dumpingul social și precaritatea situației multor lucrători transfrontalieri și sezonieri din sectorul agroalimentar, al construcțiilor și al asistenței medicale din UE.

    În rezoluția adoptată vineri – 19 iunie, Parlamentul European îndeamnă Comisia să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

    De asemenea, textul solicită un acord rapid și echilibrat privind coordonarea sistemelor de securitate socială, care este necesară pentru combaterea fraudei sociale și încălcării drepturilor sociale ale lucrătorilor mobili.

    Deputații europeni solicită Comisiei să prezinte noi orientări specifice pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19, să propună soluții pe termen lung pentru a face față practicilor abuzive de subcontractare și să se asigure în mod prioritar că Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) devine pe deplin operațională.

    În document se mai arată că statele membre trebuie să consolideze capacitatea inspecțiilor muncii și să asigure locuințe de calitate, care ar trebui decuplate de la remunerația lor.

    Initiatorul rezoluției, Dragoș Pîslaru (Renew Europe, România), membru al Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale, documentul se adresează muncitorilor transfrontalieri care aduc prosperitate în domenii cheie:

    „Această rezoluție este dedicată milioanelor de lucrători transfrontalieri care sunt simbolul liberei circulații consacrate în tratatele noastre și care aduc prosperitate sectoarelor economice cheie. A fost un privilegiu să coordonez această inițiativă, susținută pe scară largă, ce solicită Comisiei și statelor membre să protejeze mai bine drepturile lucrătorilor și să promoveze o mobilitate echitabilă pentru a face față provocărilor post-COVID-19.”

    Comisia Europeană urmează să prezinte în scurt timp orientările pentru protejarea lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri.


    Te-ar mai putea interesa

    Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă