• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MADR: Comisia Europeană ne-a recomandat scăderea numărului de porci din gospodăriile populației!

  Roxana Dobre -

  Se cere diminuarea ponderii creșterii suinelor în gospodăriile populației din cauza riscului de apariție și răspândire a Pestei Porcine Africane(PPA).  În analiza SWOT făcută de Ministerul Agriculturii, document ce stă la baza întocmirii Planului Național Strategic (PNS), se arată că apariția și extinderea focarelor de PPA au avut impact negativ asupra sectorului de creștere a suinelor din cauza impunerii restricțiilor de mișcare a animalelor, fapt care a generat blocaje și dificultăți în livrarea animalelor către abatoare.

  Un alt aspect, arată aceeași sursă,  a fost apariția sentimentului de nesiguranță în rândul fermierilor, concretizat prin reducerea ritmului de populare și repopulare din cauza riscului de apariție a unor noi focare de PPA în proximitatea fermelor, fapt care ar duce la aplicarea imediată a restricțiilor de mișcare a animalelor.

  ”Din cauza restricțiilor care decurg din Decizia nr.709/2014 privind regionalizarea aplicată României, au fost interzise livrările de animale vii în afara țării, fapt ce a determinat pierderea piețelor externe și scăderea prețului la care a fost valorificată producția. Crescătorii de suine din România sunt mai afectați de fluctuațiile prețului cărnii de porc de pe piața europeană, întrucât în perioadele cu prețuri ridicate, din cauza interdicției de livrare în afara țării, nu au avut acces la piețele externe, fiind în schimb nevoiți să facă față concurenței acerbe a producătorilor din țari UE în perioadele cu prețuri scăzute, situație ce a dus la decapitalizarea producătorilor români”, se arată în textul citat.

  Pentru prevenirea răspândirii PPA, au fost ucise 610.322 capete porcine dintre care circa 47.000 scroafe

  Ministerul Agriculturii mai arată că sacrificarea porcilor a avut efect puternic asupra segmentului de reproducție din sectorul creșterii suinelor, conducând la creșterea prețului purceilor pentru îngrășat și afectând major profitabilitatea fermelor de creștere și îngrășare. Efectivele de reproducție au avut o evoluție constant descrescătoare în ultimii 6 ani, astfel:

  ”Datele arată o scădere cu circa 20% a efectivului de scroafe din 2013 până în 2018, în timp ce consumul de carne de porc pe cap de locuitor a înregistrat o creștere de 34,5% în același interval, accentuând astfel deficitul de purcei necesari îngrășării. Aplicarea recomandărilor CE de diminuarea a ponderii creșterii suinelor în gospodăriile populației din cauza riscului de apariție și răspândire a PPA, va duce la o scădere a efectivelor, scădere care va trebui compensată de o creștere a numărului de animale din exploatațiile comerciale. Un alt aspect cu impact negativ este creșterea costurilor de producție, datorită apariției cheltuielilor suplimentare generate de implementarea măsurilor de biosecuritate”, precizează Ministerul Agriculturii.

  În cadrul aceluiași document se mai amintește și de impactul social pe care îl presupune reducerea numărului de animale din gospodăriile populației, ”știut fiind că aceasta este o activitate tradițională și o sursă suplimentară de venit pentru populația din mediu rural, populație a căror venituri sunt sub media națională”.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Hibrizii PIONEER câștigă încă o dată concursurile de productivitate din SUA! APIA: Cine sunt fermierii obligați să dea înapoi banii din subvențiile încasate! Focar de Bluetongue în România! Virusul – confirmat la bovinele dintr-o gospodărie!

  Ultimele știri

  MADR: Banii alocați pentru plata fermierilor prin APIA și AFIR Marcoser: Sfaturi complete pentru cultura de castravete Cum asigurăm necesarul de apă al găinilor pe timpul iernii