• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce se întâmplă cu ajutorul pentru lână?

  Angelica Lefter -

  Crescătorii de oi nu au vești despre ajutorul pentru lână! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pare că a uitat de programul prin care se acordau bani pentru crescătorii de oi care vindeau lâna cu acte în regulă. Legislația privind această subvenție directă de 2 lei pe kilogram a fost abrogată, cu promisiunea că va fi introdusă o schemă nouă, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

  Pe când ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a pozat ”fălos” în straie de cioban, duminică – 28 iunie, într-o vizită la o stână aflată pe Transalpina, oierii critică atitudinea Guvernului de nu mai susține programul de comercializare a lânii. Chiar la pozele ministrului Oros, reacțiile românilor au fost vehemente. Oamenii au întrebat imediat ce se întâmplă cu acest program după ce a fost tăiată subvenția de 2 lei pe kilogram.

  CITIȚI ȘI: Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a pozat în cojoc ciobănesc și cu clop pe cap!

  Reacțiile vin după ce Guvernul a aprobat în ședința din 11 iunie 2020 abrogarea hotărârii care prevedea un ajutor de stat de 2 lei pe kilogram pentru crescătorii de ovine care vând cu acte lâna.  Astfel, banii care erau aprobați până în 2021 pentru această schemă vor fi ”redirecționați către alte măsuri care să sprijine fermierii aflați în dificultate”.

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO a mai scris și cu alte ocazii despre problemele cu care se confruntă crescătorii de ovine în comercializarea lânii și a punctat de fiecare dată modificările care au survenit pe parcursul desfășurării programului.

  DETALII AICI: Guvernul a aprobat Hotărârea prin care se taie ajutorul de stat pentru lână!

  În județul Vaslui, fermierii așteaptă ca Guvernul să vină cu ceva în locul programului ”Lâna”. În condițiile în care prin acesta s-a subvenționat comercializarea lânii din rasa Merinos și Țigaie, o cantitatea foarte mare de lână nu a putut fi comercializată. Astfel, crescătorii de ovine din județul Vaslui, care au animale din rasele Caracul și Țurcană, nu își pot comercializa producția de lână, scrie estnews.ro.

  Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine ”Ovismold” Vaslui, Ion Agafiției, a declarat că ar fi bine ca ministerul Agriculturii să pună la punct un alt program, dar care să subvenționeze toate rasele de ovine: ”Programul de lână a cam căzut. În general, lâna nu se comercializează la nivel european. Este posibil ca Ministerul Agriculturii să pună la punct un al program, iar dacă există această posibilitate este un lucru bun. Acum, doar pentru 10% din lâna din județul Vaslui este cerere. Dacă se va face un program care să subvenționeze toate rasele va fi bine”.

  Ministrul Oros nu mai spune nimic despre subvenția pe lână

  Ministrul Oros recunoaște importanța lânii, dar nu mai vorbește la aparițiile publice despre reluarea sprijinului. Iată ce a publicat Adrian Oros pe Facebook în urma unei întâlniri avute cu crescătorii de animale din județul Alba:

  ”Valorificarea lânii reprezintă un bun prilej de dezvoltare a zonei montane din țara noastră! Am avut astăzi (27 iunie – n.r.) o întâlnire cu crescătorii de animale în orașul Zlatna, din județul Alba, pe tema valorificării lânii. M-am bucurat să văd fermieri care s-au asociat și care colaborează cu autoritățile publice locale cu scopul de a valorifica lâna de oaie ca termoizolator în construcții și în industria textilă.

  Am pus accentul pe identificarea celor mai eficiente modalitati de colectare, prelucrare si valorificare a lanii de oaie, în contextul interesului deosebit pentru lâna oilor din România. De asemenea, am vorbit despre circuitul integrat al lanii în contextul dezvoltării regionale, naționale și europene”.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive Secretarul de stat Gheorghe Ștefan a reprezentat MADR și România la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură Franța: Mirosul de bălegar și cântatul cocoșului, recunoscute ca parte din patrimoniul satelor!

  Ultimele știri

  Alertă ANM! Cod galben de ninsori viscolite – emis de astăzi pentru 9 județe! Apan Agriculture Equipments – Unic Importator Agrifac în România! Gabriela Vila, ADAMA România și Rep. Moldova: ”Fermierul român va primi întotdeauna soluții adecvate nevoilor sale, produse și servicii eficiente”