• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii care nu sunt înregistrați fiscal ar putea pierde ajutorul de 7.000 euro/fermă!

    Roxana Dobre -

    O parte dintre crescătorii de ovine ar putea pierde banii pentru ajutorul COVID-19, adică acele sume aprobate de la Bruxelles pentru compensarea pagubelor produse de pandemie, din cauză că majoritatea nu sunt organizați într-o formă legală fiscală. Și la bovine crescătorilor li se cere să dovedească cu acte că au pierdut bani din cauza pandemiei, în caz contrar nu pot încasa cei maxim 7.000 de euro pe fermă.

    Secretarul general a Federației ROMOVIS, Ionică Nechifor ne-a declarat că oierii încă poartă discuții la Ministerul Agriculturii privind ajutoarele care ar urma să îi salveze de la faliment. Dacă în cazul sprijinului de circa 5 lei pe cap de ovină lucrurile sunt cât de cât clare, în privința compensației COVID-19 încă nu există o formă finală care să definească exact cum pot ajunge banii la crescătorii de oi. ”Încă nu este prea clar cum vom primi și noi acest ajutor. Din câte am înțeles din discuțiile pe care le-am avut cu secretarul de stat, George Scarlat, în prezent se caută o soluție să primească și oierii ajutorul COVID-19 pentru că majoritatea nu sunt au o formă de organizare, PFA-uri sau II-uri, și înțeleg că este o cerință de bază să dovedești cumva, cu acte, că ai avut pierderi în fermă. Adică la vânzarea laptelui, că a scăzut prețul, sau la carnea de miel. Încă nu este vreo formă definită dar am primit asigurări că se caută soluții”, ne-a explicat Ionică Nechifor.

    Acesta spune că a subliniat de fiecare dată că organizarea într-o formă fiscală adică Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere individuală sau familială (II, IF) este necesară, dar uneori crescătorii de animale nu pot ține atâtea evidențe la stâne. ”Eu mă lupt de ani de zile să le explic colegilor că trebuie să păstreze orice factură și să se legalizeze în vreo formă de organizare dar într-adevăr mulți care stau la stână în vârful munților nu au timp să completeze tot felul de registre sau hârtii. În privința ajutorului promis de 5 lei pentru fiecare cap de oaie, sumă care ar trebui să compenseze ajutorul pentru lână, lucrurile sunt cât de cât clare pentru că banii se vor achita în baza cererilor de la APIA. Dar am subliniat clar în discuțiile de la Ministerul Agriculturii că nu ne putem mulțumi doar cu acest sprijin, adică așteptăm și am propus ca pe lângă cei 5 lei să mai pună măcar 10 euro pe cap de ovină pentru că altfel multe ferme nu vor rezista”, ne-a mai precizat Ionică Nechifor.

    Și crescătorii de bovine trebuie să dovedească că au avut pierderi la prețul laptelui

    Pe de altă parte, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în urma discuțiilor care au avut loc miercuri, 30 iunie, la Ministerul Agriculturii s-a stabilit ca fermierii să primească ajutorul de maxim 7.000 de euro/fermă.

    ”Am stabilit principii, direcții pentru că nu se știu cu exactitate sumele care vor fi alocate și în momentul în care vom avea sumele pe hârtie vom ști exact și ce bani vom primi. Pentru fiecare specie sunt identificate mai multe surse de finanțare. Sigur pentru vaca de lapte se face acum o analiză să se vadă ce rezervă ar mai fi din PNDR, pe ajutoare de stat. Suma maximă care se poate acorda pe o exploatație este de 7.000 de euro. Sunt reglementările europene care asta prevăd”, a explicat Claudiu Frânc.

    Liderul crescătorilor de vaci de lapte a mai arătat că  în privința condițiilor pentru acordarea ajutorului financiar există dispoziții clare, menționate în Regulamentele Europene, care arată că plata nu va condiționată de producție.

    ”Regulamentul este foarte clar și spune că plata nu se condiționează de producție, adică în cazul vacii de lapte pot beneficia toți care fac dovada că au vândut lapte. Se știe că a scăzut prețul la achiziție, a scăzut consumul. Și atunci pe baza acestor date se va merge și va fi un sprijin, repet, până la maxim 7.000 de euro pe exploatație. Concret într-o săptămână vom avea date clare și vom știi despre ce este vorba”, a mai spus președintele FCBR.

    Acesta a subliniat că pierderile au fost mari la vaca de lapte mai ales în zonele de sud ale țării. ”Pe partea de sud, sud-est colegii sunt mai afectați Brăila, Galați. Sunt probleme unde nu sunt fabrici, unii procesatori au scăzut prețul, alții nu. Pentru stocarea privată de lapte nu a accesat nimeni banii”, a mai spus Claudiu Frânc.

    Reamintim că statele membre, inclusiv România, pot achita fermierilor o sumă forfetară care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererilor de sprijin aprobate de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. Criteriile de plată trebuie reglementate de fiecare stat în parte, în funcție de ramurile afectate de criză și care necesită acest sprijin excepțional.

    Despre acest ajutor puteți citi aici: Ajutorul de 7.000 euro/fermă – ÎN VIGOARE! Ce fermieri primesc sprijinul excepțional!


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!