Fermierii reacționează la Ordinul Antiincendii! ”Nu mai aveți din ce face bani? Distrugeți fermele!”
Roxana Dobre -Fermierii au reacționat fără întârziere la Ordinul Antiincendiu care îi obligă să angajeze servicii private de stingere a focului în ferme dar prevede și o serie de ”aberații”, prevederi decise fără consultarea minimă a vreunui specialist din domeniu. Știrea publicată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stârnit comentarii numeroase, atât pe paginile de Facebook ale publicației noastre dar și pe diverse grupuri unde articolul a fost preluat și postat! De câteva zile, mesajele ”curg” și sunt toate pline de revoltă la adresa Ministerului Agriculturii care s-a gândit să le complice viața și mai mult fermierilor!
CITIȚI ȘI:
- MADR recunoaște Ordinul antiincendiu! Fermierii, OBLIGAȚI să contracteze servicii PRIVATE de urgență!
- MADR: Fermierii – obligaţi să își angajeze servicii de urgenţă private ca să stingă incendiile!
- Fermierii cer retragerea Ordinului MADR prin care sunt obligați să angajeze firme private pentru stingerea incendiilor!
Comentariile fermierilor au curs după ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a făcut public Ordinul 182/2020, aprobat și publicat în Monitorul Oficial în mod tacit de către Ministerul Agriculturii, fără să fie consultat vreun lider sau organizație a fermierilor. Stupoarea a apărut însă în rândul producătorilor agricoli și a crescătorilor de animale când ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a arătat surprins la o emisiune de televiziune de existența acestui document, deși era postat pe site-ul oficial al MADR și îi purta semnătura și ștampila.
Reacția ministrului i-a făcut pe fermieri să ajungă la concluzia că acesta nici măcar nu știe ce semnează. ”Este foarte grav ce se întâmplă la MADR, “curg” măsurile împotriva fermierilor, ministrul habar nu are ce se întâmplă și/sau ce semnează!”, a atras atenția într-un comentariu la articolul legat de Legea antiincendii, Dumitru Grigorean, fermier sucevean cunoscut mai ales ca unul dintre cei mai importanți crescători de vaci din rasa Charolaise din România, și președinte al Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România – (ACBCR).
Iată câteva dintre mesajele publicate de fermieri referitor la Ordinul antiincendii:
Sorin Bogdan, fermier din Suceava: Stat mafiot foarte bine organizat. Se pune de o super afacere pe spatele fermierilor. O taxă de protecție legalizată!
Bogdan Axon, cititor Agrointeligența din Iași: De ce sa mai plătim taxe? Hai sa plătim contracte cu firme private. Strigător la cer. Nu mai au pic de rușine. Mint ca ordinarii si mai au pretenții că au studii.
Dănuț Alexandru Ștefan, cititor Agrointeligența din Focșani: A mai rămas să se dea o lege prin care agricultorul să păstreze 10% din producția obținută iar restul să fie predat gratis statului! În caz contrar urmând să fie trimis în judecată și să-i fie confiscat pământul și utilajele!.
Voina Ileana, crescătoare de animale Hunedoara: Mulțumim asociaților care ne reprezintă…Păi nu ar trebui să fie pus în temă și micul fermier, ne cititor de legi care, apar zilnic, ca să nu mai zic consultat despre ce nevoi are să știm și noi ce și cum, nu să ne trezim cu amenzi…Nu de, alta dar nu cred că cineva se opune legilor, legilor care apară pe cei care lucrează în toate domenile și îi ajuta să își facă treaba și să trăiască.
Mihai Ionel Ambrus, crescător de animale din Bihor: Am fost la o fermă în județul Timiș, la Carani, era foarte mare, foarte modernă și la recoltat păioase nu utilizau mături. Preventiv era un tractor cu lungul după el, altul cu un disc de 4m și cel puțin o remorcă cisternă cu apă echipată cu chit antiincendiu, menționez că era în anul 2007. Deci morala este că și fără aceste dotări primitive fermieri inteligenți se asigură preventiv.
Marius Andrei Istrate, fermier din Hunedoara: ”Asta mai lipsea…săptămâna viitoare vor da un ordin ministerial să facem dansul ploii ca să scăpăm de secetă. Doctorașul (ministrul agriculturii Adrian Oros este medic veterinar n.r) ăsta începe să dea de înțeles că nu e pregătit pentru poziția care o ocupă.
Producătorii agricoli bănuiesc chiar că statul vrea să facă bani pe spatele lor
Fermierii spun că statul acționează în defavoarea lor și în loc să îi ajute, inventează taxe noi. Mai mult, producătorii agricoli se gândesc chiar că cineva de la conducere vrea să facă o afacere cu extinctoare dau firme private de stingere a incendiilor.
Florin Urmulita, crescător de animale din Giurgiu: Cine beneficiază de pe urma achizițiilor de extinctoare, ce comision îți tragi domnule Oros?
Marius Daniel Petre, fermier Bihor: ”Nu mai aveți din ce face bani”?
Părălescu Lăcrămioara, cititoare din Bacău: Are și listă cu firmele agreate, nu?
Robert Constantin, fermier din Oradea: Altă pacoste pe timp de secetă, inundații și pandemie. Parcă fanarioții de pe vremuri erau mai blânzi cu țăranii!
Nechifor Ion, fermier din Cluj: Ordinul este dat de imperiul Otoman de prin anul 1800 probabil se vrea lichidarea fermelor să le pună pe tavă străinilor! Rușine și mai așteaptă și voturi…
Marian Rusen, fermier din Galați: Simplu, asiguratorii nu vor mai asigura la incendiu dacă nu facem dovadă că avem pompieri. Oare ASF și alte instituții se vor sesiza cât de constituțională este golănia aceasta? Vor să ne privatizeze și sufletele și statul să nu aibă nicio răspundere. Noi plătim taxe și impozite de pomană!
Dacian Butoi, fermier din Cluj: Pentru ce plătesc taxe și impozite? În cazul acesta trebuie creat un sistem paralel, în care ministrul acesta cretin și guvernul din care face parte să fie exclus, are și PSD-ul tâmpiți destui dar PNL- ul bate record după record și se mai dă și mare.
Lazăr Lacramioara, agricultoare din Cluj: Eu nu stiu cine este artizanul acestei legi dar nu cred că e cu picioarele pe pământ. Cum să ceri fermelor care au peste 10 ha să angajeze firme private de stingere a incendiilor? Cum să pui fermierul să aducă în câmp o remorcă cu stingătoare, lopeti, mături, disc și alt tractor trăgător când de cele mai multe ori acel fermier este singurul ,,angajat,, al fermei. Cum să ceri să instruiești personal din fermă, care să fie sunat în caz de incendiu și care să vină de ,,urgență,, la fața locului, când fermierul este aproape singur (mă refer la fermierul care administrează până în 100 ha). Unde trăiți domnilor înfăptuitori ai acestor legi? Ați călcat vreodată pe praful de la țară? V-ați murdări vreodată de motorină sau vaselină pe manichiură? Ați vorbit măcar cu cei cărora li se adresează aceste aberații? Care este răspândirea firmelor private de stingere a incendiilor? În câți ani vor ajunge la fața locului? Vai de noi…că de voi e bine (leafa merge și dacă combina mea a luat foc sau nu) RUȘINE!
Gigi Schintee, fermier din Bacău: Uite așa se distruge tot, prin tot felul de obligații care costă enorm: 2 posturi de observare la o tarla de 50 ha, fiecare post trebuie deservit de o persoană. Te doare mintea când te gândești că unii sunt plătiți regește pentru a creea astfel de reguli!
Fermierii reacționează în toată țara
Fermierii vasluieni se declară împotriva unei astfel de măsuri, în condițiile în care sectorul agricol traversează cea mai neagră perioadă din ultimii ani.
”Le avem pe toate într-o fermă și mai aveam nevoie de chestiunea asta. De unde surse, în condițiile acestui an, când este o secetă cruntă și am obținut producții nesatisfăcătoare, încât nu avem de unde plăti ratele la utilaje, creditele bancare?! De unde să mai plătim și acest serviciu, care să ne asigure ce? Fiecare trebuie să își poarte de grijă, nu neapărat sub perdeaua unei legi. Până acum, cum am procedat noi: am luat măsuri de siguranță, am pus două stingătoare la fiecare combină care era la recoltare, inclusiv la cele care transportau, ne-am organizat cu cisterne la fața locului. Toate vin pe fondul unei sărăcii lucii, asta avem, asta ne pândește acum!”, a spus Viorel Humă, fermieri din zona Mărășeni, potrivit www.estnews.ro.
La rândul lui, Constantin Galeriu, primarul comunei Oltenești, a spus că vorbește în numele fermierilor din zonă care o duc foarte greu, iar o astfel de măsură echivalează cu falimentul pentru ei. ”N-aș putea să spun că este un lucru benefic pentru fermieri, din cauza secetei din zona noastră, iar femrmierii întâmpină atâtea greutăți încât nu mai pot acoperi nici cheltuielile pe care le-au făcut mai ales în acest an când la noi nu s-a făcut grâul, porumbul, floarea soarelui. Asta înseamnă un cost în plus, iar fermierii nu au cu ce susține aceste firme de prevenire și stingerea incendiilor. Nu zic că nu e un lucru bun, dar nu pot susține aceste firme să le plătească, când ei mai fac plăți pentru firme de protecția muncii, medicina muncii. Se adună prea multe pe capul fermierilor. În condițiile de astăzi, aș putea să spun că înseamnă cu adevărat falimentul fermierilor, pentru că au cheltuit 2.800 – 3.000 de lei/hectar dar nu au scos nimic. Asta înseamnă faliment curat!”, a spus Constantin Galeriu.
Și apicultorii sunt socați de ordinul ministrului Oros: ”La noi se pare că sunt alte interese, obscure din păcate”
Și apicultorii au de respectat noi norme privind amplasarea stupinelor. Din 21 august crescătorii de albine trebuie să își alinieze exploatațiile conform Ordinului 182 din 30 iunie 2020, prin care sunt aprobate ”Normele de prevenirea și stingerea incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol”. Ordinul prevede că, în timpul deschiderii stupului și intervenției cu afumătorul se va scoate scoate cu atenție rama din stup, iar afumarea și observarea albinelor se fac la o distanță de circa 4 m spre a evita căderea scânteilor în interiorul stupului. În plus se mai specifică faptul că transportul albinelor se va face cu vehicule în bună stare de funcționare, însoțitorul având afumătorul la îndemână, precum și echipamentul individual de protecție și unelte pentru eventualele reparații.
Crescătorii de albine nu au întârziat să reacționeze pe grupurile de profil. Aceștia sunt de părere că noile reguli au fost făcute ”pe genunchi” fără o consultare a vreunui specialist al domeniului. În plus, crescătorii de albine critică și liderii din asociațiile de profil care nu au luat nicio atitudine față de ordinul anti-incendii.
Decebal Nicolae, apicultor din Cluj: Incredibil cât de multă prostie există în rândurile celor care fac legi în țara asta!
Nicola Tudor, apicultor din Olt: Adică cum sa cercetăm rama de la 4 metri? Probabil se referă la faptul că scoți rama din stup, te duci cu ea la 4 m de stup, apoi iei afumătorul și afumi rama (să mai pierzi și regina). De ce să mai afumi rama după ce ai scos-o din stup?
Dima George, apicultor din Prahova: Adică deschizi stupul și dai cu fum la 4 metri de el. Cu prăjina!
Costel Bardasu, apicultor din Teleorman: Nu-mi vine să cred că pot fi asemenea nebuni. Să proiecteze prelungitoare de mâini ca apicultorul să poată lucra la 4 metri de stup. Cine a ajuns să stabilească norme!
Afinel Rusu, apicultor din Prahova: Nu mai bine veneau ei cu o măsură de sprijin pe kg de miere!
Mioara Preda, apicultoare din Brăila: Măi, de unde le scot? Or fi deschis un stup în viața lor, să te duci cu rama la 4m? Vai de mama noastră!
Decebal Scorileanu, apicultor din Baia-Mare: Cât de idioți pot fi acești legiuitori? Cum sa examinezi rama la 4 metri de stup?! Cum sa amplasezi stupina „cât mai departe de…”. Interpretarea expresiei „cât mai departe de…” lasă loc abuzurilor. Trebuie sa ne unim și să contestăm! În țările civilizate se încurajează cresterea albinelor în orașe (pe terase, balcoane, etc). La noi se pare că sunt alte interese, obscure din păcate. Asociația Crescătorilor de Albine (ACA) nu are nimic de spus? E „extraordinară, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire”. O adunătură de politruci înghesuiți pe ciolan, la mila politicienilor îmbuibați si corupți. Doar uniți o să răzbim. Dar unirea e un ideal în lumea apicultorilor.
Nicola Tudor, apicultor din Olt: Să presupun ca am 50 de stupi cu cat 1/1 și trebuie sa-i verific. 50 stupi ori 20 de rame fac 1.000 de rame. Deplasarea fiecărei rame la 4 m pentru a fi afumată presupune un parcurs de 8 m (dus la locul de afumat și înapoierea armei în stup). 8 m înmulțit cu 1.ooo de rame, înseamnă 8 km parcurși. Să luăm o medie 40 kg pe stup, asta înseamnă 50×40=2.000 kg transportate pe o distanță de 8 km. Ce ziceți un apicultor român depășește prin această prevedere efortul depus de un deținut austriac?