• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O cultură agricolă din România a fost puternic afectată de prăbușirea prețului la petrol!

    Ramona Dascălu -

    Cultură agricolă  din România afectată de prăbușirea prețului la petrol! Pandemia de COVID-19 accentuează criza din industria zahărului, care a debutat anul trecut, și continuă să afecteze atât cultivatorii de sfeclă de zahăr, cât și producătorii de zahăr din Europa, susține europarlamentarul Daniel Buda, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

    Potrivit europarlamentarului român, motivul care stă la baza acestei crize din industria zahărului este scăderea prețui la petrol.

    ”Criza mondială din industria zahărului se accentuează pe fondul pandemiei de COVID-19! În anul 2019, industria zahărului din întreaga lume a intrat într-o criză istorică. Astfel, anul 2020 trebuia să fie un an al redresărilor pe această piață, dar pandemia de COVID-19 a accentuat dezechilibrele din sectorul zahărului. De asemenea, de la debutul crizei sanitare, zahărul a pierdut o treime din valoarea sa pe piața mondială. Cele mai puternice consecințe sunt resimțite de cultivatorii de sfeclă de zahăr și de producătorii de zahăr. Cultivatorii și producătorii europeni sunt cei mai afectați, aceștia având speranțe ca piața să-și revină după un an 2019 marcat de scăderi drastice de prețuri și închideri de fabrici. Motivul principal al crizei din industria zahărului este prăbușirea prețului petrolului. Zahărul din sfeclă este unul dintre puținele produse care genera o valoare adăugată semnificativă”, arată Daniel Buda. 

    În acest context, Daniel Buda a solicitat Comisiei Europene să-i comunice care sunt instrumente cu care instituția ar putea veni în sprijinul cultivatorilor de sfeclă de zahăr și producătorilor de zahăr din Uniunea Europeană.

    ”Am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care i-am solicitat să îmi comunice poziția acestei instituții față de criza continuă a industriei zahărului, mai ales față de criza din Uniune, care este resimțită cel mai tare de cultivatori și producători. De asemenea, am solicitat Comisiei să îmi transmită care sunt instrumentele prin care ar putea sprijini relansarea industriei zahărului din Uniune. Vă voi reda răspunsul de îndată ce îl voi primi”, a spus europarlamentarul român Daniel Buda.

    Printre țările afectate de acest fenomen se numără și România, fapt care rezultă și din scăderea suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr pe teritoriul țării noastre. Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris într-un articol publicat în urmă cu două săptămâni, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr în România în anul 2018 a fost de 25.720 ha, diminuându-se cu 17,8% față de anul 2014 și cu 8,7% față de anul 2017, potrivit unei analize SWOT, realizată de MADR, care stă la baza elaborării Planurilor Strategice (PS). Potrivit datelor MADR, piața zahărului este una sensibilă, prin urmare ar trebui protejată în mod corespunzător, așa încât să nu existe riscul abandonării culturii de sfeclă de zahăr și a restructurării unităților de procesare.

    Și prețul la sfecla de zahăr a scăzut în România. Potrivit datelor Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurală, prețul mediu al sfeclei de zahăr a scăzut în ultimii patru ani, iar pentru acest an se estimează un preț mediu de 0,12 lei/kg!


    Te-ar mai putea interesa

    APIA vă poate cere acte ce dovedesc activitățile agricole pe terenurile trecute la subvenție Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile