• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cristian Lungu, fermier: ”De la fermier la consumator, prețul laptelui crește cu peste 500%”

    Ramona Dascălu -

    Prețul laptelui la raft, de 4-5 ori mai mare decât prețul de la poarta fermei! Fermierul ilfovean Cristian Lungu, cunoscut pentru faptul că își vinde toată producția de lapte prin intermediul tonomatelor, susține că prețul laptelui de la producător la consumator crește cu mai mult de 500%. Pe lângă diferența propriu-zisă de preț, fermierul susține că procesatorul mai rămâne și cu grăsimile extrase din laptele preluat de producător, grăsimi din care face smântână și unt.

    În acest moment, laptele este preluat de la crescători cu puțin peste 1 leu pe litru și vândut în supermarketuri cu prețuri cuprinse între 4 și 6 lei pe litru.

    ”Prețul lapte de la producător la consumator crește cu mai mult de 500%. Procesatorul ia laptele din fermă, îl recepționează și după aceea îi scoate grăsimile și practic ce rămâne nu mai e lapte, e un zer. După ce a rămas zer, nu mai are nimic grăsime în el, este trecut mai departe la reconstituirea lui în lapte cu o anumită grăsime, grăsime obținută din lapte praf. Următorul pas este adăugarea de proteină vegetală sau animală, iar după ce este adus la grăsimea normală, care se dorește, 1,5%, 3,5% merge la stocare și apoi la consumator. La momentul ăsta prețul mediu pe litru de lapte, care pleacă de la poarta fermei, este de 1 leu. La raft însă prețul este cuprins între 4 și 6 lei pe litru de lapte ambalat. Trebuie să mai punem la socoteală însă și grăsimea extrasă din lapte, care este transformată în smântână și unt. La prețul laptelui de la raft, dacă am adăuga prețul obținut pe kilogramul de unt, care este în jur de 60 de lei pe kilogram, atunci prețul obținut la laptele reconstituit nu este de doar 4-5 ori mai mare decât prețul obținut la poarta fermei, ci este de mult mai mult. Nu se sesizează nimeni însă”, a declarat fermierul ilfovean Cristian Lungu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Prețul unui litru de lapte, aproape la același nivel cu prețul unui litru de apă

    Pentru a exemplifica situația tragică în care se găsesc, la acest moment, crescătorii români de vaci de lapte, Cristian Lungu a făcut o paralelă între prețul apei și prețul laptelui, care sunt aproape cam la același nivel, dar cheltuielile sunt de departe altele într-o fermă de vaci comparativ cu o unitate de producție a apei minerale.

    ”Ca să putem face un preț corect al laptelui, aș face o comparație între două investiții, o unitate de producție a apei minerale și o fermă de vaci. După ce am început să captăm apa, să o îmbuteliem, să o depozităm, îi stabilim prețul de cost, care este undeva la 2 lei sticla de doi litri de apă. La lapte, ferma produce laptele, care este vândut mai departe cu 1-1,5 lei litrul, deci doi litri de lapte ar costa, să spunem, 3 lei. Diferența este făcută însă de întreținerea celor două investiții, la fabrica de apa trebuie asigurată o uzură a utilajelor în timp și operațiunea de îmbuteliere, care la fel costă, pe când la fermă, pe lângă înlocuirea animalelor, în timp, care costă foarte mult, mai este problema furajării, și vorbim aici de o bază furajeră pe care eu trebuie să o înființez în fiecare an și costurile sunt fantastice. Pe lângă aceste aspecte, la fermă mai avem curățenia grajdului, medicamentele animalelor și toate celelalte consumabile. Atunci, cheltuielile de la fabrica de lapte nu se compară cu cele de la o fermă de vaci de lapte. Nu este deloc corectm mai ales că așa cum apa este considerată esențială vieții, laptele ar trebui considerat un aliment strategic. Dintr-un litru de lapte eu pot oricând obține, și mă refer aici la valoarea nutritivă, 0,5 kilograme de porc, 0,65 kilograme de carne de vită, 5 ouă, 0,75 kilograme pește”, a spus Cristian Lungu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România.

    Prețul unui litru de lapte proaspăt la tonomat este de 4 lei

    Fermierul ilfovean dă litrul de lapte cu 4 lei în acest moment, un preț mult peste media pieței, dar în același timp un preț care justifică cheltuielile pe care acesta le are cu tonomatele de lapte.

    ”Eu vânzând laptele prin automate, nu fac altceva decât să iau laptele, după ce a fost muls și adus la o temperatură, care să-mi permită transportul, adică 3-4 grade, și să-l duc la automate. Omul ia laptele exact așa cum a fost muls de la vacă, fără nicio intervenție asupra lui. Automatele vând laptele proaspăt, adică muls în aceeași zi. Eu vând laptele cu 4 lei pe litrul, dar vă spun că sunt 4 lei justificați pentru că, costurile cu laptele meu, pe care trebuie să îl duc acolo și să-l pun la vânzare cresc foarte mult. Nu mai sunt aceleași costuri ca atunci când vine procesatorul să-l ia de la mine. Îmi trebuie mașină automatizată cu frig, cheltuieli cu motorina, contract pentru spațiul unde am amplasat tonomatul, plătesc 3.500 de lei pe chirie, pe 1,2 metri pătrați pe lună, contract cu curentul electric, contract pentru deratizare, pentru curețenie, pentru gunoi. Deci, prețul de 4 lei pe litrul de lapte se justifică prin cheltuielile astea enorme”, a dezvăluit acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds