• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii a anunțat o schemă de sprijin pentru achiziția de solarii și sere de legume!

    Roxana Dobre -

    Legumicultorii vor primi bani europeni pentru achiziția de solarii sau sere. Anunțul a fost făcut astăzi, joi 23 iulie, de ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe care a avut loc în Timișoara. Măsura ar urma să fie pusă în aplicare din 2021, iar banii vor fi alocați prin Pilonul II.

    ”Pentru legumicultura în spații protejate (sere și solarii n.r) o să facem măsură în Pilonul II astfel încât cei care doresc să facă în continuare legumicultură în spații protejate să poată să acceseze acea măsură pe care o scriem, să facă sere sau solarii și să cultive legume de orice fel în aceste spații protejate pe timp îndelungat”, a punctat ministrul.

    Acesta a mai spus că intenția MADR este să utilizeze bani europeni pentru legumicultură și să fie sprijinite toate categoriile de legume nu doar tomatele, cum se procedează în prezent prin Programul Tomata. ”Deci să utilizăm bani europeni, nu să alocăm în fiecare an bani de la Bugetul de stat pentru că din păcate din datele Institutului Național de Statistică (INS) impactul macro-economic asupra agriculturii nu a fost cel așteptat. Exact în perioadele în care ne așteptam să scadă importurile de tomate, pentru că se derula acest program (programul Tomata n.r), în fiecare an cantitățile de tomate importate erau în creștere. Vom vedea la finalul lui 2020, după datele INS, care este trendul. Dar repet, dorința noastră, pe care am comunicat-o și legumicultorilor, este de a dedica o măsură pentru legumicultura în spații protejate în Pilonul II prin care să finanțăm aceste spații în care fermierii să poată cultiva orice legumă, nu neapărat tomate”, a anunțat ministrul agriculturii.

    Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, i-a sugerat ministrului Agriculturii să încerce să-i convingă pe legumicultori să cultive legumele româneşti, care au un gust şi o aromă aparte, întrucât toate legumele şi fructele de pe piaţă şi-au pierdut aceste calităţi. ”Poate încercaţi să-i lămuriţi pe producători să cultive legumele noastre, astfel încât să aibă acelaşi gust pe care-l cunoşteam noi, roşiile să aibă gust de roşii, ardeii, de ardei. Din păcate, au ajuns (şi legumele noastre, n.r.) să aibă acelaşi gust ca şi cele din import”, a arătat Nicolae Robu.

    Programul ”Tomata” ar putea să nu mai fie finanțat din 2021

    Ministrul Agriculturii a mai subliniat că Programul ”Tomata” nu ar mai primi sprijin financiar din anul 2021. ”Ce vreau să subliniez și le-am spus și beneficiarilor acestui ajutor, toate programele începute (de veche guvernare n.r) le vom continua și în acest an. Majoritatea acestora sunt în anul patru iar un program de sprijin suportat din Bugetul Național (banii pentru Programul de tomate se plătește de la Bugetul Statului n.r) se urmărește să vină la un moment dat un sector aflat în dificultate. Eu cred că după patru ani de zile, după ce a fost ajutat un sector, statul trebuie să mute acel ajutor în alt sector pentru că sunt și alte sectoare în dificultate”, a mai spus ministrul.

    El a completat că numărul celor care au solicitat bani în 2020 pentru Programul Tomata este 18.300. ”Sigur că diferă numărul celor înscriși și numărul celor care la sfârșit beneficiază de bani (eligibili n.r). Au fost, nu vă ascund, județe în anii trecuți, sper ca în acest să nu mai fie, unde s-au înregistrat sute de dosare fictive. Anul acesta am încercat să verificăm mai atent dar acest lucru a fost mai greu posibil pentru că au existat restricții de mișcare exact în perioada în care inspectorii de la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) trebuiau să efectueze controalele. Sigur că nu toate dosarele au fost aprobate. Vă dau exemplu județului  Timiș pentru că suntem aici, din 92 de dosare înregistrate, doar 84 au valorificat producția. Numărul cel mai mare de beneficiari sunt în județele Galați, Olt, Teleorman, Dolj unde au fost întotdeauna zone legumicole consacrate”, a mai spus ministrul.

    Datele făcute publice de Ministerul Agriculturii, în analiza SWOT, arată că pe parcursul derulării programului s-a constatat o creștere semnificativă  a numărului de beneficiari, de la 8.026 în anul 2017 la 15.711 în anul 2018 și respectiv 20.723 în anul 2019. ”Creșterea numărului de beneficiari a dus la creștere a suprafețelor și a producțiilor de tomate cultivate în spații protejate. Astfel, în anul 2017 suprafața cultivată cu tomate în cadrul programului a fost de 802,6 ha, în anul 2018 de 1.571,1 ha ajungând la 2.072,3 ha în anul 2019”, subliniază MADR.

    Sursa citată mai arată că producțiile de tomate obținute de beneficiarii programului au fost de 89.235 tone în anul 2018 și respectiv 82.507 tone în anul 2019, fapt resimțit în scăderea importurilor în anul 2019 cu 6,2% față de anul 2018.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată