• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șef APIA: Fermierii au termen 10 zile să ne anunțe dacă le-a ars miriștea!

    Roxana Dobre -

    Atenție, fermieri, nu riscați să pierdeți banii APIA! Odată cu începerea campaniei de recoltare a cererealelor păioase, unii proprietari de terenuri obișnuiesc să ardă resturile vegetale, pentru a-i scuti, astfel, de o muncă în plus. Numai că legea interzice aste lucru, în acest sens, există un protocol încheiat între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda de Mediu și şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în scopul creșterii eficienţei acţiunilor de control.

    Ghiță Burlui, directorul executiv al APIA Bacău, avertizează fermierii că nu trebuie să ardă paiele de cereale păioase, vrejii de plante proteice sau de cartof, cocenii de porumb, tulpinile de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.

    „Fermierul care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.)”, a precizat Ghiță Burlui, directorul executiv al APIA Bacău, potrivit www.desteptarea.ro.

    În cazul în care fermierul constată că suprafeţe ale exploataţiei au fost arse, focul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi penalizat, acesta trebuie să prezinte la APIA, în decurs de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului, o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie sau la inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă privind producerea acestui fapt.

    În cazul nerespectării prevederilor de ecocondiţionalitate, fermierul riscă să piardă din subvenții, ajungându-se până la eliminarea totală a acestora.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români