• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ordonanță de Urgență: Guvernul va plăti aproape jumătate din salariile zilierilor și sezonierilor!

  Roxana Dobre -

  Ajutor de la stat pentru fermierii care angajează sezonieri sau zilieri. În anumite domenii de activitate, printre care și agricultura sau zootehnia, Guvernul va oferi sprijin financiar pentru angajarea unor lucrători sezonieri sau zilieri, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență ce ar putea fi adoptat curând.

  E vorba despre decontarea unui procent semnificativ din salariile acestor lucrători pentru o perioadă de trei luni. Pentru  domeniile agricultură, vânătoare și servicii anexe precum și creșterea și reproducția animalelor semi-domesticite și a altor animale se va acorda ajutor atât pentru angajarea sezonierilor cât și zilierilor.

  Ajutorul va consta în decontarea unei părți din salariul celor angajați sezonier – 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de opt ore zilnic, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut în 2020.

  În cazul zilierilor se prevede un sprjin financiar suportat de stat de 35 % din suma plătită pe ziua de muncă.  Suma va va fi plătită zilierilor de beneficiarul de lucrări și decontată ulterior de la buget. Solicitarea de decontare se va depune de către beneficiar, conform unor norme ce vor fi ulterior stabilite.  Beneficiarii de lucrări vor cere banii pentru luna anterioară – dacă se aprobă OUG acum, la final de iulie, asta înseamnă că depun documentația electronică pentru august în septembrie. Termenul-limită va fi data de 5 a fiecărei luni. Formularele electronice folosite în acest scop se vor depune pe platforma e-guvernare sau pe aici.gov.ro.

  Banii se virează angajatorului în maxim zece zile

  Cei de la AJPIS vor verifica listele cu zilierii uitându-se în registrul electronic al zilierilor și abia apoi, în zece zile cel mult, vor vira banii. În acest context, reamintim faptul că registrul electronic de evidență a zilierilor devine obligatoriu de la 25 iulie.

  Guvernul vrea să deconteze acești bani pentru trei luni de la momentul când ar intra în vigoare această ordonanță.

  În cazul sezonierilor, angajatorul lucrătorului sezonier va plăti integral salariile, iar apoi va cere decontarea de la agențiile de ocupare a forței de muncă. Asta va presupune însă ca ei să își îndeplinească înainte obligațiile declarative și de plată aferente salariilor respective.

  De precizat că pe lângă agricultură, domeniile pentru care se mai pot accesa ajutoare pentru plata zilierilor sau sezonierilor sunt: alimentație (catering) pentru evenimente; restaurante; baruri și alte activități de servire a băuturilor; hoteluri și alte facilități de cazare; facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată – cabane; activități de interpretare artistică; activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și activități ale agențiilor de publicitate.

  Atenție! Sprijinul pentru lucrătorii sezonieri va deveni oficial după ce Guvernul adoptă această ordonanță și ea ajunge în Monitorul Oficial.

  Sursă selectivă: www.avocatnet.ro


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții pentru irigații 2021. Legea a fost aprobată în Parlament S-a propus creșterea plafonului pentru schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor Сorteva își extinde stația de condiționare semințe din Afumați. Investiția: 13 milioane de euro

  Ultimele știri

  ANZ organizează o întâlnire cu asociațiile care conduc Registrele Genealogice APIA cuantumuri plăți bovine: ANT 8 – 1,03 euro/cap și ANT 7 Lapte: 0,42 euro/tonă Fermierii sârbi au început să își vândă produsele într-un lanț de magazine din România